Ukrayna: Almanya Putin'i cesaretlendiriyor
Ukrayna Dışişleri, Rusya ile yaşanan krizde Berlin yönetiminin açıklamalarının hayal kırıklığına neden olduğunu ve mevcut güvenlik durumuyla uyuşmadığını bildirdi.
Fotoğraf: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya ile yaşanan krizde Ukrayna'ya silah göndermeyeceğini duyuran Almanya'ya tepki gösterdi. Kuleba, Almanya’yı birliğin altını oymakla suçlayarak, ‘Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i cesaretlendirmeye son vermeye’ çağırdı.
Ukrayna'ya halihazırda sağladığı destek için Almanya'ya minnettar olduğunu belirten Kubela, son açıklamaların hayal kırıklığına neden olduğunu ve mevcut güvenlik durumuyla uyuşmadığını söyledi.
Euronews’in haberine göre "Batı'nın Rusya'ya karşı birliğinin her zamankinden daha önemli olduğunu" vurgulayan Ukraynalı Bakan, "Alman ortaklar, bu tür söz ve eylemlerle birliği baltalamaya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'ya yeni bir saldırı başlatmak için cesaretlendirmeye son vermeli" ifadelerini kullandı.
Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, dün sabah yaptığı açıklamada, yaşanan krizle ilgili Ukrayna’ya şimdilik silah sevkiyatı yapmayacaklarını duyurmuş, "Gerginliği azaltmak için her şeyi yapmalıyız. Bu noktada şu anda silah teslimatı yardımcı olmaz, Alman hükümetinde bu konuda görüş birliği var" dedi. Alman Savunma Bakanı, Ukrayna'da 5.3 milyon euroya yaptırdıkları sahra hastanesi yaptırdıklarını ve şubat ayında açılacağını açıklamıştı.
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI’NIN AÇIKLAMASI TARTIŞMA YARATTI
Öte yandan Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Kay-Achim Schonbach'in Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili açıklamaları tartışmaya neden oldu. Schonbach, Yeni Delhi'deki bir düşünce kuruluşu toplantısında kaydedilen çevrimiçi yayınlanan bir videoda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme planlarını anlamsız olarak nitelendirdi. Ayrıca, Putin'e saygı duyulması gerektiğini söyledi. Schonbach, eleştiriler üzerine Twitter'dan paylaştığ mesajda, "Tartışmaya gerek yok: Bu açıkça bir hataydı" dedi.
Bir bakanlık sözcüsü AFP'ye Schoenbach'ın açıklamalarının "Almanya Savunma Bakanlığı’nın pozisyonuyla hiçbir şekilde örtüşmediğini" söyledi. Sözcü, Schoenbach'ın kendisini "Genelkurmay Başkanına izah etmek zorunda kalacağını" kaydetti.
Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açacağı iddiaları üzerine ABD, İngiltere ve Baltık devletleri Kiev'e tanksavar ve uçaksavar füzeleri de dahil olmak üzere silah göndermeyi kabul etti.
NE OLMUŞTU?
Almanya, Ukrayna'ya silah yardımından yana değil. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht hükümet içerisinde konuyla ilgili bir uzlaşma bulunduğunu belirterek, mevcut durumda Ukrayna'ya silah göndermenin yapıcı olmadığını belirtmiş, hükümetin krizin yatışması için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini açıklamıştı. Lambrecht ayrıca dün, Almanya'nın Ukrayna'ya şubat ayında bir sahra hastanesi göndereceğini açıklamıştı. Savunma Bakanı, gerekli eğitimleri de içeren yardımın Almanya'ya maliyetini 5 milyon 300 bin euro olduğunu belirtmişti. Lambrecht, hâlihazırda Ukrayna'ya solunum cihazı desteği verildiğini ve yaralı Ukrayna askerlerinin de Alman ordusunun hastanelerinde tedavi edilebildiğini eklemişti.