Ukrayna Büyükelçiliği: Rusya’nın işlediği savaş suçlarına ilişkin kanıtlar Lahey’e gönderilecek

Ukrayna Büyükelçiliği, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarına ilişkin kanıtların Lahey'deki uluslararası mahkemeye gönderileceğini duyurdu.

Ukrayna Büyükelçiliği: Rusya’nın işlediği savaş suçlarına ilişkin kanıtlar Lahey’e gönderilecek

Ukrayna Büyükelçiliği, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarına ilişkin kanıtların toplanabilmesi için özel bir web sitesi oluşturulduğunu, bu yolla toplanacak kanıtların Lahey'deki uluslararası mahkemeye gönderileceğini duyurdu. Büyükelçiliğin açıklamasında, "Putin rejimi, her gün ülkemizde sivillere ve sivil altyapıya kasten zarar veren savaş suçları işliyor. Kremlin, 1907 tarihli Lahey Sözleşmesi'nin hükümlerini açıkça görmezden geliyor" denildi.

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarına dikkat çekti. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Putin rejimi, her gün ülkemizde sivillere ve sivil altyapıya kasten zarar veren savaş suçları işliyor. Kremlin, ‘korunmasız şehirlere, kasabalara, evlere veya binalara yönelik her türlü saldırıyı veya bombardımanı yasaklayan’ 1907 tarihli Lahey Sözleşmesi'nin hükümlerini açıkça görmezden geliyor. Rus kuvvetleri ayrıca, ‘sivillere ve sivil tesislere saygı gösterilmesini ve bunların korunmasını sağlamak için, çatışma taraflarının her zaman siviller ve askerler ile sivil ve askeri tesisler arasında ayrım yapmaları gerektiğini ve buna göre eylemlerini yalnızca askeri nesnelere karşı yönlendirmesini’ gerektiren Cenevre Sözleşmesi’nin Ek Protokol 1’i ihlal ediyor.

'YERLEŞİM ALANLARI YOĞUN ATEŞ ALTINDA'

Kharkiv, Chernihiv, Sumy, Mariupol, Melitopol, Kyiv gibi şehirlerin yerleşim alanları ve diğer birçok kasaba ve köy, balistik ve seyir füzeleri, hava bombaları ve çok namlulu roketatar sistemlerin yoğun ateşi altında kalıyor. Sonuç olarak, her gün onlarca masum sivil öldürülüyor ve yaralanıyor. En kötü durum Mariupol’de yaşanıyor. 14 Mart 2022 itibariyle Mariupol’deki 2 bin 357 sivil, Rus saldırıları ve ablukası nedeniyle öldürüldü. Şehrin konut binaları ve hastaneler de dahil olmak üzere altyapısı sistematik olarak tahrip ediliyor.

BMMYK, Ukrayna'da zarar gören siviller arasında bin 900 kişiyi tespit etti. 15 Mart 2022 itibariyle 726’sı öldürüldü, bin 174’ü ise yaralandı. BM, gerçek rakamların daha fazla olduğunu düşünüyor.

Harp Zamanında Sivillerin Korunmasına İlişkin Cenevre Sözleşmesi, ‘Yaralı, hasta, engelli ve doğum yapan kadınlara yardım etmek üzere kurulan sivil hastanelerin hiçbir koşulda saldırının hedefi olamadığını, aksine çatışma taraflarının saygısına tabi olduğunu ve koruması altında bulunduğunu’ söylüyor. Buna rağmen, Dünya Sağlık Örgütü, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana hastanelere ve diğer sağlık kurumlarına 43 saldırı olduğunu bildirdi.

'PUTİN’İN RUSYA’SI ÇOCUKLARA KARŞI SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYOR'

Putin'in Rusya'sı, çocuklara karşı suç işlemeye devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının başlangıcından bu yana 109 çocuk öldü ve 130 çocuk yaralandı. Rusya, Mariupol'da olduğu gibi, yeni doğan bebeklere hiç acımadan doğum hastanelerini vahşice bombalamaya devam ediyor.

Düşman, Ukrayna tarafının sivillere yönelik tahliyelerini sistematik olarak bozuyor; kadınları, çocukları ve yaşlıları taşıyan otobüsleri acımasızca vuruyor ve gitmeye çalışan aileleri topluca öldürüyor.

'BUGÜN CEZALANDIRILMAYAN KÖTÜLÜK GELECEKTE TEKRARLANABİLİR'

Ukrayna tarafı, tüm vatandaşların Rusya Federasyonu tarafından ülkemizde işlenen savaş suçlarını bildirebileceği özel bir web sitesi oluşturmuştur. Saldırgan devletin suç faaliyetlerine ilişkin tüm kayıtlı kanıtlar, daha sonra Rusya'yı Lahey'deki uluslararası mahkemede adalete teslim etmek için mahkemeye gönderilecek.

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova'ya göre, 12 Mart 2022 itibariyle bin 717 ceza davası için soruşturma başlatıldı. Bunlardan bin 59'u savaş yasalarının veya geleneklerinin ihlali ve 658'i diğer suçlarla ilgilidir. 15 Mart 2022'de ABD Senatosu, oybirliğiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında bir savaş suçlusu olarak soruşturma açılması çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.

16 Mart 2022'de Uluslararası Adalet Divanı, Rusya'ya Ukrayna'daki düşmanlıkları derhal durdurmasını emreden bir karar aldı. Ukrayna tarafı, bunu Rusya'yı adalete teslim etme yolunda ilk adım olarak görmektedir. Rusya liderliği ve Ukrayna'daki saldırgan devletin savaş suçlarına katkısı olan herkes cezalandırılmalı ve cezalandırılacaktır. Sonuçta, bugün cezalandırılmayan kötülük gelecekte tekrarlanabilir." (ANKA)

rusya Savaş suçu ukrayna