Uluslararası Adalet Divanı'ndan Refah için ek tedbir yok: 26 Ocak'ta açıkladığı kararı İsrail'in derhal uygulamasını istedi

Uluslararası Adalet Divanı'ndan Refah için ek tedbir yok: 26 Ocak'ta açıkladığı kararı İsrail'in derhal uygulamasını istedi
Gazze Şeridi'ndeki son gelişmeleri "çok vahim" diye niteleyen Dünya Mahkemesi, 26 Ocak'ta açıkladığı 6 tedbir kararının, Refah dahil bölgenin tamamında geçerli olduğunu, ihtiyati tedbirlerin derhal ve etkili şekilde uygulanması gerektiğini belirtti.

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler'in (BM) en üst mahkemesi Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında ihtiyati tedbir kararını açıklaması sonrası, Güney Afrika’nın İsrail’in Refah'a kara harekatı hazırlığı nedeniyle talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin kararını açıkladı.

Gazze Şeridi'nde ve özellikle Refah'taki son gelişmeleri "çok vahim" olarak niteleyen UAD, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'in Refah'a saldırma hazırlığı ile ilgili, "Halihazırda mevcut olan insani kabusu çok ciddi şekilde büyütür ve tarifsiz bölgesel sonuçlar doğurur" uyarısını hatırlattı.

Dünya Mahkemesi, 26 Ocak 2024'te hükmettiği 6 tedbir kararının, Refah dahil Gazze Şeridi'nin tamamında geçerli olduğunu, ihtiyati tedbirlerin derhal ve etkili şekilde uygulanmasını gerektiğini belirtti.

'İSRAİL, TEDBİR KARARLARINA TAM UYMAK ZORUNDA'

Bu nedenle ilave tedbirlere gerek görmediğini söyleyen mahkeme, İsrail'in, Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü bulunduğu, Soykırım Sözleşmesi'ne ve tedbir kararlarına tam uymak zorunda olduğu uyarısını yaptı.

GÜNEY AFRİKA'DAN 'SOYKIRIM SÖZLEŞMESİ'NİN TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN İHLALİ' UYARISI

13 Şubat'ta Güney Afrika, İsrail'in, Gazze Şeridi'nin en güneyinde, Mısır sınırındaki Refah kentine planladığı kara harekatının ortaya çıkaracağı büyük çaplı öldürme, zarar verme ve yıkım eylemleri sebebiyle UAD'den acilen yeni tedbirlere hükmedilmesini talep etti.

Güney Afrika'nın başvurusunda, İsrail'in Refah kentine planladığı saldırının, hem UAD'nin 26 Ocak tarihli ihtiyati tedbir kararlarının hem de Soykırım Sözleşmesi'nin ciddi ve telafisi mümkün olmayan ihlali anlamına geldiği belirtildi.

'UAD, İÇ TÜZÜĞÜ UYARINCA DAVANIN HER AŞAMASINDA TEDBİR KARARI VEREBİLİR'

Başvuruda, UAD'nin İç Tüzüğü'nün 75. Maddesi uyarınca davanın her aşamasında tedbir kararlarına hükmedebileceği ve 26 Ocak'tan bu yana Gazze'de yeni tedbirlere hükmetmesini gerektiren ölçüde önemli gelişmeler olduğu vurgulandı.

'GÜNEY AFRİKA MAHKEMEYİ İSRAİL'E KARŞI KILIÇ OLARAK KULLANIYOR'

Buna karşılık Güney Afrika'yı, UAD'nin yetkisini kötüye kullanmakla suçlayıp ek tedbir talebinin "tuhaf" ve "uygunsuz" olduğunu iddia eden İsrail, Güney Afrika'nın, UAD'nin ihtiyati tedbir mekanizmasını koruyucu "kalkandan" ziyade kendisine karşı "kılıç" olarak kullandığını öne sürdü. Güney Afrika'nın, Hamas'ın uzun süredir müttefiki olduğunu, açtığı davayla İsrail'in kendini savunma hakkını ortadan kaldırmak istediğini ve UAD'yi manipüle ettiği iddialarını sıraladı.

SOYKIRIM DAVASININ ARA KARARI NE DİYOR?

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te, 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine UAD'de dava açmış ve Gazze'deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle UAD'den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istemişti.

26 Ocak’ta tedbir kararlarını açıklayan UAD, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze’deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze’deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ayda alınan tüm tedbirler hakkında mahkemeye bir rapor sunmasına hükmetmişti. Ancak Gazze'de ateşkes talep etmemişti. (AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar