UNAIDS: Dünya genelinde 9,3 milyon kişi HIV tedavisine erişemiyor
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonunun hayat kurtarıcı tedaviye erişemediğini bildirdi.
Artı Gerçek- Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), dünya genelinde HIV ile yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonunun hayat kurtarıcı tedavilere erişemediğini açıkladı.
Bir Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde yayımlanan "2024 Dünya AIDS Günü" raporunda, AIDS’in 2030’a kadar bir halk sağlığı tehdidi olmaktan çıkarılabileceği vurgulandı. Bu hedefin, HIV ile yaşayan veya risk altında olan herkesin haklarının korunmasıyla mümkün olduğu belirtildi.
Raporda, geçen yıl 1,3 milyon kişinin HIV ile enfekte olduğu, 630 bin kişinin ise AIDS ile ilişkili hastalıklardan yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, 15-24 yaş arasındaki kadınların HIV enfeksiyonuna yakalanma riskinin erkek akranlarına kıyasla 3 kat daha fazla olduğu ve her gün 570 genç kadının HIV ile enfekte olduğu ifade edildi.
MARJİNAL GRUPLAR TEDAVİYE ULAŞMAKTA ZORLANIYOR
HIV enfeksiyonu oranlarının yüksek olduğu toplumlarda, marjinalleştirilmiş bireylerin "suçlanma korkusu" nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimde büyük zorluklar yaşadığı belirtildi.
Raporda, bilimin AIDS’e karşı yeni tedavi yöntemleri geliştirdiği; uzun etkili, yılda birkaç kez uygulanması yeterli olan ilaçların maliyetlerinin düşürülmesi ve küresel ölçekte üretiminin artırılması gerektiği vurgulandı.
UNAIDS İCRA DİREKTÖRÜ’NDEN ÇAĞRI
UNAIDS İcra Direktörü Winnie Byanyima, HIV’e karşı kaydedilen ilerlemelere rağmen, insan hakları ihlallerinin AIDS’i sona erdirme çabalarını engellediğini belirtti. Byanyima, "Herkesin sağlığını korumak için, herkesin haklarını savunmamız gerekiyor" dedi. (AA)