UNESCO Batı Şeria'daki Eriha Antik Kenti'ni Dünya Mirası Listesi'ne aldı: 10 bin yıllık geçmişi var

UNESCO Batı Şeria'daki Eriha Antik Kenti'ni Dünya Mirası Listesi'ne aldı: 10 bin yıllık geçmişi var
UNESCO, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Eriha kenti yakınlarındaki kalıntıları Dünya Mirası Listesi'ne aldı. Kent, Neolitik çağda kurulmuş en eski müstahkem tarım kasabası olma özelliğini taşıyor.

Artı Gerçek - Filistin'in Eriha kentinde bulunan Eriha Antik Kenti (Tell es-Sultan), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi. Karar, dün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen BM Dünya Mirası Komitesi toplantısında alındı. İşgal altındaki Batı Şeria'daki antik kent, Filistin'de Dünya Mirası Listesi'ne giren beşinci tarihi eser oldu. Kent, 10 bin yıl öncesine kadar uzanan Neolitik çağda kurulmuş en eski müstahkem tarım kasabası olma özelliğini taşıyor.

YAHUDİ TARİHİ AÇISINDAN DA ÖNEMLİ

UNESCO'nun internet sitesinde antik kentle ilgili olarak "Vahanın verimli toprakları ve suya kolay erişim nedeniyle Milattan Önce (M.Ö.) 9 ila 8. binyılda burada kalıcı bir yerleşim ortaya çıkmıştı" ifadeleri kullanıldı. Oval şekilli bir höyük olan Tell es-Sultan, insanlığın bilinen ilk köylerinden birine ve M.Ö. 2.600'lere kadar uzanan önemli bir Bronz Çağı kasabasına ait kanıtlara ev sahipliği yapmakta. Bölge,
M.Ö. birinci yüzyıla tarihlenen bir sinagog da dahil olmak üzere Yahudi tarihi açısından önemli kalıntılar içeren ilk Eriha şehrinin kalıntılarına yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

İSRAİL: KARAR SİYASİ

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise UNESCO'nun kararını eleştirerek, "Alınan kararın, Filistinlilerin UNESCO'yu kullanmasının ve örgütün siyasallaştırılmasının göstergesi olduğunu" savundu. Açıklamada, İsrail'in, alınan tüm "kötü" kararların değiştirilmesi için çalışacağı belirtildi.

Tarihi miras üzerindeki hak iddiaları uzun zamandır İsrail-Filistin anlaşmazlığının parlama noktalarından biri durumunda. İki taraf da bölge ile tarihsel bağlarının ispatı için arkeolojik kalıntıları sahipleniyor. İsrail, örgütün 2011'de Filistin'i üye devlet olarak kabul etmesine karşı çıkmış ve 2019'da UNESCO'nun önyargılı olduğunu iddia ederek örgütten çekilmişti.

ABBAS: BÖLGEYİ İNSANLIĞIN YARARI İÇİN KORUMAYA KARARLIYIZ

Birleşmiş Milletler tarafından üye olmayan gözlemci devlet olarak tanınan Filistin Yönetimi ise Eriha Antik Kenti'nin listeye alınmasını memnuniyetle karşıladı. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas yaptığı açıklamada, bu bölgenin "Filistin halkının özgünlüğüne ve tarihine tanıklık ettiğini" belirterek, "Filistin devleti bu eşsiz bölgeyi insanlığın yararı için korumaya kararlıdır" dedi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar