UNESCO: Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi eserler depremlerde hasar gördü
Artı Gerçek - Türkiye, Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yaralarını sarmaya çalışıyor. Depremlerde ağır hasar alan bölgelerde bulunan tarihi yapıların durumuna ilişkin açıklama yapan Birleşmiş Milletler'in (BM) kültür ajansı UNESCO, Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve hasar gören Suriye ve Türkiye'deki noktalara yenilerinin eklenebileceği uyarısını yaptı. Sahada, eserlerdeki hasarın tespit edilmesine yönelik ön çalışmaların yürütüldüğü vurgulandı. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay'nin yaptığı açıklamada, "Örgütün yetkisi dahilinde yardım sağlayacağını" belirtti.
Deprem nedeniyle UNESCO’nun Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Gaziantep Kalesi'nde yıkım olmuş ayrıca Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'nde olan Halep Antik Kenti içindeki Halep Kalesi'nde de yıkım meydana gelmişti.
DİYARBAKIR KALESİ VE HEVSEL BAHÇELERİ DE ZARAR GÖRDÜ
Ajans açıklamasında Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı'ndaki bazı binaların çökmesinden üzüntü duyulduğunu belirtti ve tüm bölgenin Roma, Sasani, Bizans, İslam ve Osmanlı dönemlerinin önemli bir merkezi olduğu vurgulandı. Açıklamada, "UNESCO'nun söz konusu bölgeleri hızla güvence altına almak ve hasarın kesin bir envanterini çıkarmak için uzmanları seferber ettiği" belirtildi.
HALEP ANTİK KENTİ'NDE BÜYÜK ZARAR
Öte yandan, Türkiye merkezli depremlerden etkilenen Suriye'de de tarihi yapılar zarar görmüş durumda. UNESCO, özellikle Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Halep Antik Kenti'ndeki durumdan endişe edildiğini belirtti. Kalenin önemli ölçüde hasar gördüğü, eski şehir duvarının batı kulesinin yıkıldığı ve tarihi çarşılardaki pek çok binanın zayıfladığı açıklandı.
GÖBEKLİTEPE DE RİSK ALTINDA OLABİLİR
Hava koşulları ve bölgelerin sarp yapısı sebebiyle sağlıklı bilgiye erişimin zor olduğunu söyleyen Azoulay, "Ajansın merkezinden uzakta olmayan Dünya Mirası listesindeki diğer alanların da depremlerden etkilenmiş olabileceğini" belirtti.
Risk altında bulunan bölgeler arasında, Urfa'da dünyanın bilinen en eski megalitlerine ev sahipliği yapan yaklaşık 10 bin yıllık neolitik Göbekli Tepe bölgesi, Adıyaman'daki Nemrut Dağı ve Malatya'nın dışındaki Arslantepe'nin neo-Hitit arkeolojik alanı da yer alıyor. (DIŞ HABERLER)
CANLI BLOG | Can kaybı 7 bin 108'e yükseldi, arama çalışmaları üçüncü gününde
Antep'teki yıkımın 'öncesi-sonrası' uydudan görüntülendi
AFAD deprem bölgesindeki öncelikli ihtiyaçların listesini paylaştı