Wagner isyanı sonrası 'kaybolan' Rusya Genelkurmay Başkanı ortaya çıktı

Wagner isyanı sonrası 'kaybolan' Rusya Genelkurmay Başkanı ortaya çıktı
Rusya'da Wagner'in kısa süreli isyanı sırasında hedefteki isim Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un görevinin başında olduğu görüntüler yayınlandı. Diğer yandan Alman basını Almanya istihbaratının isyandan bir hafta önce haberdar olduğunu öne sürdü.

Artı Gerçek- Rusya'da 24 Haziran'da paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun Ukrayna savaşının yönetilmesindeki yetersizliği öne sürerek Rusya yönetimine karşı kısa süreli isyanının ardından kamuoyu önünde görülmeyen Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ortaya çıktı.

SAVUNMA BAKANLIĞI GÖRÜNTÜLERİN PAZAR GÜNÜ ÇEKİLDİĞİNİ DUYURDU

Bugün yayınlanan bir videoda Gerasimov astlarına Ukrayna'daki füze tesislerini imha etme emri verirken gösterildi. Bir askeri komuta odasında beyaz deri bir koltukta oturan ve bazıları görüntülü arama yapan üst düzey generallerle bir toplantıya başkanlık eden 67 yaşındaki Gerasimov'un, Rusya'nın güçlü askeri istihbarat servisi (GRU) da dahil olmak üzere askerlere emirler verdiği görüldü. Görüntülerde Gerasimov'a pazar günü Moskova'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım ile Rostov ve Kaluga bölgelerine yönelik Ukrayna füze saldırısının püskürtüldüğü söylendi ve Rusya'nın nasıl yanıt vermesi gerektiği tartışıldı. Savunma bakanlığı, görüntülerin Gerasimov'u pazar günkü bir toplantıda gösterdiğini söyledi ve Gerasimov'u "Rusya silahlı kuvvetlerinin genelkurmay başkanı" ve "Moskova'nın Ukrayna'daki kuvvetlerinin komutanı" olarak tanımladı.

GÖREVDEN ALINDIĞI SÖYLENTİLERİ VARDI

Görüntüler Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Wagner'in isyanı sonrasında en güçlü iki askeri yetkilisini, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Gerasimov'u görevlerinde tuttuğunu gösteriyor. Paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin isyan sırasında özellikle bu iki ismin görevden alınmasını istiyordu.

Videoda Gerasimov, isyandan bu yana kamuoyunun karşısına çıkmayan General Sergey Surovikin'in Havacılık ve Uzay Kuvvetleri'ndeki yardımcısı Viktor Afzalov'dan bir rapor isterken ve onu dinlerken görülüyor. İsyandan önce Rusya'nın Ukrayna'daki güçlerinin komutan yardımcısı olan ve Prigojin tarafından defalarca övülen Surovikin'in ise nerede olduğu belli değildi. Acımasızlığıyla tanındığı için Rus medyası tarafından "General Armageddon" lakabıyla anılan Surovikin resmi olarak hava-uzay kuvvetlerinin başkomutanı.

ALMAN BASINI: ALMAN İSTİHBARATI'NIN İSYANDAN BİR HAFTA ÖNCE HABERİ VARDI

Diğer yandan Alman Dış İstihbarat Teşkilatı'nın (BND), Wagner grubunun Moskova yönetimine isyanına ilişkin bir hafta öncesinden haberdar olduğu ileri sürüldü. Alman WDR ve NDR televizyon kanallarının özel haberinde, BND'nin ayaklanmadan haberdar olduğu ve Wagner grubunun Kremlin'e karşı olası bir ayaklanmasına dair bir hafta öncesinden "belirsiz bir işarete" sahip olduğu vurgulandı.

BND'nin müttefik ülke istihbaratlarıyla temas kurduğu ve bilgiyi kesin teyit ettiremediği için Başbakan Olaf Scholz'u bu konuda hızlıca bilgilendirilmediği kaydedildi. Haberde, BND'nin olaylarla ilgili ilk uyarısını Alman hükümetine, Wagner askerlerinin Rus askeri tesislerini ve Rostov kentini işgal etmesinden önceki akşam verdiği ifade edildi. Ayrıca Alman istihbaratının Wagner lideri Yevgeniy Prigojin ile Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko arasındaki arabuluculuk görüşmelerini dinlediği iddia edildi. Alman basınındaki haberlerde, BND, hükümeti geç bilgilendirdiği gerekçesiyle eleştiriliyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar