Washington Post: 'Kaşıkçı'yı öldüren ekipten' 7 kişinin pasaport bilgilerine ulaştık
Gazeteye konuşan yetkililer, Suudilerin Başkonsolosluk binasına sürekli temizlik ekipleri getirdiklerine ve çeşitli bölgeleri boyadıklarına dikkat çekti.
Amerikan Washington Post gazetesi, 2 Ekim'den bu yana kayıp olan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldüren ekibin parçası oldukları iddia edilen 7 kişinin pasaport bilgilerine ulaştığını ileri sürdü. Gazete, yayımladığı pasaport taramalarının Türk yetkilileri tarafından gönderildiğini yazdı.
Cemal Kaşıkçı'nın düzenli olarak makaleler yazdığı Washington Post, pasaportlardaki fotoğrafları ve isimleri ise gizledi.
İLGİLİ HABER: KONSOLOSUN KONUTUNDA ARAMA YAPILMADI
İLGİLİ HABER: SUUDİ ARABİSTAN BAŞKONSOLOSU ÜLKESİNE DÖNDÜ
Gazete, bu kişilerin kimliklerini henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulayamadığını bildirdi.
Suudi Arabistan, Kaşıkçı'nın kaybolmasını soruşturan ekiplere İstanbul Başkonsolosluğuna girip inceleme yapma izni vermişti.
Ancak Washington Post'un İstanbul'daki muhabirleri Souad Mekhennet ve Kareem Fahim'in imzalarını taşıyan haberde, adları açıklanmayan iki üst düzey Türk yetkilinin, "soruşturma ekiplerinin Suudilerin yeterince işbirliği yapmadığını" söyledikleri bilgisi yer aldı.
Gazeteye konuşan yetkililer, Suudilerin Başkonsolosluk binasına sürekli temizlik ekipleri getirdiklerine ve çeşitli bölgeleri boyadıklarına dikkat çekti.
Bu yetkililerden biri, "Saklayacak hiçbir şeyi olmayanlar böyle davranmazlar" dedi.
Türkiye medyasında daha önce, Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'nın öldürülmesi için 15 kişilik özel bir timi Türkiye'ye gönderdiği yönünde haberler çıkmıştı.
Washington Post'a konuşan Türk yetkililer de bu 15 kişiden şüphelendiklerini ve Türkiye'nin Suudi Arabistan'ı bu nedenle olaydan sorumlu tuttuğunu doğruladı.
Yetkililer, 2 Ekim'de İstanbul'a giriş-çıkış yaptıklarına inanılan bu kişileri sorgulamak istediklerini söyledi.
15 KİŞİYLE İLGİLİ RESMİ AÇIKLAMA YAPILMADI
Washington Post'taki haberde, "Türk yetkililerin neden 15 kişinin hepsinin pasaport bilgilerini paylaşmadıkları belirsiz" denildi.
Riyad'dan şu ana kadar söz konusu 15 kişiyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.
Suudi Arabistan tarafından finanse edilen El Arabiya televizyonunda daha önce yayımlanan bir haberde ise bu 15 kişinin "turist" oldukları ve haksız yere suçlandıkları öne sürülmüştü.
2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna giren gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan o tarihten bu yana haber alınamıyor.
Türk yetkililer, Kaşıkçı'nın başkonsoloslukta "sorgulandığını, işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü" iddia ediyor. Suudi Arabistan ise bu iddiaları yalanlıyor. (BBC Türkçe)