Washington Post: Netanyahu, Hamas'ı koruyordu

Washington Post: Netanyahu, Hamas'ı koruyordu
ABD ana akım gazetesi, İsrailli tarihçi ve uzman görüşlerine dayanan analizinde, Netanyahu ile Hamas arasında simbiyoz olduğuna, İsrail liderinin bugüne dek örgütü Gazze'den çıkarmaya yönelik her türlü girişimi durdurduğuna dikkat çekti.

Artı Gerçek - The Washington Post, İsrail konusunda uzman görüşlerine dayanarak, Benyamin Netanyahu ile kendisinin İsrail Başbakanı olduğu onlarca yıl boyunca Gazze'yi yöneten Hamas arasında "tuhaf bir simbiyoz" olduğunu yazdı. Simbiyoz, iki farklı türün karşılıklı çıkar ve bağımlılık üzerinden ortak yaşamına deniyor.

'HAMAS'IN GAZZE'DE HAKİMİYETİNİ KORUMASINA YARDIM ETTİ'

Post'un haber analizinde Netanyahu'nun Hamas'ı "İsrail-Filistin barış sürecini durdurmak ve Filistin devletinin kurulmasını engellemek açısından yararlı" bulduğu dile getirildi. 1996-99, 2009-2020 arasında başbakanlık edip Aralık 2022'de tekrar iktidara dönen sağcı liderin görevi boyunca defalarca Hamas'ı yok etme sözü verdiği, ancak bunun yerine örgütün bölgedeki hakimiyetini korumasına yardımcı politikalar izlediği belirtildi.

Haberde Netanyahu kabinesinin Gazze'deki kamu maaşlarının ödenmesi, yerel altyapının iyileştirilmesi ve hatta Hamas operasyonlarının finansmanı için Katar'dan nakit transferine onay verdiği, üstelik Hamas'a fayda sağladığı iddia edilen esirlerin periyodik serbest bırakılmasını da onayladığı sıralandı.

Netanyahu-Hamas ilişkilerini inceleyen İsrailli tarihçi Adam Raz, Post'a, "Son 10 yılda Netanyahu, Gazze'de Hamas'ı yok etmeye yönelik her türlü girişimi engellemek için çalıştı" dedi. Raz, "bu tuhaf ittifakın", Hamas'ın 7 Ekim İsrail saldırısı ve ardından İsrail'in Gazze saldırısıyla sona erebileceğini öngördü.

'BÖL VE YÖNET'

Post, Netanyahu'nun hedefinin Filistinlileri bölmek, Hamas'ın Gazze'yi, Filistin Yönetimi'ndeki rakiplerinin de Batı Şeria'yı kontrol etmesine izin vermek olduğu, zira Hamas-Filistin Yönetimi çatışmasının müzakere edilmiş iki devletli çözümü imkansız hale getirdiği, bunun da İsrail liderine Filistin meselesini tümden ıskartaya çıkarma imkanı tanıdığı değerlendirmesine yer verdi.

'KONUŞACAK MUHATAP YOK' MAZERETİ

İsrailli kamuoyu yoklaması uzmanı ve siyasi analist Dahlia Scheindlin de şunları söyledi: "Filistin tarafında birleşik bir liderliğin olmaması sayesinde, Netanyahu, barış müzakereleri yürütemeyeceğini söyleyebildi. 'Konuşacak muhatap yok' diyebildi."

Netanyahu'nun biyografisinin yazarı Anshel Pfeffer, İsrail liderinin Filistin sorunu yerine İran'la ihtilafa ve ekonomik kalkınmaya odaklandığını belirtti.

Post, Netanyahu'nun özellikle 2018'de Hamas ile Filistin Yönetimi arasında bariz bir yakınlaşma yaşanırken, iki tarafın herhangi bir uzlaşmaya varmasını önlemeye çalıştığını da yazdı.

İsrail Başbakanlık Ofisi, bu analizlerle ilgili ABD gazetesine herhangi bir yorum yapmayı reddetti. Ancak adının açıklanmaması kaydıyla Post'a konuşan bir İsrailli yetkili, 'Netanyahu'nun Hamas'ı her ne kadar daha önce yok etmemiş olsa da artık tarihteki herhangi bir başbakandan daha sert vurduğunu' savundu.

İsrail, Netanyahu'nun liderliğinde Gazze'de 2012, 2014 ve 2021 yıllarında üç büyük ölçekli askeri harekat gerçekleştirdi. Hepsi, örgütün bölgenin kontrolünü elinde tutmasını sağlayan müzakere edilmiş ateşkeslerle sonuçlandı. (RT, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar