Wikileaks binlerce CIA belgesini sızdırdı
Wikileaks’in son sızıntısı, CIA’in akıllı telefonlara, bilgisayarlara, internet bağlantılı TV’lere girmesine imkan sağlayan gelişmiş yazılım...
Wikileaks’in son sızıntısı, CIA’in akıllı telefonlara, bilgisayarlara, internet bağlantılı TV’lere girmesine imkan sağlayan gelişmiş yazılım araçlarına dair bilgiler içeriyor.
DÜNYA- New York Times gazetesi, eğer bilgiler doğruysa bunun CIA için ciddi bir darbe olduğunu zira casusluk için hekleme kapasitesini ortaya çıkardığını yazdı.
Wikileaks’in "ilk bölüm" diye yayınladıkları, 7.818 web sayfası ve 943 eklenti. CIA’in tüm arşiviyse birkaç yüz milyon bilgisayar kodundan oluşuyor.
Doğrulanırsa teknoloji dünyasını sallayacak sızıntı belgeleri arasında, kriptolu telefonları ve Whatsapp, Signal, Telegram gibi mesaj servislerini safdışı edecek yöntemler yer alıyor. Wikileaks, devlete çalışan hekerlerin, Android telefonlara sızabildiği, sesli ve yazılı mesaj trafiğine girebildiğini açıkladı.
DEVLETE ÇALIŞAN HACKERLER BU YAZILIMI PAYLAŞTI MI?
WikiLeaks, Vault 7 (Kasa 7) adı verdiği belgelerin kaynağını açıklamazken bu bilgilerin ABD için çalışan heker ve anlaşmalı personel tarafından serbestçe paylaşıldığını belirtti.
Kaynağın, CIA’in hekleme yetkisini aşıp aşmadığını kamuoyuna açık bir şekilde tartışılmasını istediği de açıklamada yer aldı.
CIA’e bağlı Center for Cyber Intelligence’e (Siber Zeka Merkezi) ait 2013-2016 yıllarını kapsayan belgelerin bir kısmı incelenebildi. Emekli bir istihbarat yetkilisi, bazı kod adlar ve programların aslına uygun olduğunu doğruladı. Ancak CIA henüz bu konuda yorum yapmadı.
Daha evvelki sızıntılarda yeterince dikkatli davranmamak ve insanların hayatını riske atmakla suçlanan WikiLeaks, bu defa isimleri ‘dikkatle değiştirdiği’ ve kişisel bilgileri sakladığını açıkladı.
Son sızıntılar üzerine en çok tartılaşacak konulardan biri, CIA’in ve ABD’nin zaafiyeti kadar ajanların haricinde de akıllı TV’lerin, telefonların heklenebileceği…