WSJ, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinde varılan taslak anlaşmayı yayımladı

Dönemin Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın hayata geçmesini engellediği Nisan 2022 tarihli Rusya-Ukrayna barış anlaşması taslağını, ABD'nin Wall Street Journal gazetesi yayımladı: 'Rusya'nın Ukrayna'dan toprak talebi yok, sadece tarafsızlık talebi var.'

WSJ, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinde varılan taslak anlaşmayı yayımladı

Artı Gerçek - Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Rusya'nın Ukrayna'da "özel harekat" başlatmasından yaklaşık 1 ay sonra İstanbul'da taraflar arasında görüşülen barış anlaşması taslağının ayrıntılarını yayımladı. Habere göre Rus tarafının temel talepleri arasında Ukrayna'nın tarafsızlığı yer alıyordu. Moskova'nın koştuğu şartlar, Kiev'in NATO'ya değil ama AB'ye üye olmasına izin veriyordu.

WSJ'nin iddia ettiği 15 Nisan 2022 tarihli 17 sayfalık taslak anlaşmanın şartları ne Rus ne de Ukraynalı yetkililer tarafından resmen doğrulandı.

Kiev'in AB'ye üye olmasına izin verip NATO'ya üye olmasına izin vermezken, Ukrayna ordusunun boyutunu sınırlayan belge, 2014'te Ukrayna'dan Rusya'ya iltihak eden Kırım'ı Rusya'nın bir parçası olarak tanıdı.

PESKOV: BİZİMLE ANLAŞTILAR AMA SONRA LONDRA'NIN TALİMATINA UYDULAR

Haberle ilgili sorular üzerine Kremlin Basın Sekreteri Dmitry Peskov, Moskova ile Kiev'in çatışmaların başlamasından birkaç hafta sonra bir barış anlaşması taslağı üzerinde anlaşmaya vardığını, ancak Rusya'nın bu belgenin yayımlanmasını istemediğini söyledi.

Peskov, "Ukrayna'nın Britanya'nın verdiği talimat uyarınca aldığı kararla tüm müzakere süreci sonlandırıldı" dedi.

Moskova ile Kiev, Mart 2022'nin sonlarında İstanbul'da görüşmeler yürütürken, başlangıçta barış sürecine ilişkin iyimserliğini dile getiren Rus tarafı, daha sonra Ukrayna'yı Türkiye'de kaydedilen tüm ilerlemelerden geri adım atmakla suçlayıp Kiev'in müzakerecilerine güvenini kaybettiğini söyledi.

BORİS JOHNSON KİEV'E GİTTİ, MASA DAĞILDI

Medyada da dönemin Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın ani Kiev ziyaretinin amacının, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in yönetimini Rusya'yla görüşmelerden çekilmeye ikna etmek olduğu yönünde haberler çıktı. Boris Johnson haberleri yalanladı.

Ancak Mart 2022'de İstanbul'da gerçekleşen görüşmelerde Ukrayna Heyeti Başkanı olan David Arahamiya, Kasım 2023'te yaptığı açıklamada, haberleri doğruladı. Kiev'de iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi'nin Parlamento Grup Başkanı olan Arahamiya, "Tarafsızlığı kabul etmemiz ve NATO'ya katılmayacağımızı taahhüt etmemiz durumunda savaşı bitirmeye hazırlardı. Anahtar madde buydu" dedi.

Arahamiya, Ukrayna'nın bunu ancak güvenlik garantileri karşılığı yapabileceğini belirterek ekledi: "Üstelik İstanbul'dan döndüğümüzde Kiev'e (eski Britanya Başbakanı) Boris Jonhson geldi ve onlarla hiç bir şey imzalamayacağımızı ve savaşacağımızı söyledi."

ANLAŞMA UYGULANSAYDI UKRAYNA BÜYÜK TOPRAK KAYBINA UĞRAMAYACAKTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, taslak anlaşma tarihinden 5 ay sonra, 30 Nisan 2022'de Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye’nin Rusya’ya bağlanması anlaşmalarını imzaladı. Yani İstanbul'daki taslak anlaşma hayata geçseydi, Ukrayna, önemli bir toprak kaybı yaşamayacaktı.

PESKOV ARTIK GEÇERLİLİĞİNİN KALMADIĞINA İŞARET ETTİ

Dolayısıyla WSJ'nin yayımladığı belgeyi değerlendirirken, Peskov, "Mart 2022'de sahada belirli koşullar vardı, ancak şimdi Rusya'nın bölgeleri haline gelen toprakların koşulları ve hukuki statüleri farklı hale geldi; bu, ülkemizin anayasasında yazılı" dedi.

WSJ'nin haberine göre barış anlaşması taslağının ele almadığı bu bölgelerin akıbeti, Putin ile Zelenskiy arasında hiç gerçekleşmeyen doğrudan görüşmelerde tartışılıp belirlenecekti.

KREMLİN'İN O DÖNEMKİ NİYETLERİNİN GÖSTERGESİ

Taslak, Moskova'nın "özel harekatının" ana hedefinin yeni bölgelerin ele geçirilmesi değil, Ukrayna'nın askerden arındırılması olduğu, böylece Kiev yönetiminin Rusya Federasyonu'na karşı doğrudan ve açık tehdit oluşturmasını engellemeyi amaçladığına işaret etmesi açısından önemli.

Belge aynı zamanda Rus heyetinin 2022 barış görüşmeleri sırasında Ukrayna heyetiyle Kırım'ın statüsünü tartışmayı kabul ettiğine dair Batılı iddiaları da yalanlıyor.

Haberde ABD, Britanya, Fransa, Çin gibi devletlerin barış anlaşmasının garantörü olma niyetlerinin bulunduğu öne sürüldü.

KİEV'DEN RUSÇA'YA GEÇİT YOK

Habere göre Moskova, Ukrayna'da hükümet ve mahkemelerin Rusça'yı Ukraynaca ile aynı düzeyde kullanmasını da istedi, ama Kievli müzakereciler bu maddeyi imzalamayı reddetti.

O ZAMANDAN BERİ İPLER KOPTU

Rusya ile Ukrayna, İstanbul'daki doğrudan görüşmelerden bu yana müzakere masasına oturmadı.

Zelenskiy, Ekim 2022'de Rusya'da Putin iktidarda olduğu sürece Kiev'in barış görüşmeleri yapamayacağını belirten bir kararname imzaladı. (Dış Haberler)