'Yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısı, Gürcistan'ı karıştırdı: Protestolar çatışmaya dönüştü
Eski Sovyet cumhuriyetlerinden Gürcistan'da hükümetin sunduğu 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısı dün parlamentoda görüşülürken dışarıda çatışma çıktı. En az 63 kişi gözaltına alınırken, 6 polis yaralandı.
Artı Gerçek - Gürcistan'da yabancı güçler tarafından fonlanan kuruluşların kütüğe kaydolmasını isterken herhangi bir yaptırım getirmeyen 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısını Rusya yanlısı bulan kesimler, aynı zamanda Fransa vatandaşı olan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin de teşvikiyle dün akşam parlamento önünde toplandı.
Tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve ses bombasıyla müdahale eden polise protestocuların yumurta ve şişe atmasıyla çatışmalar yaşandı.
Polis, milletvekillerinin parlamentonun arkasından çıkmasını engellemeye çalışan bazı protestoculara karşı biber gazı ve cop kullandı.
POLİSE 'RUSLAR' DİYE BAĞIRDILAR
Polisin parlamento önünden dağıttığı 2000 protestocu, başkent Tiflis'in Rustaveli Caddesi'ni kafe masaları ve çöp kutularıyla barikat kurarak kapattı. Bazıları polise "Köleler" ve "Ruslar" diye bağırdı.
MUHALEFET LİDERİ 'POLİS TARAFINDAN FECİ ŞEKİLDE DÖVÜLDÜ'
Eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin kontrolündeki en büyük muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareket'in lideri Levan Habeyşvili, X'te yüzü kanlı, gözü morarmış halde fotoğrafını paylaştı. Parti yetkilileri, Tiflis'in merkezinde kaybolan Habeyşvili'nin polis tarafından feci şekilde dövüldüğünü, beyin sarsıntısı geçirdiğini, yüz kemiklerinin kırıldığını ve dört dişinin eksik olduğunu iddia etti.
CUMHURBAŞKANI SALOME ZURABİŞVİLİ ETKENİ
Hükümete karşı ana muhalefet rolü oynayan, ancak yetkileri simgesel olan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, protestoları "barışçı", polis müdahalesini "kanunsuz, kışkırtılmamış ve orantısız" diye niteleyen paylaşım yaptı. Kadın cumhurbaşkanı, protestoculara karşı kuvvet kullanılmasına son verilmesini istediği içişleri bakanıyla video görüşmesini de yayımladı.
BAŞBAKAN CUMHURBAŞKANINI 'HAİN' İLAN ETTİ
Öncesinde Zurabişvili'yi "hain" ilan eden Başbakan Irakli Kobahidze, "En üzücü olan şey, yasal olarak Gürcistan Cumhurbaşkanı olarak adlandırılan kişinin kelimenin tam anlamıyla bu ülkeye ihanet etmesidir. Gürcistan'ın ulusal çıkarlarına doğrudan ihanet etmektedir... Bu kişinin Gürcistan'ın cumhurbaşkanı olarak adlandırılması çok üzücü, bunun için Gürcü toplumundan şahsen özür dilemek istiyorum" dedi.
BUGÜN MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA YİNE ARBEDE
İktidar partisi Gürcü Rüyası ile müttefiklerinin çoğunlukta olduğu parlamentonun, yasalaşması için üç kez okunması gereken ve ilk okunması 17 Nisan'da gerçekleşen tasarıyı büyük olasılıkla onaylaması bekleniyor.
Ancak bugünkü parlamento oturumunda milletvekilleri arasında yine arbede çıktı. Hükümet saflarındaki milletvekillerinden birinin muhalefet milletvekillerine kitap fırlattığı, diğerlerinin muhalefete sesli ve fiziksel olarak karşı çıktığı görüldü.
Muhalefet lideri Habeyşvili, parlamentoda yüzü bandajlı şekilde konuştu.
AB'DEN KINAMA
Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Gürcistan'da dış etki yasasına karşı barışçı gösteri yapan protestoculara yönelik şiddeti kuvvetle kınıyorum" açıklamasını yaptı.
'RUS YASASI' NE GETİRİYOR?
Muhalefetin Rusya'daki öncül "yabancı acenta" yasasına atıfla "Rus yasası" diye nitelediği tasarı, yıllık gelir kaynaklarının yüzde 20’den fazlasını yabancı güçlerden elde eden tüzel kişiliklerin bir kütüğe kaydolmasını ve kendi durumlarını bildirmelerini öngörüyor. Geçen yılın mali durumunu her yıl ocak ayında bildirmeleri istenen kayıtlı tüzel kişiliklerin bildirimleri hakkında adalet bakanlığı soruşturma açabilecek. Bu kapsama giren ama gerekeni yapmayan tüzel kişilikler yaklaşık 10 bin dolar para cezasına çarptırılacak.
AB, ABD, BRİTANYA TASARIYA KARŞI
Aralık ayında Gürcistan'a aday statüsü veren AB'nin yanısıra ABD ile Britanya da tasarıyı eleştirdi. AB yetkilileri bunun Gürcistan'ın birliğe entegrasyon yönündeki ilerlemesini durdurabileceğini söyledi.
İVANİŞVİLİ: KÜRESEL SAVAŞ PARTİSİNİN HESAPLARINI BOZMAK İÇİN
Tiflis'te 17 Nisan'dan beri her gece binlerce hükümet karşıtı protestocu ana caddeleri kapatırken, önceki gün hükümetin yasa tasarısına destek mitingine on binlerce kişi katıldı.
Gürcü Rüyası partisinin kurucusu olan eski başbakan Bidzina İvanişvili, mitingde yaptığı konuşmada, "küresel bir savaş partisinin AB ve NATO'yu ele geçirdiğini, Ukrayna'nın ardından Gürcistan'da Rusya'ya karşı cephe açmak istediğini, bunun için Gürcistan'ın egemenliğini baltalamaya kararlı olduğunu" söyledi.
'Yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısının ulusal egemenliği güçlendireceğini savunan milyarder siyasetçi, Batı yanlısı muhalefetin STK'lere verilen hibeler yoluyla yabancı istihbarat servisleri tarafından kontrol edildiğini öne sürdü. Ekimdeki seçimlerle muhalefetin "hak ettiği sert siyasi ve yasal hükümle karşılaşacağını" dile getirdi. (Dış Haberler)