Yeni bir 'Arap Kemeri' kuruluyor

Türkiye’nin Doğu Guta’dan getirdiği cihatçı gruplar ile yandaşlarının ailelerini, özellikle Afrin’in Hatay ve Kilis’e sınır olan dağlık kasabalarına yerleştirdiği belirtiliyor.

Yeni bir 'Arap Kemeri' kuruluyor

DÜNYA - Türkiye’nin girişimi ile cihatçı gruplardan boşaltılan Suriye’nin Doğu Guta kentinden 130 aile Afrin’e bağlı Raco ilçesine yerleştirildi. Rudaw internet sitesi, Doğu Guta’dan getirilerek Raco ilçesine yerleştirilen Arap ailelerin adlarının ve nereden getirildiklerinin yazılı olduğu notları yayınladı.

Yerel kaynaklar Doğu Guta’dan Afrin’in Raco ilçesine getirilen Arap ailelerin bazılarının yerleştikleri evlerin duvarına "Allah bize, kendi evimizden daha güzel ev verdi" yazdıklarını söylüyor. Aynı kaynaklar, Raco’daki yerli halkın önemli bir bölümünün baskılar nedeniyle kenti terk ettiği, kenti terk eden insanların evlerine ise Suriye’nin farklı bölgelerinden getirilen cihatçı grupların aile ve yandaşlarının yerleştirildiğini, anlatıyor.

Yeni bir 'Arap Kemeri' kuruluyor - Resim : 1

Mezopotamya Ajansı da daha önce Guta'dan Türkiye'ye getirilen ÖSO'cular ile ailelerinin, Afrin'in Cındires kasabasında AFAD'ın kurduğu kampa sevk edildiğini yazdı.

Geçtiğimiz günlerde AFAD'ın inşasını üstlendiği kamp, Mezopotamya Ajansı tarafından görüntülenmiş ve Şam'ın Guta bölgesinden tahliye edilen cihatçılar ile ailelerinin bu kamplara yerleştirileceği kaydedilmişti.

Sabah saatlerinde Cındires'ten Azez'e giden Afrinli bir yurttaş, Gutalıların en az 50 otobüsle Cındires'e taşındığına tanıklık ettiğini belirtti. Uzun otobüs konvoyunun pikap ve ranger tipi araçların içindeki silahlı ÖSO'cular tarafından korunduğunu söyleyen Afrinli, sevkiyatın dikkat çekmemek amacıyla sabah saat 06.00'dan önce yapıldığını ifade etti.

Türkiye’nin Rusya ve İran’la anlaşarak Doğu Guta’daki cihatçı grupların boşalmasına dönük girişiminin sonuçlanmasından sonra Guta’dan 100 bine yakın insanın Azez, Afrin ve İdlib’e taşındığı basına yansımıştı. Son gelen bilgiler Türkiye’nin özellikle Afrin’in Hatay ve Kilis’e sınır olan dağlık kasabalarına, Cındires, Raco ve Bilbilê’ye Doğu Guta’dan getirdiği aileleri kalıcı olarak yerleştirdiği yönünde.

Türkiye ve bağlı ÖSO grupları 18 Mart günü Afrin kent merkezine girerek bölgenin denetimini ele geçirmiş, ÖSO’cu grupların talan ve hırsızlıkları, halka dönük baskılar nedeniyle çok sayıda Afrinli, Til Rifat bölgesine giderek buralarda oluşturulan çadır kentlere yerleşmişti. Afrinliler yaşamlarını Til Rifat’ta hala zor koşullar altında sürdürmeye devam ediyor.

ARAP KEMERİ POLİTİKASI

42 yıl önce 24 Haziran 1974 yılında Suriye rejimi, başta Cizire bölgesi olmak üzere Rojava’nın büyük bir kısmını Araplaştırmak adına Arap kemeri politikasını devreye koydu.

Bu politika ile Kürtlerin topraklarına el konuldu, Kürt vatandaşlardan temizlenen bölgeye, Suriye’nin diğer bölgelerinden getirilen Araplar yerleştirildi. Böylelikle Kürt nüfusunun yoğunluğunu kırmak amacıyla bölge Araplaştırılmak istendi. Bununla da yetinilmedi Kürt vatandaşların kimlikleri de ellerinden alındı.

Suriye rejiminin temellerini 1960’larda attığı, 1974’te fiilen uyguladığı Arap Kemeri politikası ile yaklaşık 150 bin Kürt çitçi topraklarından oldu, 2 milyon hektarın üstündeki toprak karşılıksız olarak bölgeye yerleştirilen Araplara verildi. (HABER MERKEZİ)

Yeni bir 'Arap Kemeri' kuruluyor - Resim : 2

Yeni bir 'Arap Kemeri' kuruluyor - Resim : 3

Yeni bir 'Arap Kemeri' kuruluyor - Resim : 4

Yeni bir 'Arap Kemeri' kuruluyor - Resim : 5

Yeni bir 'Arap Kemeri' kuruluyor - Resim : 6

TSK ÖSO afrin cindires Doğu Guta