Yunanistan, Meriç Nehri'nde sınırını 'ses bombası' ile koruyacak
Yunanistan sınır polisi Meriç Nehri üzerinden Türkiye'den yasadışı yollarla ülkeye geçmek isteyen göçmenleri durdurmak için sınırı dijital bariyerlerle ve ses bombası ile koruyacak.
Yunanistan sınır polisi Meriç Nehri üzerinden Türkiye'den yasadışı yollarla ülkeye geçmek isteyen göçmenleri durdurmak amacıyla yeni teknolojileri hayata geçiriyor.
Yunanistan bu kapsamda Türkiye ile sınırına fiziksel ve yeni deneysel dijital bariyerler kuruyor. Covid-19 salgınının sakin aylarında test edilen sistem ile iki ülke arasındaki 200 kilometrelik sınırdan Avrupa Birliği'ne (AB) yasadışı yolardan göçmen girişinin engellenmesi hedefleniyor.
Euronews'de yer alan habere göre, sınıra kurulacak otomatik gözetleme ağı ile nehirde ve karada görev yapan devriyelerin projektör ve uzun menzilli akustik cihazları kullanarak göçmenleri sınıra yaklaşmadan caydırması öngörülüyor. Sistemin yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.
"Ses bombası" da denilen uzun menzilli akustik cihazlarla Türkiye sınırına doğru çok şiddetli ses yayılabilecek. Zırhlı br kamyona konulan televizyon büyüklüğündeki aletin ses ayarı jet motorunun gücü kadar yüksek seviyelere çıkarılabiliyor.
Uzun menzilli kameralar, gece görüş ve çoklu sensörlerle donatılacak olan sınır gözetleme kulelerinden toplanan veriler yapay zeka analizleri yardımıyla şüpheli hareketlerin tespt edilebilmesi için kontrol merkezlerine gönderilecek.
DİJİTAL SINIR KORUYUCULUĞU
Avrupa çapındaki ünversitelerden araştırmacıların özel firmalarla ortak geliştirdiği fütüristik gözetleme ve doğrulama yöntemleri Yunanistan sınırlarındaki bir düzine projede test edildi.
Bu kapsamda yapay zeka ile güçlendirilmiş yalan makinası ve sanal sınır koruma mülakat robotları üzerinde denemeler yapıldı. Uydu verilerinin hava, kara, deniz ve denizaltında insansız hava araçlarıyla çekilen görüntülerle birleştirilmesi denendi.
Kişiye özel damar şeklinin tespitiyle biyometrik kimlik tanımlama için kayıt tutan avuç tarayıcılar geliştirildi.
Canlı kayıt kameralarını yeniden yapılandırılan teknolojiler sayesinde çevredeki yaprak, ağaç, çalı ve bitkilerin sanal olarak silinerek arkasına saklanan göçmenlerin tespiti üzerinde çalışılıyor.
AB'nin 2015-2016 göçmen krizi sonrasında güvenlik teknoloj araştırmalarına 3 milyon eurolu bir bütçe ayırdı. Geliştirilen sisteler Türkiye-Yunanistan sınırının yanı sıra Macaristan, Letonya ve AB'nin doğu sınırlarında test edildi.