Yunanistan ve Kıbrıs liderlerinden Türkiye açıklaması: 'İşgalci bir ordunun varlığına izin verilmemeli'

Yunanistan ve Kıbrıs liderlerinden Türkiye açıklaması: 'İşgalci bir ordunun varlığına izin verilmemeli'
Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti liderleri Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yakınlaşmasının kademeli olması gerektiğini savundu. Adayı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Miçotakis Kıbrıs'ta iki devletli çözüme de karşı çıktı.

Artı Gerçek - Kıbrıs adasını ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile bir araya geldi. Her ikisi de AB üyesi olan Yunanistan ile Kıbrıs Cumhuriyeti'nin liderleri yaptıkları açıklamalarda Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri ilerletme adımlarını memnuniyetle karşıladılar, ancak yakınlaşmanın koşulsuz değil, kademeli olması gerektiğini söylediler

Avrupa Birliği dışişleri bakanları 20 Temmuz'da Türkiye ile yeniden ilişki kurmaya hazır olduklarını söylemiş ancak Ankara'ya üyelik müzakerelerinin net bir şekilde yeniden başlamasını teklif etmekten geri durmuştu. Türkiye, 20 yılı aşkın bir süredir AB üyeliğine aday olmasına karşın, AB'nin ülkede hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusundaki endişeleri nedeniyle müzakereler 2016'da durmuş, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler arasında bölünen adanın durumu da Türkiye'nin AB üyeliği önündeki ana tıkanma noktalarından biri olmuştu.

MİÇOTAKİS: İKİ DEVLETLİ BÖLÜNME DÜŞÜNCESİ GÜNDEMDE DEĞİL

Yunanistan Başbakanı Lefkoşa'da Hristodulidis ile görüştükten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye ile AB arasındaki yakınlaşmanın "kademeli" ve hatta gerekirse "geriye çevrilebilir" olması gerektiğini vurgulayarak "Bu iki kelime bize yol göstermeli. İyimser olabiliriz ama saf değiliz" dedi.

Geçmişteki barış müzakereleri, adanın Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan iki bölgeli federal bir şemsiye altında birleştirilmesine odaklanmıştı. Son yıllarda Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedilen iki devletli bir çözümü savunmakta.

Miçotakis ile Hristodulidis arasındaki görüşmede de "iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon" temelinde barış isteği dile getirildi. Miçotakis, "İki devletli herhangi bir bölünme düşüncesi tartışma gündeminin tamamen dışındadır ve bu konuda çok net olmak istiyorum" dedi.

HRİSTODULİDİS: ANKARA, KIBRIS KONUSUNDA OLUMLU ADIMLAR ATMALI

Hristodulidis de Türkiye ile pozitif bir gündem başlatmanın aynı zamanda Ankara'nın Kıbrıs konusunda "olumlu adımlar" atması anlamına geldiğini söyledi. Rum lider "AB ortaklarımızın da aynı görüşü benimsemesi önemli" ifadelerini kullandı. Hritodulidis "Seçimlerin ardından Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor ve Ankara'nın Avrupa-Türkiye ilişkilerini güçlendirme arzusuna dair kamuoyuna yaptığı açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini de kullandı.

'İŞGALCİ BİR ORDUNUN VARLIĞINA MÜSAMAHA GÖSTERİLMEMELİDİR'

Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi de Miçotakis'in Türkiye’nin iki devletli çözüm talebini reddettiğini vurguladı. Habere göre Avrupa müktesebatının adanın tamamında uygulanmasının zamanının geldiğini söyleyen Miçotakis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri himayesinde müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Yunanistan Başbakanı ayrıca , Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti garantörlüğüne yönelik olarak “işgalci bir ordunun bir AB üyesi ülkedeki varlığına ve eskimiş garantörlük sistemine müsamaha gösterilmemelidir” ifadesini kullandı.

Geçen cuma günü KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Kıbrıs'ta barış görüşmelerinin yeniden başlamasının ancak Kıbrıslı Rumların egemen eşitliği kabul etmeleri halinde mümkün olabileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar