Yunanistan'da tren kazası sonrası protestolar: 'Acı öfkeye dönüştü' diyen işçiler greve gidiyor
Yunanistan'da en az 46 kişinin öldüğü 70'den fazla kişinin de yaralandığı tren kazası sonrası Ulaştırma Bakanı'nın istifası da öfkeyi dindirmedi. Kazayı protesto eden göstericiler polisle çatıştı. Demiryolu işçileri de bugün protesto grevine çıkacak.
Artı Gerçek - Yunanistan'ın kuzeyindeki Larisa'da salı gecesi gece yaşanan ve en az 46 kişinin öldüğü, 70'den fazla kişinin yaralandığı tren kazasının üzerinden 24 saat geçmeden Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis'in istifa etmesi de Yunan halkının öfkesini dindirmedi. Kazanın meydana geldiği Larisa ile Selanik ve başkent Atina başta olmak üzere pek çok kentte protesto gösterileri düzenlendi. Göstericiler, Yunanistan demiryollarının bakımından sorumlu şirket olan Atina'daki Hellenic Train genel merkezinin önünde polisle çatıştı.
'ACI ÖFKEYE DÖNÜŞTÜ'
Demiryolu sendikasına üye işçi temsilcileri, demiryolundaki güvenlik sistemlerinin düzgün çalışmadığına dair yetkilileri defalarca uyarmalarına rağmen tedbir alınmadığını dile getirdi. Sendikalar kazada ölenlerin yasını tutmak ve hükümetin tedbirsizliğini protesto etmek için 2 Mart'ta greve gidileceğini duyurdu. İşçi sendikası grev açıklamasında, "Onlarca ölü ve yaralı meslektaşımız ve yurttaşımız için duyduğumuz acı öfkeye dönüştü" dedi.
MİÇOTAKİS 'İNSAN HATASI' DEDİ, ULAŞTIRMA BAKANI SORUMLULUĞU ÜSTLENDİ
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, salı günü gerçekleşen tren kazasının "trajik bir insan hatasından" kaynaklandığını ileri sürerken, Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifasını "Böylesi trajik bir olay gerçekleştiğinde hiçbir şey olmamış gibi göreve devam etmek imkansızdır" sözleriyle duyurmuştu.
SİSTEMDEN KAYNAKLANAN SORUNLAR ÖRTBAS EDİLEBİLİR
Trende bulunan 350 yolcunun çoğunluğu Rum Ortodoks orucu sebebiyle hafta sonunu geçirdikleri bölgelerden Selanik'e dönen 20'li yaşlarındaki öğrencilerin olması öfkeyi daha da artırdı. Ölü ve yaralıların sevk edildiği hastanenin önüne 'Resmi soruşturmayla sistemden kaynaklanan sorunların örtbas edileceğini' iddia eden bir pankart asıldı.
Kıbrıslı bir tıp öğrencisi olan Nikos Savva, AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Demiryolu ağı yıpranmıştı ve yeterli ücreti almayan personelin de sorunları gidermesi mümkün değil" dedi. Savva, kazadan sonra olayda ihmali bulunduğu iddiasıyla tutuklanan istasyon şefinin 'hasta bir sistemin' bedelini ödememesi gerektiğini dile getirdi. Larissa'da görevli bir doktor olan Kostas Bargiotas da "Bu kabul edilemez bir kaza çünkü demiryollarındaki durumu 30 yıldır biliyoruz" dedi.
DEMİRYOLLARININ BAKIMINDAN SORUMLU ŞİRKETİN ÖNÜNDE ÇATIŞMA
Kazadan sonra hükümete öfkesini göstermek isteyen protestocular, Atina'da Hellenic Train ofislerinin önünde nöbet tutmaya başladı. Günün ilerleyen saatlerinde, polisin protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanması ile olaylar şiddetlendi.
ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Yunanistan'da bugüne kadar meydana gelen en ölümcül tren kazasında arama kurtarma çalışmaları gece boyunca sürdü. Kaza anında kafa kafaya çarpışan trenlerin içindeki sıcaklığın 1300 dereceye kadar çıkmış olabileceğini belirten itfaiye sözcüsü Vassilis Varthakogiannis, özellikle önde yer alan vagonlardaki insanların tanınmaz hâle geldiğini söyledi. Trende yakınları bulunan aileler DNA örneği vermek için hastaneye giderken, uzmanlar kimlik tespit sürecinin zor olacağı görüşünde. (DIŞ HABERLER)
Yunanistan'da tren kazası: İstasyon şefi tutuklandı
Yunanistan'da tren kazası: Ulaştırma Bakanı Karamanlis istifa etti