Yunanistan'dan İtalya'ya bakan karasularını genişletme kararı
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, daha önce İtalya ile anlaşmaya vardıkları İyon Denizi'nde Yunan karasularını genişletmeye dair yasa tasarısı sunacaklarını açıkladı.
Mısır ve İtalya ile ayrı ayrı imzalanan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmalarının görüşüldüğü parlamentoya seslenen Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, İtalya ile paylaştıkları İyon Denizi'nde Yunan karasularını genişletmeye yönelik yasa tasarısını kısa süre içinde sunacaklarını söyledi.
Miçotakis, "Yunanistan, parlamentoya sunulacak yasa tasarısıyla batı karasularını 6'dan 12 deniz miline genişletecek" dedi.
BM DENİZ HUKUKU SÖZLEŞMESİ
1982 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS), kıyıdaş ülkelere karasularını 12 deniz miline kadar ilan etme hakkı veriyor.
Türkiye’nin taraf olmadığı sözleşmeyi 1995 yılında yürürlüğe koyan Yunanistan, kendi stratejisine uygun zamanda Ege’de karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkını saklı tuttuğunu ilan etmişti.
Bunun üzerine 8 Haziran 1995'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine çıkarması halinde, bu durumun savaş sebebi (casus belli) sayılacağını, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine askeri bakımdan gerekli olanlar da dahil olmak üzere tüm yetkilerin verileceğini beyan etmişti.
Sputnik'te yer alan habere göre, bu arada bugün Yunan parlamentosundan yapılan açıklamada, iki ülkeyle imzalanan MEB anlaşmaları için yapılması planlanan oylamanın, yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında ertelenmesine karar verildiği duyuruldu. Oylamanın, yarın yerel saatle 15.00-20.00'de 60'ar milletvekilinden oluşan gruplar halinde yapılacağı belirtildi. 300 vekilli parlamentoda Miçotakis'in liderliğindeki iktidar partisi Yeni Demokrasi, 158 vekille salt çoğunluğu elinde bulunduruyor.
Dün ABD ile Girit Adası'nın güneyindeki deniz alanında ortak askeri tatbikat düzenleyen Yunanistan, bugün de Kıbrıs ve Girit adalarının güneyinde Güney Kıbrıs, Fransa ve İtalya ile üç gün sürecek ortak tatbikatlar başlattı.
Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Türkiye'nin adı anılmadan, tatbikatın Doğu Akdeniz'de uluslararası hukukun üstünlüğünün sağlanmasını amaçladığı dile getirilirken Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin imzacı olmayan ülkeler için bile bağlayıcı nitelikte olduğu savunuldu.