Zaharova: Ermenistan liderliğinin aşağılayıcı söylem ve ültimatomları Rusya'yı alarma geçirdi
Artı Gerçek - Ermenistan'da Başbakan Nikol Paşinyan'ın başbakanlığındaki hükümetin Rusya'ya karşı attığı adımlara Moskova'dan tepki geldi. Dün Paşinyan'ın Rusya'nın liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) Ermenistan'ın güvenliğini tatmin edici şekilde koruma kararlılığını ayrıntılı beyan etmemesi halinde üyelikten çıkacaklarını söylemesi ve Rus Sınır Muhafızları'nın başkent Erivan'daki Zvartnots Uluslararası Havalimanı'ndaki görevlerini 1 Ağustos'ta sonlandıracaklarını duyurması, bugün Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın basın toplantısında gündem oldu.
ERİVAN'DAN MOSKOVA'YA 'UYGUNSUZ DAVRANIŞ'
Moskova'nın Ermenistan liderliğinin KGAÖ'ye yönelik ültimatom benzeri ve aşağılayıcı söyleminden alarma geçtiğini söyleyen Zaharova, Erivan'a bunun yerine uygun iletişim kanallarını kullanmasını tavsiye etti.
Zaharova, "Herhangi bir devletin, ulusal çıkarları ve üstlendiği yükümlülüklerle uyumlu olarak belirli uluslararası ve bölgesel kuruluşların çalışmalarına katılım derecesi dahil dış politikasını belirlemeye yönelik egemenlik hakkını hiçbir zaman sorgulamadık, sorgulamıyoruz ve asla sorgulamayacağız" diyerek şöyle devam etti:
"Bu tamamen KGAÖ için de geçerli. Aynı şekilde bugün Ermenistan liderliğinin KGAÖ faaliyetlerine ilişkin açıklamalarında hakim olan ters etki yaratıcı, ültimatom benzeri ve bazen aşağılayıcı retorik ve bunun kelimenin tam anlamıyla Ermeni toplumuna dikte edilmesi karşısında alarma geçmemizden başka yol yok."
'KGAÖ'YÜ ÖRGÜTÜN DIŞINDA DEĞİL, İÇİNDE TARTIŞIN'
"Ermenistan elitlerinin bir kısmının, bunun için tüm mekanizmalar, prosedürler ve yollar mevcutken, KGAÖ'nün verimliliğine dair meseleleri bu örgütün dışında tartışma yönündeki ısrarlı arzusu, kafa karıştırıcı" diye iğneleyen Rus Dışişleri Sözcüsü, "Ermenistan liderliği KGAÖ gözlemci misyonuna ev sahipliği yapmayı kabul etseydi, Ermenistan'ın bugün karşı karşıya olduğu risklerin çoğu azaltabilirdi" hatırlatmasını yaparak tonunu yükseltti:
'ERMENİSTAN'DA KONUŞLANDIRDIKLARI AB MİSYONU CASUSLUK YAPIYOR'
"Ermenistan liderliği, KGAÖ aracılığıyla yardım tedbirlerini uygulamak yerine, başka yöntemleri tercih etti. Daha sonra Ermeni toplumuna özgü olmayan şekilde partnerlerine hakaret ve aşağılamaya başladılar. Daha sonra, Ermenistan'ın sınırlarını savunmaktan çok, gözlem misyonu kisvesi altında komşu ülkelere karşı istihbarat toplayan bir Avrupa Birliği (AB) misyonunu davet etmeye karar verdiler. Onların (AB misyonu) hedefinde Rusya'nın yanısıra Azerbaycan ve İran var."
'BÖLGEYİ SARSMAK VE RUSYA'YA KARŞI KALE OLARAK KULLANMAK AMACIYLA'
"Moskova, Batılı ülkelerin bölgeyi sarsmak ve Rusya'ya karşı bir kale olarak kullanmak amacıyla Ermeni ortakları üzerinde uyguladığı baskının derecesinin farkında."
'MÜTTEFİKLİK İLİŞKİLERİMİZDE TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN HASARA YOL AÇABİLİR'
"Ancak Erivan'ın mevcut gidişatı -eğer devam ederse- müttefiklik ilişkilerimizde telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilir, cumhuriyetin egemenliği açısından ciddi riskler yaratabilir, ülkenin güvenliğini sağlamaya yönelik mevcut etkili mekanizmaları umutsuzca yıkabilir, ve istikrarlı sosyo-ekonomik kalkınma umutlarını etkileyebilir."
Zaharova, "Defalarca vurguladığımız gibi, KGAÖ içindeki işbirliği dahil olmak üzere, gündeme gelen çok çeşitli meselelerde Erivan'la güven inşa edici ve karşılıklı saygıya dayalı normal bir diyalog kurmaya hazırız" çağrısında bulundu.
'RUS MUHAFIZLARIN GÖNDERİLMESİ, ERMENİSTAN'IN GÜVENLİK ÇIKARLARINA AYKIRI'
Erivan'ın bir dizi dostça olmayan adımın yanısıra Rus Sınır Muhafızları'nın Zvartnots'taki görevlerini sona erdirmesinin Ermenistan'ın güvenliğine katkı sağlamayacağını söyleyen Zaharova, "Böyle bir girişimin, özellikle Rus ve Ermeni sınır muhafızlarının uzun yıllardır etkin şekilde yerine getirdiği görevler göz önüne alındığında, Ermenistan ile vatandaşlarının güvenlik çıkarlarına uygun olduğunu söylemek zor" dedi.
Tüm kararların kurumlar arası istişarelere dayalı alınması gerektiği, ama Ermenistan'ın ilgili bildirimi "kurumlar arası bir kanal aracılığıyla" gönderdiği siteminde bulunan Zaharova, "Diplomatik kanallardan hiçbir şey almadık" diye ekledi.
'ERMENİSTAN'IN GÜVENLİĞİNİ FRANSA SAĞLAYAMAZ'
Rus Dışişleri Sözcüsü, Erivan-Paris ilişkisini de mercek altına alarak "Ermenistan'ın güvenliğinin Fransa tarafından sağlanamayacağı" mesajını verdi:
"Görünen o ki, Fransa'ya yönelen ve onunla askeri-teknik işbirliğini artıran Erivan, ne sözde Fransız hamilerinin gerçek niyetlerini, ne de onların bölgedeki askeri varlıklarını genişletme risklerini anlıyor. Safça Fransa'nın Ermenistan'ın güvenliğini sağlamaya hazır ve muktedir olduğuna inanıyorlar. Fransa, bu tür kabiliyetleri olsaydı, bunları sözleşme yükümlülüklerinin olduğu ve karşılığında para ödendiği için kullanma taahhüdünde bulunduğu ülkelerde kullanırdı."
'FRANSA İÇİN PAZARLIK KOZUNDAN İBARETSİNİZ'
Rusya'nın Mistral sınıfı amfibi hücum gemileri satın alma hikayesini, bir ortak olarak Fransa'nın güvenilmezliğinin kanıtı olarak sunan Zaharova, şöyle konuştu:
"Maalesef mevcut Fransız otoriteleri, ne Ermenistan'ın çıkarlarını, ne de Ermeni halkının çıkarlarını umursuyor. Onların kılavuzu, yaralı jeopolitik hırsları ve Rusya karşıtı tutumlarıdır. Ermenistan'ın ve tüm Güney Kafkasya'nın geleceği Paris için -Rusya'yla hibrit savaşın arka planı dahil- sadece bir araç, bir pazarlık kozu, kendi refahını korumanın, itibarını korumanın yollarından biri."
'FRANSA, CASUSLUK VE BARIŞA DARBE PEŞİNDE'
Rus Dışişleri Sözcüsü, Fransa'nın Güney Kafkasya'daki varlığının "istihbarat toplama, bölge ülkelerini izleme ve ülkeler arasında varılan barış anlaşmalarının uygulanmasını engelleme girişimi" olduğunu sözlerine ekledi.
SORUNUN TEMELLERİ
Moskova'da 'renkli devrim' olarak görülen 2018 ayaklanmasıyla Erivan'da iktidara gelen Paşinyan, Rusya'yla geleneksel ittifaktan kopup Batı'yla bütünleşme yönünde adımlar atarken, Bakü, Birleşmiş Milletler kararlarında Azerbaycan toprağı sayılan Dağlık Karabağ'ı eylülde düzenlediği harekatla geri aldı. Bölgede konuşlu Rus barış güçleri ve KGAÖ buna müdahale etmedi. Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki tek taraflı Ermeni yönetimini devirip bölgeyi kontrolüne almasının ardından, etnik Ermeni nüfusu kitlesel olarak Ermenistan'a göç etti.
PAŞİNYAN KGAÖ İLE İLGİLİ NE DEDİ?
Erivan'ın savunma ihtiyaçlarının karşılanması konusunda artık Moskova'ya güvenemeyeceğini dile getiren Paşinyan, dünkü konuşmasında şu vurguları yaptı:
"KGAÖ'deki saygıdeğer ortaklarımızdan bir soruya yanıt vermelerini rica ediyoruz: Ermenistan'ın egemen toprakları nerededir ve örgütün Ermenistan'daki sorumluluk alanı nedir?"
"Eğer KGAÖ, örgütün Ermenistan'daki sorumluluk alanının neresi olduğu sorusuna cevap verirse ve bu soru bizim vizyonumuza da uygun olursa, o zaman aramızdaki meselenin çözülmüş olduğunu kabul edeceğiz. Aksi takdirde Ermenistan KGAÖ'den ayrılacaktır. Ne zaman olduğunu söyleyemem."
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da geçen haftaki açıklamasında Avrupa Birliği (AB) üyeliğine başvurmayı düşündüklerini söyledi. (Reuters, Tass, Dış Haberler)