Zeybekçi'den Almanya'ya yumuşak mesajlar
Ekonomi Bakanı, Erdoğan'ın aksine Türkiye'nin AB hedefinde ısrarlı olduğunu, OHAL'in kalkmasını kendilerinin de istediğini, Deniz Yücel'in ise tutuksuz yargılanması gerektiğini söyledi.
HABER MERKEZİ- Almanya ile Türkiye arasında tırmanan gerginliğin ardından Berlin’e ilk üst düzey ziyareti Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptı. Berlin’de Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Alman mevkidaşı Brigitte Zypries ile görüşmeler yapan Zeybekci, önemli konularda mutabakatlara vardıklarını açıkladı.
16 Nisan referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP'ye tekrar üye olduğu gün yaptığı konuşmada AB'ye "Bugüne kadar açmadığınız şu fasılları açmaktan başka çareniz yok. Bunu açarsanız ne ala, açmadığınız takdirde güle güle" demişti. Bakan Zeybekçi ise DW Türkçe'ye verdiği röpörtajda, Almanya ile yaşanan gerilimin her iki tarafa da kaybettirdiğini, bu gerilimin çok hızlı bir şekilde geride bırakılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de olağanüstü hal döneminin bir an önce bitmesinin kendilerinin de arzusu olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefini koruduğunu ifade etti.
Zeybekci, Türkiye’de tutuklu bulunan Türk ve Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel’in durumunun mevkidaşı Zypries tarafından gündeme getirildiğini de belirtti. Zeybekçi şunları söyledi:
"Bir an önce yargılanması, yargılamanın bitmesi lazım. Yargılama sürecinde olan bir konuda görüş beyan etmek istemiyorum. Ama Nihat Zeybekci olarak gönlümden geçen, hiç kimsenin görüşlerinden dolayı, düşüncelerinden dolayı yargılanmaması. Ama diğer taraftan da şunu da gözardı etmemek lazım: İnanılmaz bir ortamdan geçtik. İnsanın bir yeri yaralanmıştır. O yaralanan yere gidip oraya pres uygulamak kanatmak, hassasiyetlerimizi bile bile, üstüne kanırta kanırta terör örgütünü desteklemek ve ondan sonra kamuoyunun bundan rahatsız olmamasını beklemek… Çünkü hukuk bir kamu vicdanıdır aynı zamanda. Böyle bir şey keşke olmasaydı. Orada Türkiye’nin gösterdiği hassasiyeti de anlayışla karşılamak lazım. Bir an önce yargılamanın bitmesi lazım. Bunun hiç yaşanmamış olması lazım. Gazetecinin tutuklanmamış olması, mümkünse serbest yargılanması lazım. Ama Türkiye’nin de olağanüstü durumunun anlaşılması lazım. Türkiye’yi bununla ilgili suçlarken diğer taraftan Türkiye’nin hassasiyetlerinin de anlaşıldığının da beyan edilmesi lazım."