2 bin doların hemen altında: Altın tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

Altın, dolardaki düşüş ve piyasalardaki belirsizlik nedeniyle tarihinin en yüksek seviyesinde. Eylül 2011'de 1,921 dolarla rekor kıran altının onsu bu sabah 1,944 dolara kadar çıktı.

2 bin doların hemen altında: Altın tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

Spot altın fiyatları, dolardaki sert düşüş ve küresel ekonomiye ilişkin endişelerin güvenli liman alımlarını güçlendirmesi sonrası tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Vadeli altın kontratları da, sonraki vadeli kontratın açılmış pozisyon sayısının önceki vadeyi aşmasının ralliye ek destek sağlaması dolayısıyla rekor seviyeye tırmandı.

Spot altın ons başına 1,944.71 dolara çıktı ve 2011 yılında 1,921.17 dolar ile gördüğü gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesini aştı. Sabah saatlerinde 1,944,95 doları gören altının ons fiyatı, sonrasında rekor seviyelerin bir miktar altında dengelendi. Altında işlemler 1,932 dolardan gerçekleştiriliyor.

Altındaki bu hareket, ABD'de negatif faizler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu haftaki toplantısında para politikasındaki genişlemeci duruşunu koruyacağı beklentileri ile dolar göstergesinin bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin ardından geldi. Altın destekli bors fonlarındaki (ETF) altın varlıkları bu yıl 2009 yılında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesini aştı. Bu fonlardaki toplam varlıklar 3,300 onu aşarak rekor kırdı.

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı, artan Coronavirus vakaları, İngiltere'nin İspanya'dan dönenlere karantina uygulamasını yeniden başlatmasının dünya genelinde Coronavirus tedbirlerinin yeniden gündeme gelebileceği endişelerini artırması altında rekor getiren gelişmeler olarak ön plana çıkıyor.

Altın fiyatırndaki yukarı harekete gümüş de ayak uydurdu. Gümüş fiyatı Mayıs 2013'ten bu yana ilk kez ons başına 24 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Gümüş fiyatı 24,40 dolar/ons seviyesini gördü. Gümüş fiyatı son bir haftada yüzde 25,5 ve yıl başından bu yana yüzde 34,7 arttı.

dolar rekor altın belirsizlik piyasalar