40 milyar TL ödenek konulmuştu: Kur korumalı mevduatta 1 trilyon TL eşiği aşıldı

Kur korumalı TL mevduat hesapları 1 trilyon 18,2 milyar TL'ye çıktı. Meclis'te mudilere bütçeden ödenecek miktar ise 2022 yılı için 40 milyar TL olarak öngörülmüştü.

40 milyar TL ödenek konulmuştu: Kur korumalı mevduatta 1 trilyon TL eşiği aşıldı

+GERÇEK - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteni yayımladı. Buna göre kur korumalı TL mevduat (KKM) ve katılma hesaplarında biriken tutar arttı.

2021 yılı Aralık sonunda devreye alınan kur korumalı mevduatta (KKM) biriken para artmaya devam ediyor.

BDDK verilerine göre, 24 Haziran haftasında KKM toplamda 1 trilyon 18 milyar TL’ye ulaştı. Bir haftalık artış 26 milyar TL oldu.

7 trilyon 8 milyar TL’ye ulaşan bankacılık sektöründeki toplam mevduat içinde KKM oranı yüzde 14,5’e yükseldi.

2 trilyon 953 milyar TL’lik TL mevduat içinde KKM oranı yüzde 34,5’e ulaştı.

Toplam mevduat içinde yabancı para mevduat oranı ise yüzde 57,9 olarak kayıtlara geçti.

40 MİLYAR TL ÖDENEK KOYULMUŞTU

Dün Meclis'ten geçen ek bütçede, KKM nedeniyle kur farkı olarak mudilere bütçeden ödenecek miktar, 2022 yılı için 40 milyar TL olarak öngörülmüştü.

En az bu kadar da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kur farkı kapsamında mudilere ödeme yapması öngörülüyor.

KKM’de en az üç ay olan vade sonunda kur farkı yüzde 17 civarında olan mevduat faizinin üzerinde olursa kamu fark ödemesi yapıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faiz Öztrak, "Hazine ve Maliye Bakanı’nda hiç sıkılma yok. Bakan, ‘KKM’nin Hazine’ye tek kuruş maliyeti olmayacak’ diyordu. Ama bütçe kanununda olmayan ödenek tertibinden, KKM için şu ana kadar 21 milyar TL ödeme yaptılar. Şimdi de KKM için ek bütçeye 40 milyar TL ödenek koymuşlar. Bu haliyle yılın geri kalanında KKM için sınırlı bir ödenek kalıyor. Döviz kuru alıp başını giderken bunun tutması çok zor" demişti.

BDDK Kur korumalı mevduat