41 milyon kişi kredi kullandı, ortalama borç 81 bin liraya ulaştı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) raporuna göre, son bir yılda 40,7 milyon kişi kredi kullandı. Kişi başına ortalama borç 57 bin liradan, 81 liraya çıktı. En fazla kredi sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir'de çekildi.
Artı Gerçek - Yüksek enflasyon ve düşük maaş politikası nedeniyle alım gücü günden güne düşen halk, kredilerle ay sonuna getirmeye çalışırken, borçluluk oranı ve miktarı da hızla arttı.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından yayınlanan bültene göre, bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda yaklaşık 2,1 milyon kişi artarak 40,7 milyon kişi oldu. Ortalama kredi bakiyesi (borcu) ise 57 bin liradan 81 bin TL'ye çıktı.
Haziran ayında 161 bin kişi ilk defa kredi kartı, 122 bin kişi ilk defa kredili mevduat hesabı kullandı. 97 bin kişi ilk defa tüketici kredisi çekerken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 5 bin oldu. 22 bin kişi ilk defa ise taşıt kredisi kullandı.
BANKALARA EN BORÇLU İL İSTANBUL
Haziran 2024 ayı itibarıyla İstanbul yüzde 28, Ankara yüzde 10 ve İzmir yüzde 7’lik bireysel kredi payına sahiptir. Konya, Bayburt, Şırnak ve Siirt son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam borcu en yüksek iller ise sırasıyla, İstanbul, Ankara ve İzmir olarak sıralandı.
Nakdi krediler1 Haziran 2024 itibarıyla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38 artarak 14.473 milyar TL oldu.
281 MİLYAR LİRALIK BORÇ TAHSİL EDİLEMEDİ
Tasfiye olunacak alacaklar 2024 yılı haziran ayı itibarıyla 281 milyar TL'ye ulaştı. Tasfiye olunacak alacakların 263 milyar TL’si bankalara; 12,2 milyar TL’si finansal kiralama şirketlerine, 3,5 milyar TL’si faktoring şirketlerine ve 2,5 milyar TL’si de finansman şirketlerine ait.
Haziran itibarıyla tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek olan sektör, yüzde 5 ile inşaat sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 4,3 ile enerji sektörü takip etti. (EKONOMİ SERVİSİ)