AB liderlerinin 'uzun gecesi': Doğalgaza tavan fiyatta anlaşma değil kriz çıktı

AB liderlerinin 'uzun gecesi': Doğalgaza tavan fiyatta anlaşma değil kriz çıktı
AB Liderler Zirvesi'nde, tüketici üzerindeki yükü azaltmak için doğalgaza tavan fiyat belirlenmesi yönündeki öneri konusunda uzlaşma sağlanamadı. Tavan fiyatı reddeden Almanya Başbakanı Scholz'un 'dayanışma'dan söz etmesi tepki çekti.

Artı Gerçek - Ukrayna'daki savaş nedeniyle enerji fiyatlarında ciddi artışlara sahne olan Avrupa Birliği'nde (AB), liderlerin doğalgaza tavan fiyat için yaptığı görüşmelerden uzlaşma çıkmadı. Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi sabaha karşı 2'ye kadar sürerken, toplantılara birlik içindeki bölünme damga vurdu. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın tavan fiyata itirazı sürerken, İtalya ve Belçika bu duruma tepki gösterdi.

YOL HARİTASI ÜZERİNDE ANLAŞILDI AMA TAKVİM YOK

Zirveden, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının artan fiyatlardan daha az etkilenmesi amacıyla doğalgaz için önerilen tavan fiyat konusunda "olası sonuçları belirlemek üzere çalışmalar yapılması" kararı çıktı. Saatler süren zirvede, yol haritası için bir takvim de belirlenmedi.

AB, pandemi sonrasında Rusya'nın da gaz akışını kesmesi sonrası enflasyon, artan enerji fiyatları ve resesyon riskiyle karşı karşıya. Birlik üyesi 27 ülke, doğalgaz depolarını doldurma ve tüketicilere destek olmak adına enerji şirketlerinin gelirlerini azaltma konusunda uzlaşma sağlamıştı. Ancak AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonu'nun da tavsiyeleri üzerine tavan fiyat konusunda yapılan görüşmelerde nihai anlaşmaya varılamadı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in zirvenin ardından "Enerji fiyatları konusunda çalışmaya devam etmek için çok iyi ve sağlam bir yol haritamız var. Liderler bu konuda stratejik yönlendirmede bulundular” ifadelerini kullanmasına rağmen, basına yapılan açıklamalarda anlaşmazlık ayyuka çıktı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un toplantıdan söz ederken 'dayanışma' sözcüğünü kullanması İtalya ve Belçika'yı kızdırdı.

ALMANYA NEDEN REDDEDİYOR?

Almanya hükümeti, aralarında Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın da bulunduğu AB üyesi 15 ülkenin, ithal doğal gaza tavan fiyat uygulamaya yönelik bir plan hazırlanması çağrısını "tedarikçilerin Avrupa'yı gözden çıkarmasına yol açacağı ve arz güvenliğini tehlikeye atacağı" gerekçesiyle reddediyordu.

Scholz ise zirvede bir uzlaşma sağlanamaması sonrası çıkan sonuç için "dayanışmanın iyi bir göstergesi" tanımını yaptı. Almanya Başbakanı, "Enerji bakanlarının somut ayrıntılar üzerinde çalışabileceği, net bir yol haritası belirledik. Eğer bu işe yaramazsa, üzerinde yeniden çalışmamız gerekecek. Fakat tabii ki, bakanların oybirliğiyle bir anlaşmaya varmakta başarılı olmasını umuyorum" dedi.

'DAYANIŞMA BU DEĞİL'

Scholz'un 'dayanışma' sözcüğünü kullanmasına, tavan fiyatta hızlı bir uzlaşma isteyen ülkelerden tepki geldi. Reuters'a konuşan bir yetkiliye göre, İtalya Başbakanı Mario Draghi, "Enerji paylaşımında dayanışma göstermemiz isteniyor ama fiyatları dizginlemek için yaptığımız çağrılar konusunda hiçbir dayanışma yok" dedi.

Aynı yetkili, komşusu Almanya'ya gaz ihraç eden Belçika'nın Başbakanı Alexander de Croo'nun da "Dayanışma sadece tedarikte değil, aynı zamanda fiyatlarda da gösterilmeli" dediğini aktardı.

AKDENİZ'E YENİ BORU HATTI MI GELİYOR?

Öte yandan, ülke içinde elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza çoktan tavan fiyat getirmiş olan İspanya ile Portekiz'in, Barselona ile Marsilya arasında Akdeniz'den geçecek bir boru hattı kurulması için zirvede Fransa ile anlaştığı da açıklandı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar