ABD'de 630 bin perakende şirketi kapanma riskiyle karşı karşıya
ABD'de açıklanan 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketine rağmen kitlesel ücretsiz işten çıkarmalar ve perakende mağazalarında kapanmalar hızla sürüyor.
ARTI GERÇEK - Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (covid-19) salgınıyla mücadele ile salgın nedeniyle zarara uğrayan kişi ve işletmelerin sübvanse edilmesini öngören 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini onayladı.
ABD tarihinin en büyük ekonomik destek paketi, Covid-19'la mücadele kapsamında toplum sağlık merkezleri, klinikler ve huzurevlerinin ihtiyaç duyduğu maske, solunum cihazları ve kişisel koruyucu ekipman tedarikinin yanı sıra ekonomik zarara uğrayan küçük işletmeler ve gelir kaybı yaşayan Amerikan vatandaşlarına kredi imkanı ve doğrudan ödeme yapılmasını öngörüyor.
Bu kapsamda, gelir konusunda belli kriterlerin altında kalan vatandaşlara bir defaya mahsus 1200'er dolar nakit yardım yapılması öngörülürken, küçük ve orta ölçekli işletmelere ise 377 milyar dolarlık teşvik fonu dağıtılması ve öğrencilerin okul borçlarının 30 Eylül'e kadar ertelenmesi isteniyor.
Tasarıda, büyük ölçekli firmalara işçi çıkarmamaları, çalışanların özlük haklarında geriye gitmemeleri veya üretimlerini başka ülkelere kaydırmamaları için 500 milyar dolarlık kaynak sağlanması da öngörülüyor.
Ancak, tüm bunlar ekonomideki sallantının ne kadar önüne geçebilecek kestirmek kolay değil.
Financial Times gazetesinde yer alan bir habere göre, ABD'de 630 binden fazla perakende şirketi kapanma riskiyle karşı karşıya. ABD'deki Ulusal Perakende Federasyonu'nun tahminlerine göre, 430 milyar dolarlık bir gelir gelecek üç ayda buharlaşabilir. Esas soru ise bu perakende şirketlerinden kaç tanesinin yeniden açılabileceği, dolayısıyla kaçının ayakta kalabileceği...
ABD’de 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketine rağmen, kitlesel ücretsiz izin ve işten çıkarmalar devam ediyor.
Ülkenin önde gelen mağaza zincirlerinden Macy’s, Kohl’s ve Gap Inc, 100 binleri bulan çalışanlarına yönelik devam eden ücret ödemelerini bu hafta keseceklerini duyurdu.
Macy’s, 18 Mart’tan bu yana 600’den fazla mağazasının geçici olarak kapalı olduğunu ve bu nedenle satışlarda büyük kayıp yaşadıklarını belirterek, 125 bin çalışanının çoğunu bu hafta ücretsiz izne ayıracağını açıkladı.
KOHL'S 85 BİN ÇALIŞANINA ÜCRETSİZ İZİN VERECEK
Wisconsin merkezli perakende satış mağazası olan Kohl’s da 120 bin çalışanından 85 binine ücretsiz izin vereceğini açıklayarak, mağazalarının faaliyetlerini asgari düzeye indireceğini bildirdi. Giyim mağazası Gap'in sözcüsü Sandy Goldberg, mağazalarında çalışan 129 bin işçinin 80 binin bu hafta ücretsiz izne çıkacağını kaydetti.
Ücretsiz izne ayrılan çalışanların sağlık sigortalarının devam edeceği ifade edildi. Söz konusu şirketler salgından dolayı geçici kapanma kararı alırken, iki haftalık bir takvime bakarak çalışanlarına ödeme yapmaya devam edeceklerini açıklamıştı.
Ülkede haftalardır etkisini sürdüren salgından dolayı önümüzdeki günlerde daha fazla firmanın ödeme sıkıntısı çekerek çalışanlarını ücretsiz izne çıkarması bekleniyor.
Sadece birkaç günde gerçekleşen işten çıkarmaların 500 bini geçtiği ifade ediliyor.
ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu verilerine göre, ABD’de perakende sektöründe yaklaşık 16 milyon kişi çalışıyor. Bunların 5 milyonu mağazalarda çalışırken, ortalama ücretler saatlik 11,70 dolarla (yıllık 24 bin dolar) ülke ortalamasının altında yer alıyor.
Mağazaların tekrar ne zaman açılabileceği belirsiz.
ABD’de geçen hafta 3,3 milyon kişi işsizlik maaşı başvurusunda bulunmuş ve tarihi bir rekor kırılmıştı. ABD’de ücretsiz izne çıkarılanların birçoğu, işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor.