ABD'de enflasyon beklentinin altında geldi

ABD'de enflasyon beklentinin altında geldi
ABD’de ekim ayı enflasyonu yüzde 7,7 artışla, yüzde 7,9 olan beklentilerin altında kaldı.

Artı Gerçek - Küresel piyasaların odaklandığı ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD’de ekim ayı enflasyonu yüzde 7,7 artışla, yüzde 7,9 olan beklentilerin altında kaldı. Enflasyon verisinin açıklanmasıyla altının onsu spot piyasada yüzde 1,3 değer kazanarak 1,727 dolara yükseldi, dolar endeksindeki düşüş de yüzde 0,8’e ulaştı. Serbest piyasada ise gram altın yüzde 0,49 artışla 1,023 liraya yükselirken, dolar 18,62 liradan 18,56 liraya geriledi.

ABD'de tüketici fiyatları ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 7,9 olması yönündeydi. Eylülde yıllık enflasyon yüzde 8,2 olarak kaydedilmişti. Aylık olarak ekimde enflasyon yüzde 0,4 olarak kaydedildi. Ankette aylık artış beklentisi yüzde 0,6 olarak belirlenmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistler çekirdek göstergelerde sınırlı düşüş bekliyordu. Ankette gıda ve enerji hariç tüketici fiyatlarında aylık yüzde 0,5, yıllık ise yüzde 6,5 artış beklentisi paylaşılmıştı. Ülkede eylül ayında gıda ve enerji hariç enflasyon aylık yüzde 0,6, yıllık ise yüzde 6,6 artmıştı.

Bloomberg ekonomistleri Anna Wong ve Andrew Husby, verilerin yayımlanmasından önce yaptıkları değerlendirmede TÜFE verisinin hem şahinlere hem de güvercinlere tezlerini destekleme fırsatı verebileceğine dikkat çekmişti.

Wong ve Husby, özellikle mal fiyatlarında genele yayılan bir dezenflasyonun güvercinlerin Fed’in yakın bir gelecekte durması görüşünü destekleyebileceğini, ancak hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin de daha yüksek bir nihai faiz isteyen şahinlerin dikkat çekeceği bir nokta olabileceğini belirtti.

Çekirdek TÜFE’de gerçekleşebilecek bir yumuşama sonucu piyasaların ralli yapabileceğine dikkat çeken ekonomistler yine de yıllıklandırılmış aylık enflasyon temposunun Fed’in yüzde 2 hedefinden oldukça yukarıda seyrettiğini vurgulamıştı.

ALTIN YÜKSELDİ

Enflasyon verisinin açıklanmasıyla altının onsu yüzde 1,3 değer kazanarak 1,727 dolara yükseldi, dolar endeksindeki düşüş de yüzde 0,8’e ulaştı. Serbest piyasada ise gram altın yüzde 0,49 artışla 1,023 liraya yükselirken, dolar 18,62 liradan 18,56 liraya geriledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar