ABD'de resesyon göstergesi tarihi seviyeye ulaştı

ABD'de resesyon göstergesi tarihi seviyeye ulaştı
Tahvil getirileri arasındaki ilişkiyi gösteren ve ABD ekonomisinde her resesyon öncesinde benzer hareket eden getiri eğrisi, 1981 yılından bu yana en negatif seviyesinde işlem görüyor. Fark eksi 75 baz puan.

Artı Gerçek - ABD tahvil piyasasının resesyon göstergesi tarihi seviyesine ulaştı. Küresel büyümeye ilişkin endişeler Rusya-Ukrayna savaşı ve yüksek enflasyonla artarken, ABD'de resesyonun ayak sesleri duyulmaya başlandı.

Yatırımcılar, 24 trilyon dolarlık tahvil piyasasında 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark olmak üzere getiri eğrisinin bazı kısımlarını resesyon göstergesi olarak yakından takip ediyor. ABD'nin 2 yıl vadeli tahvil faizi dün günü yüzde 4,51, 10 yıl vadeli tahvilin faizi de yüzde 3,76 seviyelerinde tamamladı. Böylece 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark eksi 75 baz puanla 5 Ekim 1981’den bu yana en güçlü resesyon işaretini verdi.

2020'DE DE RESESYONA GİRMİŞTİ

Paul Volcker’ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı olduğu 5 Ekim 1981'de Fed’in politika faizi yüzde 19, enflasyon yüzde 10 ve 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark ise eksi 79 baz puan olarak kayıtlara geçmişti. Getiri eğrisi en son 2019'da tersine dönmüş ve ertesi yıl ABD ekonomisi Covid-19 salgını nedeniyle de olsa resesyona girmişti.
tablo.jpg
AA'nın aktardığına göre, ABD'nin 30 yıllık tahvil faizi ise yüzde 3,90 seviyelerine kadar yükselirken, ülkede 5 yıllık tahvil faizi yüzde 3,95 seviyelerinde bulunuyor.

GETİRİ EĞRİSİ NE DEMEK?

Son dönemde tahvil faizlerindeki hareketliliğe 10 ve 2 yıllık gibi uzun vadeli tahvil faizlerindeki artış öncülük ederken, getiri eğrisinin tersine dönmesi dikkati çekiyor. Borçlanma araçlarının faiz oranları ile vadeleri arasındaki ilişkiyi gösteren grafiğe 'getiri eğrisi' deniliyor.

Artan eğimli getiri eğrisi, uzun vadeli borçlanma kağıtlarının faizinin kısa vadeli olanların faizinden yüksek olduğunu gösterirken, bu durumda uzun vadede enflasyonda artış beklentisi içinde olunduğunu ortaya koyuyor. Azalan eğimli getiri eğrisi, kısa vadeli borçlanma kağıtlarının faizinin uzun vadeli olanların faizinden yüksek olduğuna işaret ederken, uzun vadede enflasyonda düşüş beklentisi içinde olunduğunu gösteriyor.

Getiri eğrisinin tersine dönmesi ise yatırımcıların borç verirken daha yüksek kısa vadeli oranlar beklediğine işaret ederken, Fed'in ekonomik büyümeyi önemli ölçüde etkilemeden enflasyonu kontrol etme yeteneği konusunda endişelerin de yüksek olduğunu gösteriyor.

FED BU YIL 375 BAZ PUAN FAİZ ARTIRDI

Araştırmalara göre, ABD getiri eğrisi 1955'ten bu yana her resesyondan önce tersine döndü ve bunu 6 ila 24 ay sonra bir resesyon izledi. Araştırmalarda, 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki farkın 1900'den bu yana 28 kez tersine döndüğü de tespit edildi. Bunların 22'sinde bir resesyon görüldü.

Faiz artışları enflasyona karşı bir silah olabileceği gibi, konut kredisinden dayanıklı ev eşyası kredisine kadar her şey için borçlanma maliyetlerini yükselterek ekonomik büyümeyi yavaşlatabiliyor.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) bu yıl faiz oranlarını 375 baz puan artırırken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in aralık toplantısında yüzde 75 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 25 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

RESESYON NEDİR?

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır. Ekonomideki daralma ılımlı değil şiddetli olursa buna depresyon denmektedir.

EKONOMİLER NEDEN RESESYONA GİRER?

-Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi,

-Kişi başına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi,

-İşsizliğin artması,

-Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi,

-Üretim faaliyetlerinin düşmesi, gibi sonuçla ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur. (EKONOMİSERVİSİ)

Öne Çıkanlar