Akıllardaki soru: Swap faizi nasıl düştü
Swap faizi bir günde yüzde 1200'lerden yüzde 25'e indi. Yerli bankaların yabancılara yeniden TL sağlandığı iddia edilse de bankacılar bunu yalanlıyor.
ARTI GERÇEK - Bugünlerde swap faizlerindeki büyük dalgalanma para piyasalarının en önemli gündem maddesi. Dün yüzde 1200'ler seviyesini aşan Türk Lirası'nın swap faizi bugün 25'lere kadar düştü. Lokal bankaların yabancılara yeniden TL sağlamaya başladığı değerlendirilirken bir bankacı bunu yalanlayarak, düşüşün diğer TL araçlarından çıkış ile ihtiyacın karşılanmasıyla gelmiş olabileceğini söyledi. Türkiye Bankalar Birliği ise satış yapılmadığı iddiasını yalanlamıştı.
Financial Times gazetesi dün, adının açıklanmasını istemeyen Londra menşeli bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Türkiye bankalarına yabancılara tek bir lira dahi satılmaması emri verildiğini iddia etmişti.
Bu iddianın üzerine Türkiye Bakalar Birliği, "Türkiye'deki bankaların yurtdışındaki bankalara likidite vermediği bankalar ile para takas işlem yapmadığı iddiası doğru değildir" açıklaması yapmıştı. Açıklamada, "Türkiye'deki bankaların yurtdışındaki bankalara likidite vermedii, bankalar ile para takas işlemi yapmadığı iddiası doğru değildir. Swap işlemlerinde faiz oranının yükselme nedeni yurt dışı yatırımcıların döviz almak için TL bulamamasıdır" denilmişti.
BANKACILARA GÖRE GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Üst düzey bankacılar, lokal bankaların Londra swap piyasasına yeniden TL sağlamaya başladığı değerlendirmesinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Reuters'ta sabah saatlerin yer alan haberde bir yetkili, lokal bankaların Londra swap piyasasına yeniden TL sağlamaya başladığını söylemiş, "Uzun sürmeyeceğini belirtmiştik. Spekülatif saldırıya karşı atılan bir adımdı ve son verildi. Yeni bir spekülatif saldırı beklemiyoruz" diye konuşmuştu.
Ancak üst düzey bir bankacı yine Reuters'a yaptığı açıklamada, "Lokal bankaların Londra swap piyasasına yeniden TL sağlamaya başladığı değerlendirmesi gerçeği yansıtmamaktadır" dedi. Aynı bankacı, swap faizlerindeki düşüşün neden kaynaklandığı sorusuna ise, "Yabancı bankaların aktiflerinde TL'ye dönüştürebilecekleri kaynakları vardı, bono tahvil, hisse senedi gibi, temettü alacakları gibi. Yani TL likidite sağlamış olabilirler" şeklinde yanıt verdi.
Öte yandan dün akşam bir açıklama yapan TBB Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye bankalarının yurt dışındaki bankalara likidite vermedikleri iddiasını yalanlamış; ticari esaslara ve kurallara uygun hareket edildiğini söylemişti.
Dün Borsa İstanbul'un BIST 100 endeksine 6 bin puanlık düşüş görülmüştü. İki yıllık gösterge tahvilin faizi de 19,98'den 21,34'e çıkmıştı. Borsa bugünü yüzde 1'in altında değerlenerek 92 bin 183 seviyesinden kapattı.
Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken bu hafta sert yükselişe geçmişti.
Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi dün yüzde 1200'e yükseldikten sonra bugün ise yüzde 25'e kadar gerilemişti.
Bu arada, bu sabah bir açıklama yapan Borsa İstanbul, yurt dışı swap piyasasındaki hareketin gerçeği yansıtmaktan uzak olduğuna işaret ederek, tüm aktörleri bu işlemlerini BIST'te yapmaya çağırdı.
Dolar, gün içinde görülen yükselişlerin ardından 5.57 seviyesinde, euro ise 6.35 seviyelerinde.