AKP’den işsizlik sorununa çözüm: Esnek çalışma
2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri başladı. Gerçek işsizliğin yüzde 20 olduğu Türkiye’de iktidarın soruna çözümü esnek çalışmayı yaygınlaştırmak olacak.
ARTI GERÇEK- 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri başladı.
Kanun teklifinin sunuşunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptı.
Türkiye’nin en temel problemlerinden olan işsizlik konusunda değerlendirmelerde bulunan Oktay, geçen yıl yaklaşık 550 bin kişilik ilave istihdamla işsizlik oranının yüzde 11 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Büyümedeki gelişmelerin istihdama da yansıdığını ifade eden Oktay, işsizlik oranının bu yıl sonunda yüzde 12,9 olarak gerçekleşmesinin öngörüldüğünü söyledi.
2020 yılında yüzde 5'lik büyüme hedeflediklerini hatırlatarak, bunun sonucunda işgücüne katılım ve istihdam oranlarında iyileşme öngörüldüğünü kaydetti.
YAPISAL ADIMLAR: ESNEK ÇALIŞMA
Oktay, ertelenmiş yatırımların hayata geçirilmesi ve üretimdeki artışla birlikte istihdam teşviklerini sürdüreceklerini belirtirken, işgücü piyasasına yönelik yapısal adımlar atacaklarını da söyledi.
Oktay, "Bu çerçevede, işgücü piyasası deneme ve denkleştirme süresi ve kısmi süreli çalışma konularının taraflar arasında mutabakatla esnekleştirilmesi öngörülmektedir" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, kadın istihdamı için de "esnek çalışma imkânlarını" artıracaklarını sözlerine ekledi.
Oktay, bu yıl patlama yapan genç işsizlik konusunda da açıklamalarda bulundu. Genç işsizliği, "iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun mesleki eğitim programları" ile azaltacaklarını belirtti.
Oktay, 2020 yılında istihdamın 1 milyon 52 bin kişi artmasının, işsizlik oranının ise 2020’de yüzde 11,8, 2022’de yüzde 9,8'e düşürülmesinin hedeflendiğini bildirdi.
2019’DA İŞSİZLİKTE PATLAMA YAŞANDI
Türkiye, şu an tarihinin en yüksek işsizlik oranlarından birisini yaşıyor.
TÜİK’in verilerine göre, işsizlik 2019 Ağustos döneminde yüzde 14 olarak gerçekleşti. Ancak TÜİK, sadece son 4 haftada iş arama kanallarına başvuranları işsiz kabul ediyor.
İşsizlik hesaplamasına umudu olmadığı için ya da başkaca nedenlerle iş aramaktan vazgeçenleri de dahil eden DİSK-AR’a göre ise aynı dönemde işsizlik yüzde 20,6 olarak gerçekleşti.
DİSK-AR’a göre, işsizliğin düzenli yükselişi en çok gençleri, genç kadınları ve ne eğitimde olanları ne de istihdam olanları etkiledi. Genç işsizliği 2018 Ağustos ayında yüzde 20,7 iken, Ağustos 2019’da 6,6 puan artarak 27,3’e yükseldi. Ağustos 2018’de yüzde 15,1 olan kadın işsizliği 2,5 puan artarak Ağustos 2019’da yüzde 17,6 seviyesine yükseldi.