'AKP'nin oylarındaki erime Naci Ağbal'ın koltuğunu kaybetmesine sebep oldu'
Ekonomi yazarı Barış Soydan, 'Dolar yukarı yönlü bir moment içinde, her an 8'in üzerine çıkma olasılığı maalesef mevcut. Panik, hafiflemiş olmakla birlikte sürüyor' dedi.
ARTI GERÇEK- Ekonomist Barış Soydan, ARTI TV canlı yayınına katılarak, Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri yorumladı.
Haftanın başında yaşanan TL'nin değerindeki ani kaybın, sadece Merkez Bankası'ndaki görev değişikliğiyle ilgisinin olduğunu dile getiren Soydan, "Bunun sebebi sadece Ağbal'ın görevden alınıp yerine farklı bir para politikası izleyeceği ayan beyan belli olan Şahap Kavcıoğlu'nun atanması ve Kavcıoğlu'nun daha önce Yeni Şafak gazetesinde yüksek faiz karşıtı yazıları." diyerek, görüşlerini şöyle açıkladı:
"Dün bir deprem yaşadık. Sabah saatlerinde 8.05'ten dolar güne başladı, Asya piyasalarında 8,47'yi bulduğunu gördük ama kamu bankalarının bir müdahalesinin olduğu biliniyor aslında. Eski uygulamaya bir anlamada geri döndük, kamu bankaları dolar satarak TL'yi korumaya çalışıyorlar. Paniğin yatışmasını bekliyorlar. Tabii bu sefer Merkez Bankası'nın rezervlerinde eskisi kadar döviz yok. 2019 ve 2020'de 126,3 milyar dolar satıldı. Kıt kaynaklarla dünü, bugünü idare etmeye çalışıyor ekonomi yönetimi. Ancak dolar yukarı yönlü bir moment içinde, her an 8'in üzerine çıkma olasılığı maalesef mevcut. Panik, hafiflemiş olmakla birlikte sürüyor."
'AĞBAL'IN POLİTİKALARI SAYESİNDE DOLAR 7 LİRANIN ALTINA İNDİ'
"Ağbal, piyasalar tarafından çok sevildi. Diyecekseniz ki nasıl olur, Ağbal AKP'li değil miydi?" diyen Barış Soydan, "Evet, AKP'liydi. Siyasi bir figürdü. Nihayetinde Erdoğan'ın talimatıyla atandı. Ama şu da bir gerçek: Ağbal'ın yoğurt yeme taryızyla, ondan önceki Murat Uysal'ın ve Murat Uysal'ın bağlı olduğu bakan Berat Albayurak'ın yoğurt yeme tarzı farklıydı. Bu gerçeği görmek lazım, o yüzden zaten piyasalar çok sevdi Naci Ağbal'ı, o yüzden de iktidara yakın medya, Yeni Şafak gazetesi mesela, geçen cuma Londra'daki yatırım kuruluşlarının çıkarına politikalar izlemekle suçladı Naci Ağbal'ı. Dolayısıyla bir fark var. Mesela o fark, Ağbal'ın politika fazini, yani haftalık repo faizini 10,25'ten alıp 875 baz puan artırarak yüzde 19'a kadar çıkarmasıydı. Yani daha önce Merkez Bankası enflasyonun altında politika faizi veriyordu, Ağbal döneminde üzerine çıktı. Kasım başında 8,50 seviyesinde olan dolar, yeni yılda 7 liranın altına indi. Sezar'ın hakkını Sezar'a verelim bu konuda." değerlendirmesini yaptı.
'DÜŞÜK FAİZ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ CANLANDIRIYOR'
"Bu politika, yüksek faizi tüm kötülüklerin anası olarak düşünen Cumhurbaşkanının ekonomi anlayışına ters ve yurt içi ekonomik aktiviteyi yavaşlatıcı" diyen Soydan, şöyle devam etti:
"Oyları gittikçe eriyen iktidar partisinin önceliği bu erimeyi durdurmak için ekonomik ortamın canlanması, şirketlerin iş yapması, yatırım yapması. AKP'nin oylarındaki erime Ağbal'ın koltuğunu kaybetmesine sebep oldu. Düşük faizin inşaat ve otomotiv gibi sektörleri hareketlendirdiğini söyleyen Soydan, bunun bir siyasi tercih meselesi olduğunu ifade etti. Soydan, "Bizim gördüğümüz, iktidar, TL'nin değerinin düşmesi pahasına inşaat sektörü canlasın diye uygulanan bir politika var. Yani göreceğiz ki, uygulanan politika bazı sektörleri geliştirecek. Peki, bunun vatandaşa ne faydası var? Artık o da seçmenin bileceği iş. Yani bu politikalar kimlerin işine geliyor, kimleri zenginleştiriyor ya da fakirleştiriyor, buna bakacaklar."