Alaattin Aktaş yazdı: Faiz indirimi tsunamiye sebep olur
Artı Gerçek - Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, Ekonomim sitesinde kaleme aldığı yazıda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 22 Ağustos’ta düzenlenecek toplantısından nasıl bir karar çıkacağı konusunu ele aldı.
Aktaş’a göre, iki seçenek mevcut. Merkez Bankası politika faizini ya sabit bırakacak ya da tekrar siyasi kararın etkisine girerek faiz düşürecek. Aktaş, bu aşamada siyasi kararın etkili olmayacağını belirtti.
Aktaş’a göre, döviz endeksindeki artış eğilimine rağmen faiz indirimine gitmenin olumsuz etkileri olabileceğini vurguladı. Aktaş sözlerini “Bu koşullarda Türk parasının getirisini aşağı çekecek ve dövize yönelişi bir tsunamiye çevirebilecek şekilde faiz indirimine gitmek herhalde akıllıca da olmaz” şeklinde sürdürdü.
MERKEZ BANKASI'NIN SÖYLEDİKLERİ ORTADA...
Alaattin Aktaş'ın yazısının devamı şu şekilde:
"Merkez Bankası’nın faiz konusundaki, daha belirgin olarak söylersek faizin ne zaman indirilebileceği konusundaki görüşü net:
'Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.'
Bu ifade son ayların tüm PPK açıklamalarında aynen korundu.
Gerçi sıkı para politikası tek başına yüksek faiz demek değil. Ama bu politikanın en önemli ayağının yüksek faiz olduğu da bir gerçek.
Bu arada Merkez Bankası’nın son zamanlarda 'Faiz indirilse bile sıkı para politikası devam ettirilecek' anlamına gelecek açıklamalar yapmak suretiyle kendine biraz alan açmak istediği de gözlerden kaçmıyor.
AYLIK DA AYLIK!
Merkez Bankası para politikasının biraz gevşetilebilmesi için yıllık enflasyonun değil, aylık enflasyonun gözetileceğini ısrarla vurguluyor.
Tabii ki herkesten daha çok Merkez Bankası biliyor, yıllık enflasyonun baz etkisiyle düşeceğini...
Ve yine tabii ki Merkez Bankası herkesten çok hissediyor, yıllık enflasyon düşünce 'Hadi şu faizi indirelim' baskısının artacağını...
İşte Merkez Bankası o yüzden aylardır 'Enflasyonda yıllığa değil aylığa bakmalı' diyor ya...
Peki Merkez Bankası’nın baktığı aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş var mı; Yok!
Dolayısıyla!"
Yazının tamamını okumak için tıklayınız...