Ekonomi yazarı Alaatin Aktaş, 20 Ağustos'ta Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararını ele aldı. Aktaş, faiz indirimi olduğu takdirde bunun 'Türk parasının değerini düşürebilecek bir tsunami'ye sebebiyet vereceğini iddia etti.
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, enflasyon sepeti için 'endeks hesaplama' ile ulaştığı fiyatları eleştiren TÜİK Başkanı’na yanıt verdi. Aktaş, kendisini hedef alan TÜİK'e, "Uydurma fiyat yazdığım ithamında bulunanlar önce arşivlerine baksın" diye seslendi.
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, 'Faiz aralıkta belli ki yüzde 9 olacak. Bu faiz indirimi kur ve bağlı olarak enflasyon üstündeki baskıyı daha da artıracaktır' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, 'Normalde TL'de duracak 650 milyarı dövize endeksli hale getir, sonra adına 'liralaşma' de! Tam aksine bu uygulama liralaşma değil, dolarlaşmadır' dedi.
Aktaş, 'Ağustos başı itibarıyla yaklaşık 1.7 trilyon lira olan iç borç anapara tutarı ile 2.4 trilyon lira olan faiz tutarı hemen üç beş yıl içinde ödenmeyecek' değerlendirmesi yaptı.
Aktaş, 'İlk etapta 18 TL aşılacak, sonra kritik düzeyler var, en başta 20 düzeyi. Burası aşıldıktan sonra 22,5 ikinci kritik düzey. 23 aşıldıktan sonra önce 25, sonra 30 görülecek...' dedi.
Alaattin Aktaş, Hazine'nin faiz yükünün ilk yedi ayda yüzde 174 artığını belirterek, bunun sebebinin Merkez Bankası'nın faiz indirimleri olduğunu yazdı.
Aktaş, 'Felaketin büyüğü bütçeden kur korumalıya şimdi ne kadar ödendiği değil. Şimdi bütçe dengeleri bozuluyor, asıl felaketi bu uygulama bittiğinde yaşayacağız' dedi.
Kur Korumalı Mevduat sistemi için bütçeden ödenen tutardan 85 milyon vatandaşın her birine binen yük dört ay için 436 lira oldu. Vazgeçilen vergiyle birlikte toplam yük 555 liraya çıktı.
Küresel piyasalarda değer kazanan dolar, 20 yılın ardından euro ile eşitlendi. Alaattin Aktaş'a göre, bu durum Türkiye'yi dış ticaret, turizm ve dış borçlar yönünden olumsuz etkileyecek.
Alaattin Aktaş, artan enflasyonun bilinçli tercih olduğuna dikkat çekerek, eski Hazineci arkadaşının bu tercihin sebebi olarak 'alınan kredilerin geri ödenmesi' olduğunu söylediğini aktardı.
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Enflasyon yok' açıklamasının ardından iktidara sorularını yöneltti.
Aktaş, 'Bankadaki döviz hesabına kısıtlama koyarsanız, örtülü biçimde 'Dövizle mücadelede yenildim' demiş olursunuz, herkes döviz almaya koşar. Bu adım Türkiye'yi dünyadan koparır' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Nisan enflasyonu yüzde 5’in altına inmeyecek. Bu kesin. Aylık artışın yüzde 6.5'e kadar da yolu var. Ama bizim tahminimiz yüzde 6 dolayında bir oran' dedi.
Aktaş, 'Atılan yanlış adımlar yüzünden iç borç faizi normalden 925 milyar lira kadar daha fazla artmış. Herkes otursun kendince bu parayla neler yapılabileceğini hesaplasın' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Akaryakıt tek başına TÜFE’yi 1.40 puan etkiliyor. Akaryakıt dışında hiçbir mal ve hizmetin fiyatı değişmese bile mart enflasyonu yüzde 1.40 olacak' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Yabancıya, 'Gelin biz her türlü engeli kaldırırız, yatırım yapın' derken, 'Bizim için hukuk ikinci planda, ne istersek yaparız' demiş olmadınız mı?' diye sordu.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Enflasyondaki yıllık oranın baz etkisiyle birkaç ay sonra yönünü aşağı çevireceğine dönük umutlar suya düştü. Gerilemesini kasım-aralık gibi olabilecek' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, genç seçmenin önemini belirterek, 'Mutsuzluğun kaynağına inebilen ve gençlere umut verebilen ittifak ilk seçimde rakibine büyük üstünlük kuracak demektir' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, 'Enflasyon düşecek diye faiz indirdiğimiz için akaryakıtın litresine 4 TL fazla ödüyoruz. 4 TL ucuz olsaydı ne KDV indirimine gerek kalırdı, ne başka düzenlemeye' dedi.
Alaattin Aktaş, yarınki Merkez Bankası toplantısını işaret ederek, 'KDV indirimi, yeni paketler, enflasyon timleri yerine indirelim şu faizi biraz daha, kestirme yoldan gitmiş olalım' dedi.
Aktaş, 'Takvim şöyle görünüyor: Nisana kadar bu şekilde idare ederiz. Nisandan sonra turizm gelirleriyle döviz arzı artar rahatlarız. Sonrası seçim takvimi. Son hamle faiz artışı' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, iki aydır yatay giden dövizin yayının fazla gerildiğini belirterek, 'Aman dikkat. Yayı ne kadar gererseniz ok o ölçüde ileri fırlar' uyarısında bulundu.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Şimdiye kadar başımıza ne gelmişse, enflasyonla mücadele adımları yüzünden geldi. Kendi haline bıraksak, enflasyon belki de gerileyecek' dedi.
Aktaş, 'Ocak artışı yüzde 12 olursa tüketici fiyatlarındaki yıllık oran yüzde 50'ye dayanacak. Aralık sonunda yüzde 36.08 olan yıllık artış, ocak sonunda yüzde 49.89'a çıkacak' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, Bakan Nebati'nin Merkez Bankası ve politika faizini önemsizleştirdik sözüne atıfla, 'Şu durumda Para Politikası Kurulu toplantılarını yapmaya gerek var mı?' diye sordu.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Özünde birbirinden pek de farkı olmayan görüşler yer alan açıklama metinlerinden aralık ayında faiz indirimi çıkmıştı, dün ise faiz sabit bırakıldı' dedi.
Aktaş, 'Tüketici uzun süre 100 liraya alacağı mala çok erkenden 136 lira ödemeye başlarmış; o kadarcık hata her ekonomi politikasında olur artık!' değerlendirmesi yaptı.
Yapılan hesaplamalara göre enflasyonun yüzde 60'ları bulacağını belirten ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, zamlı elektrik faturaları için de, 'Asıl kıyameti şubatta göreceğiz' dedi.
Aktaş, 'Vatandaş bu uygulamadan yararlanmak için bankalara akın edecek ama veriler ayak üstü yapılan açıklamalarla geçiştirilecek. Ciddi bir tutar olsaydı, tören düzenlenirdi, tören!' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.