Aktaş, 'Dövizle oynayanın eli yanar dediler, ama dövizle değil TL ile oynayanın elini kolunu, her yerini yaktılar! Son 10 yılda yalnızca mevduat ve iç borçlanma senedi alanlar zararda' dedi.
Dünya Gazetesi yazarı Aktaş, 'Önce kur korumalı mevduat, baktık buradan pek döviz geleceği yok, şimdi de ihracatçının dövizinin yüzde 25'ine el koymak... Bakalım sırada ne var?' diye sordu.
Aktaş, 'Aralıktaki fiyat artışları çok yüksek ama sürpriz değil. Zaten beklenti de bu doğrultudaydı. Ama acaba ocakta, şubatta gelecek oranlarla aralıktaki oranı arar mıyız?' dedi.
Aktaş, yaptığı hesaplamayla ilgili, 'Bir yıl vadeli hesap açıldığında yüzde 17 faiz alınabilirken, üçer aylık gidilmesi halinde bir yılın sonunda yüzde 18.27 faiz geliri elde edilir' dedi.
Aktaş, 'Aralık ayındaki TÜFE artışının yüzde 15 olması, 2021 yılı oranını yüzde 38'e taşıyacak. Aylık oranın yüzde 17'yi bulması halinde ise yıllık oran yüzde 40'ı da aşacak' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, Sayısal olarak bir süre öncesine döndük dönmeye de zehir bünyeye girdi bir kere. O zehri atmak kolay mı sanıyorsunuz?' yorumunda bulundu.
Aktaş, 'Vade bitmeden hesabını kapatmak isteyen faiz hakkını yitirecek, bu normal. Ancak hesap kapatma tarihinde kur, hesap açılan tarihteki düzeyin altındaysa anapara eksik ödenecek' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, 'Mevduatın ancak yüzde 6.9'u yararlanabilecek. Vatandaş mevduat vadesini 3 ayın ötesine uzatmadığı sürece dövize endeksleme söz konusu olmayacak' dedi.
Dünya yazarı Alaattin Aktaş, 'Merkez Bankası faizi indirip kuru artırmakla, bırakın vatandaşın ve şirketlerin cebinden aldığını, Hazine'nin cebinden de 108 milyar lira almış oldu' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, 'Cari fazla verme aşamasına gelinemezse enflasyonun yüksek kalacağı kabul edilmiş mi oluyor? Başkana yöneltilen ama gerçek bir yanıt alınamayan önemli bir soru' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, 'Sepet kur 2017'den sonra tırmanışa geçti ama ihracat kur artışına ayak uyduramadı ve aradaki makas hızla açıldı...' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, 'Sokaktaki gerçek, TÜİK’in verileriyle uyuşmuyor. Üç beş kişilik iş için binlerce başvuru yapılıyor olması herhalde bir gösterge' dedi.
Aktaş, 'Merkez Bankası'nın 122 milyar dolar rezervini kur artışını frenlemek için niye kullanmıyoruz? Yoksa kullanılabilir nitelikte 122 milyar rezerve sahip değil miyiz?' diye sordu.
Dünya yazarı Aktaş, 'Merkez Bankası PPK üyelerinden Abdullah Yavaş 2008 yılından beri ABD'de yaşıyor ve her ay toplantı için Türkiye'ye geliyormuş' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, 'Faiz indirimi önümüzdeki aylarda da sürdüğü sürece kur daha da yukarı gidecek. Hele hele bu indirim enflasyon yükseldiği halde yapılırsa malum son kaçınılmaz' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, 'Faturaya bakın, dolardaki 25 kuruş artış Hazine'ye 34 milyar TL, reel sektöre 32 milyar TL ek yük getirdi. Bu yük herkese enflasyon olarak dönecek' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, 'Bu söylem değişikliği elbette eleştirilir. Buna ister 'dere geçerken at değiştirmek' deyin, ister 'kendine yontmak' ama kabul etmek gerekir, işe yaradı' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Ne karar alındığını perşembe günü göreceğiz. 'Oyunu bozmak' faizi indirmekle mi sağlanacak, yoksa sabit tutmakla mı, birkaç güne belli olacak' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, '128 milyar dolarlık rezerv kaybını kapatmak, döviz rezervlerini arttırmak için Hazine dışarıdan borç alıp Merkez Bankası’ndaki hesabına koyuyor' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, 'Konut kredisi faizinin hızla yükselmesi en büyük etken. Ancak daha genel sorun geniş kitlelerin konut gibi yatırımlara girecek ekonomik gücünü giderek yitirmesi' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Herkese piyangodan para çıkmaz, herkese aynı zaman diliminde ailesinden miras kalmaz. Milyonlarca insan aynı dönemde işgücü piyasasından çıkmaz' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Gün gelir çekirdek enflasyon genel oranın üstüne çıkarsa o zaman para politikası duruşunu belirlerken hangi orana bakılacak' diye sordu.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Bırakın üçüncü yıldaki hedefleri, biz bir sonraki yılın hedeflerini, hatta içinde bulunulan yılın tahminini bile tutturamıyoruz ki...' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Büyümeyi geçen yılla kıyaslamak pek doğru değil. Türkiye bu yıl, üç yıl önceye göre yüzde 7-8 dolayında büyüyebilmiş durumda' dedi.
Dünya yazarı Aktaş, 'Faiz artırımına gidilirse bu kamuoyuna nasıl izah edilecek, enflasyonun altında bir faizde inat edilirse kur tırmanışı yeniden başladığında ne yapılacak?" diye sordu
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Bu kadar döviz bulunup ödense bile vatandaş bu dövizi satıp TL'ye geçince kur öylesine hızla aşağı giderdi ki tüm dengeler alt üst olurdu' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın yayınladığı '100 soruda Merkez Bankacılığı' kitapçığında verilen mesajları gündeme taşıdı,
Dünya gazetesi yazarı Aktaş, 'Geçen yıl okullar neredeyse hiç açılmadı. Ürün ve hizmetlere pek zam yapılmadı. Bu yıl adeta iki yıllık zam yapılacak, geçen yılın acısı da çıkarılacak' dedi.
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, 'Vatandaş ekonomiye güven duymuyorum diye haykırıyor. Ne iktidar ne de muhalefet ikna edici, inandırıcı politikalar üretebiliyor' ifadelerini kullandı.
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, 'İşsizlikte TÜİK'e göre çok belirgin bir gerileme var ama o gerileme çarşıda, pazarda, sokakta karşılık bulmuyor' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.