OECD’nin “Ekonomik Görünüm” raporunda Türkiye ekonomisi için “Uygulanan makroekonomik istikrar politikalarının etkisiyle büyüme yavaşlayacak” denildi. Enflasyondaki temel risklere dikkat çekilen raporda, yıl sonuna yönelik tahminler yükseldi.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, TÜİK verilerinin açıklanması üzerine "Enflasyon düşerken neler oluyor?" sorusunu yanıtladı. Eğilmez'e göre, 'enflasyonu ne pahasına olursa olsun' düşürmek isteyenlerle büyümeden vazgeçmek istemeyenlerin çatışması büyüyecek.
TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,5 büyüdü.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) 2024 yılı birinci çeyreğinde yüzde 5,7 arttı.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass, 'Euronun zayıflığı ve yüksek enflasyon, Avrupa'da resesyon olasılığını artırdı ve Euro Bölgesi'nin uzun vadeli büyüme görünümünü daha da kısıtladı' dedi.
OECD, haziranda 2022 yılı için yüzde 3 olarak açıkladığı küresel ekonomide büyüme tahminini sabit tutarken, Türkiye'ye yönelik büyüme beklentisini yüzde 3,7'den yüzde 5,4'e revize etti.
Marco Valli, artan dış finansman ihtiyaçlarının TL üzerinde baskı oluşturarak, enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri artıracağına dikkat çekti.
Küresel ekonomiye ilişkin 2022 büyüme beklentisini yüzde 2,9'dan yüzde 2,4'e düşüren Fitch, Türkiye'nin bu yıl yüzde 5,2, 2023 ve 2024’te yüzde 2,9 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
ABD Merkez Bankası, fiyat artışının yavaşlama işareti gösterdiğini ve gelecekteki ekonomik büyüme görünümünün ise genel olarak zayıf kaldığını ifade etti.
IIF Başekonomisti Brooks, 'Türkiye’nin net ihracatı son iki yılda büyümeye katkı sağladı. Bu durum, imalat ve turizm sektörlerinin ne kadar rekabetçi olduğunun önemli bir göstergesi' dedi.
Goldman Sachs ekonomistleri, 2022 yılı için Türkiye büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 5,5'e, cari açık tahminini ise 36 milyar dolardan 45 milyar dolara yükseltti.
Ekonomist Eğilmez, ‘Büyüme, düşük faiz ve krediyle desteklense de bu hızla devam etmesi pek mümkün olmadığı için sonuçta elimizde düşük büyüme ve yüksek enflasyon kalacak’ dedi.
Nebati, 'Böylece Türkiye, verisi açıklanan OECD ve G20 ülkeleri içerisinde yılın ikinci çeyreğinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olmuştur' dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ikinci çeyreğe ilişkin milli gelir istatistiklerini yayımladı. Veriler, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,6 büyüdüğünü gösterdi.
Ulusoy, 'Yüzde 5 ortalama büyümenin altındaki verileri makyajladınız. Enflasyon gerçeğini saklayıp halkı kandırdınız. Alım gücünü eritip halkın yıllarını çaldınız. Mandacı sizsiniz' dedi.
IMF bir sonraki raporunda küresel ekonomik görünüm beklentisini kayda değer şekilde aşağı çekecek. IMF, nisan ayında küresel büyüme tahminini yüzde 4,4'ten yüzde 3,6'ya düşürmüştü.
BDDK'nin son kararıyla büyümede ivme kaybına yol açacak. Oysa ay başında Nebati, 'Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik ama biz enflasyonla büyümeyi tercih ettik' demişti.
TÜSİAD Başkanı Turan, 'Ekonomimizin gelişimi için hukukun üstünlüğü, kurumların güçlenmesi, para ve mali politikalarındaki istikrar, eğitim ve işgücü alanında doğru adımlar atılmalı' dedi.
‘Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik’ diyen Nebati’ye tepkiler sürüyor. Ekonomist Berksoy, ‘Dar gelirli olmazsa onlar da ayakta kalamaz’ dedi.
ABD’de Oscar törenlerine paralel en kötü film, en kötü kadın ve erkek oyuncu ödülleri verilir, bu senelerde bu ödüllerin tümünü Saray, Merkez Bankası, Hazine-Maliye üçlemesi topladı herhalde
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye'de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2021 yılında yüzde 11,0 arttı
Faiz indirimlerinin yarattığı kur krizi ve yükselen enflasyona rağmen ihracat desteğiyle ekonominin ilk çeyrekte yüzde 7.1 büyümesi, 2022'de büyümenin yüzde 3'e yavaşlaması bekleniyor.
IMF, Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 3,3'ten yüzde 2,7'ye düşürdü. IMF'nin Türkiye için 2022 yılı sonu için enflasyon tahmini ise yüzde 60,5 oldu.
IMF, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle küresel büyüme tahminlerini düşürdü. , IMF, Türkiye'nin 2022 yılı büyüme tahminini de yüzde 3.3'ten yüzde 2.7'ye çekti.
Dünya Bankası, 2022 için küresel büyüme tahminini yüzde 4,1'den yüzde 3,2'ye düşürdü. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Rusya-Ukrayna savaşının sonuçlarına dikkat çekti.
Dünya Bankası, Türkiye için 2022 GSYH büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 1.4'e düşürdü. Banka 2023 tahminini ise yüzde 3'ten yüzde 3.2'ye yükseltti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,2'den yüzde 3,6'ya indirdi.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Rusya ve Ukrayna savaşının Türkiye'nin 2022 için büyüme beklentisini yavaşlatacağını belirterek, büyüme tahminini yüzde 2'ye indirdi.
S&P Global, aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ekonomiler için büyüme tahminlerini düşürdü. Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 3,7'den yüzde 2,4'e indirdi.
Fitch, küresel ekonomide görünümün kötüleştiğini belirterek, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4 büyüyeceğini öngördü. Fitch daha önce bu yıl için yüzde 4,3 büyüme öngörmüştü.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.