Uluslararası Para Fonu (IMF), 48 aylık kredi programının altıncı incelemesini tamamladığı Ukrayna'ya 1,1 milyar dolarlık ödemenin yapılmasına onay verdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 büyüyeceği öngörüsünde bulundu. IMF, temmuz ayında yayınladığı bir önceki raporunda, yüzde 3,6 büyüme tahmininde bulunmuştu.
IMF, Ukrayna'ya 48 aylık kredi programı kapsamında 1,1 milyar dolarlık ödemenin yapılmasına onay verdi. Paket kapsamında toplam ödemenin 8,7 milyar dolara çıkacağı belirtildi.
IMF raporunda, maaşlara yapılacak zammın, geçmiş enflasyona göre değil, Merkez Bankası'nın gelecekte beklediği enflasyona göre yapılması önerildi. IMF'e tepki gösteren İktisatçı Mahfi Eğilmez "eki ama bu geçmişteki enflasyonu kim yaşadı?" diye sordu.
IMF heyeti Türkiye'ye geldi. Ankara'da bulunan kalabalık IMF heyeti, ekonomi bürokrasisi ve özel sektör temsilcileriyle görüşüyor.
IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh, ekonomi yönetiminin özellikle çalışan kesime yönelik kemer sıkma politikasına tam destek verdi. Walsh, seçim sonrası ekonomi politikası için "Yön doğru" ifadesini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile görüştü. Gopinath görüşmeyle ilgili, "Türkiye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile dünyanın görünümü üzerine mükemmel sohbet" paylaşımında bulundu.
IMF, küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahmini bu yıl için yüzde 3,1'den yüzde 3,2'ye yükseltirken, Türkiye tahminini değiştirmedi. Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 büyümesi öngörüldü. Enflasyon tahmini ise yüzde 59 oldu.
Kristalina Georgieva, IMF başkanlığına yeniden seçildi. Açıklamada, kararın oy birliğiyle alındığı belirtildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'ndan (DB) 18 milyar dolarlık ek mali para alınacağını açıkladı. İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, anlaşmanın içeriğini ve IMF'den farkını anlattı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), enflasyon etkisiyle küresel ekonomik görünümün 'iç karartıcı' durumda olduğu tespitini yaptı. IMF'e göre durum daha da kötüye gidecek.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, hem gelişmiş hem de yükselen piyasa ekonomilerinde merkez bankaları için en büyük ve acil zorluğun enflasyonu düşürmek olduğunu belirtti.
Enflasyon üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan iktisat tarihçisi Gillmann, Erdoğan'ın davetiyle katıldığı kahvaltıda IMF'den kredi alınmasını önerdiğini söyledi. Gilmann, Erdoğan'ın öneriye nasıl tepki verdiğine ilişkin bir açıklama yapmadı.
“Neoklasik iktisattan kopuş” olarak parlatılan bu model, 12 Eylül’ün ekonomi programının bir türevinden ibarettir. İstatistiksel sonuçları ortaya çıktıkça, iktidarın gerçekte ne yapmakta olduğu daha net görülmektedir.
2023 ortalarına kadar Türkiye ekonomisinde büyüme, enflasyon, dış borçlanma ve Türk lirasının değerine ne olacağını kestirmek okuyucu olarak sizin kendi kavrayışınıza kalmış.
Uluslararası Para Fonu (IMF), sonbahar dönemi raporunda Türkiye'nin büyüme beklentisini 2022 için yükseltti, 2023 için aşağı çekti. Kuruluş, Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini ise yüzde 60,5'ten yüzde 73,1'e çıkardı.
IMF Başkanı Georgieva, küresel resesyon riskine karşı uyardı. Georgieva, dünya ekonomisinin gelecek üç yıldaki kaybının Alman ekonomisinin büyüklüğü kadar olacağını söyledi.
Küresel ekonomi enflasyon ve resesyon gibi sorunlarla boğuşurken IMF'nin ekonomik açıdan sorunlu ülkelere verdiği borçlar rekora ulaştı. Bu seviyenin daha da artabileceği belirtiliyor.
Georgieva, merkez bankası yetkililerinin enflasyonla mücadelede ısrarcı olması gerektiğini, maliye ve para politikaları işe yararsa önümüzdeki yılın daha az zorlu geçebileceğini belirtti.
Zelenskiy ile görüşen IMF Başakanı Georgieva, ‘Elimizdeki tüm araçları kullanarak Ukrayna'ya yönelik mali ve politika angajmanımızı artırmanın yollarını araştıracağız’ dedi.
Kozanoğlu, 'Türkiye IMF'ye borç veren ekonomi iddiası taşırken rezervleri takviye için dost ülkelere el açar hale geldi. Dost ülkelerden rezerv takviyesi istemek kaçınılmaz görünüyor' dedi.
Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, IMF'nin yeni bir anlaşmaya varmak için çok yavaş hareket ettiğini belirtti. Tahminlere göre, ülkenin 20 milyar dolarlık kaynağa ihtiyacı var.
Sık sık 'IMF bizden borç istedi, verin dedim' diyen Erdoğan, bu kez 'Dost ülkelerden borçlanmamız Merkez Bankası olarak güçlenmemize neden oluyor' açıklaması geldi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği'nin (AB) bütçe kurallarını güncellemesi ve yüksek borca sahip ülkelerin bütçe açıklarını birkaç yıla kadar düşürmesi gerektiğini kaydetti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, merkez bankalarının verili şartlarda enflasyonu kontrol etmek için daha agresif tepki vermesi gerekebileceğini söyledi.
İyi Partili Yılmaz, Türkiye'nin IMF'den 6,5 milyar dolar aldığını iddia etmesi üzerine Bakan Nebati, 'SDR tahsisatları üye 190 ülkeye kota payları oranında yapılmaktadır' dedi.
IMF, dünyanın son 50 yılın en kötü ekonomik resesyonunun eşiğine gelebileceği uyarısı yaptı. IMF, Türkiye için bu yıl yüzde 4 büyüme tahmininde bulundu.
Türkiye'nin bir kez daha döviz krizi baskısıyla karşı karşıya olduğunu belirten Boratav, hükümetin seçim öncesi IMF'ye gitmesini beklemediğini ancak iktidarda kalırsa gidebileceğini söyledi.
Türkiye'nin borç krizine girip girmeyeceği tartışması yükselirken, Kozanoğlu çok uzak olmayan bir gelecekte dış borç ödeme kriziyle karşılaşma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti.
Emeklilikte yaşa takılanlar sorununa değinen CHP'li Öztrak, 'Buradaki hak ihlallerinin bir an önce giderilmesi, bu insanlara emekli olma haklarının verilmesi lazım' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.