Mahfi Eğilmez, Dünya Bankası'yla 18 milyar dolarlık anlaşmayı anlattı

Mahfi Eğilmez, Dünya Bankası'yla 18 milyar dolarlık anlaşmayı anlattı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'ndan (DB) 18 milyar dolarlık ek mali para alınacağını açıkladı. İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, anlaşmanın içeriğini ve IMF'den farkını anlattı.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yürütülen iş birliği kapsamında gelecek 5 yıllık döneme ilişkin mali iş birliği programı oluşturulduğunu açıkladı. Şimşek, programın açıklanmasından sonra Dünya Bankası'nın Türkiye'ye aktardığı kaynak tutarının 17 milyar dolardan 35 milyar dolara yükselme kararı aldığını söyledi.

Bazı ekonomistler, imza atılmadan fiili olarak IMF programının yürürlükte olduğuna dikkat çekerken, İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Dünya Bankası'yla anlaşmayı anlattı. Eğilmez'in sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirme şöyle:

"Dünya Bankasından (DB) alınacağı açıklanan ek 18 milyar dolarlık ek destek için pek çok soru geliyor. Soruların çoğu insanların son dönemde projelere karşı duyduğu kuşkuları yansıtırken bazıları da IMF destekleriyle olan farkları üzerine yoğunlaşıyor. Kısaca açıklamaya çalışayım.

FARKI NE?

DB, yatırım projelerine kredi verir. IMF ise genel borç verir. Yani DB mesela bir liman yapılacaksa bunu finanse eder. Bunu yaparken de kendi ihale yöntemlerinin uygulanmasını ve belirli bir yerli malı oranı dışında dünyadan alış veriş yapılmasını şart koşar. IMF ise ödemeler dengesi finansmanı için borç verdiğinden koyduğu koşulların (mesela bütçe açığının belirli bir orana düşürülmesi gibi) yerine getirilip getirilmediğine bakar.

DB kredilerinin kullanma yeri ilgili projedir, IMF borcunu istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Dolayısıyla DB'den para geliyor bunu istediğimiz yere harcayabiliriz gibi bir çıkarım doğru değildir. DB, yapılan harcamaların projeyle ilgili olup olmadığını ve kendi şartnamelerine uygun olup olmadığını denetler ve kredi dilimini ondan sonra serbest bırakır. IMF ise sadece koyduğu koşulların (performans kriterleri) yerine getirilip getirilmediğine bakar ondan sonra borcun ilgili dilimini serbest bırakır.

BORCUN FAİZİ PİYASAYA GÖRE DÜŞÜK

Her iki kurumun da sağladığı desteğin maliyeti (faizi) piyasaya göre düşüktür. IMF borçlarında miktar arttıkça maliyet de artar. Buna karşılık, bir ülke zaten o artan miktarlarda borcu piyasadan ya alamaz ya da astronomik faizler ödemek zorunda kalır.

DB, kredilerinin geri ödenme süresi uzun (ortalama 10 - 15 yıl) IMF'ninki orta vadelidir (borcun son kullanılış tarihinden itibaren ortalama 3 - 5 yıl.)

DB, yalnızca kamu kesimi projelerine kredi verir, özel kesim projelerine kredi vermez. Özel kesim projelerine krediyi DB şemsiyesi altında görev yapan IFC (Uluslararası Finans Kurum) verir.

Türkiye'nin halen DB ile birlikte DB desteğiyle yürüttüğü projelerin listesini merak edenler bu linke girip bakabilirler." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar