İktisatçı Mahfi Eğilmez, asgari ücret zammının yüzde 30'da bırakılmasına tepki göstererek "Enflasyonla mücadele yalnızca emekçilerin sırtına yıkılacak bir şey değildir" dedi. Eğilmez, satın alma gücünün nasıl düştüğünü hesapladı.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, kendisine sıklıkla yöneltilen ve önemli gördüğünü söylediği bazı soruları yanıtladı. Eğilmez, doların Türkiye'de nasıl sabit seyrettiğini ve 'TL faizin dolar faize dönüşmesinin' ne anlama geldiğini anlattı.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, alım gücünün düşmemesi için asgari ücret zammının en az yüzde 50 olması gerektiğini yazdı. Eğilmez, "Enflasyonun çözümü ücretlilerin alım gücünü düşürmek, kiraları dondurmak, fiyatlara müdahale etmek gibi yollardan geçmiyor" dedi.
Kredi kartı limitleri yüksek enflasyon nedeniyle zorunlu olarak artarken 100 bin TL üzeri limiti bulunan kişilerden 'savunma katkı payı' olarak vergi alınması girişimine tepki sürüyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, öneriyi 'hayalden vergi almak' diye niteledi.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, TÜİK verilerinin açıklanması üzerine "Enflasyon düşerken neler oluyor?" sorusunu yanıtladı. Eğilmez'e göre, 'enflasyonu ne pahasına olursa olsun' düşürmek isteyenlerle büyümeden vazgeçmek istemeyenlerin çatışması büyüyecek.
IMF raporunda, maaşlara yapılacak zammın, geçmiş enflasyona göre değil, Merkez Bankası'nın gelecekte beklediği enflasyona göre yapılması önerildi. IMF'e tepki gösteren İktisatçı Mahfi Eğilmez "eki ama bu geçmişteki enflasyonu kim yaşadı?" diye sordu.
Mahfi Eğilmez, kişisel bloğundaki 'Sorun Sadece Enflasyon Değil' başlı analizinde, enflasyonun değiştirdiği etiketlerde TL’nin nasıl değer ölçme aracılığını yitirdiğini anlattı. Bu görecelik karmaşasının her alanda karşımıza çıktığına işaret etti.
TÜİK'in bugün açıkladığı istatistiklere göre, işsizlik artarken, sanayi üretimi ise düşmeye devam ediyor. İşsizlik ve sanayi verilerini yorumlayan iktisatçı Mahfi Eğilmez, stagflasyon uyarısında bulundu.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın değiştirmediği yüzde 38'lik yıl sonu enflasyon hedefinin ne kadar gerçekçi olduğunu TÜİK verileri üzerinden hesapladı: "Tutması için mucizeler gerekiyor. Yüzde 44,6 bile zor bir hedef."
Youtube yayıncısı Armağan Çağlayan'ın enflasyon verilerinin açıklanması sonrası "Hocalarıma bir sorum var" diyerek iktisatçılara yönelttiği soruya Prof. Dr. Mahfi Eğilmez'den yanıt var: "Eğer enflasyon % 120 ise ve biz onu % 75 olarak açıklıyorsak..."
İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin son 10 yılda izlediği ekonomi politikasında yapılan hataları tek tek sıraladı. Eğilmez, "Öyle yanlışlar ki ders kitaplarına 'yapılmaması gereken hatalar' başlığı altında ayrı bir bölüm olarak girebilir" dedi.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, son günlerde yurtdışından Türkiye'ye yönelik sıcak para akışı sonrası lanse edilen 'ekonomide bahar havası' için uyarıda bulundu. Bu havanın 'çok tehlikeli ve insanı fena halde çarpabileceğini' söyledi, 2001 krizi uyarısı yaptı.
Mart ayı cari denge verilerine göre, 'net hata ve noksan' eksi 16,1 milyar dolara çıktı. Geçen yıl rakamın 1,1 milyar dolar olduğunu hatırlatan İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez "Nereye gittiği bilinmeyen dövizlerde 16 milyar dolar artış var" dedi.
Ekonomist Mahfi Eğilmez, "Bu kadar büyük bir Hazine nakit açığıyla enflasyonun yıl sonunda yüzde 38'e indirilmesi mümkün görünmüyor" dedi.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin ödemeler dengesini mercek altına aldı. Eğilmez yazısında, 2024'ün ilk iki ayında yurtdışına "nasıl ve nereden gittiği belli olmayan 6,9 milyar dolar olduğunu" yazdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'ndan (DB) 18 milyar dolarlık ek mali para alınacağını açıkladı. İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, anlaşmanın içeriğini ve IMF'den farkını anlattı.
Eğilmez, 'Batı blokunda yer alma politikasının bu kadar hızlı bir dönüşle değiştirilmesi ne kadar doğrudur ve neler kaybettirir bunları uzun uzun düşünmek ve tartışmak gerekir' dedi.
Eğilmez, ' GSYH'nin yüzde 3,8'i gibi çok yüksek bir orana ulaşmış net hata noksanla ilgili Merkez Bankası bir araştırma yaptırarak sonucu kamuoyuyla paylaşması gerekiyor' dedi.
Eğilmez yazısında, 'Maliyet enflasyonu bu kez talep enflasyonuna yol açıyor. Sonuçta enflasyon kendi kendini besleyen bir mekanizma halini alıyor ve yerleşiyor' tespitinde bulundu.
Eğilmez, 'Fiyat istikrarını sağlamak için ne yapılacak? Faiz mi artırılacak, faiz mi düşürülecek, vergi mi konacak. Bunların yanıtları olmadan yukarıdaki ifade tamamen havada kalıyor' dedi.
Ekonomist Eğilmez, ‘Büyüme, düşük faiz ve krediyle desteklense de bu hızla devam etmesi pek mümkün olmadığı için sonuçta elimizde düşük büyüme ve yüksek enflasyon kalacak’ dedi.
TCMB'nin faiz indirmediği senaryoya ilişkin bir değerlendirme yapan Eğilmez, 'Eğer Merkez Bankası faizi 19'dan 13'e indirmeseydi enflasyon 25, dolar 12,50 seviyelerinde olurdu' dedi.
Ekonomist Mahfi Eğilmez 'Türkiye, pek çok konuda olduğu gibi ekonomide de olacak olmayacak her türlü denemeyi yaptığı için bir ekonomi laboratuvarı gibi çalışıyor' ifadelerine yer verdi.
Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda piyasada madeni para sıkıntısı olduğunu söyleyerek, paraların eritilip hurdaya çevrilme ihtimalinin araştırılmasını istedi.
Kılıçdaroğlu'nun, 'Biz iktidara geline kadar araba alımını öteleyin, araba almayın' sözlerine ilişkin Mahfi Eğilmez, 'Muhalefet için şu an en tehlikeli şey popülizme sapmaktır' dedi.
Eğilmez, 'ABD ve Avrupa, büyümenin düşüp ekonomilerinin resesyona girmemesi için faizi düşük tutarak enflasyonun bir süre yüksek gitmesine razı oluyorlar' dedi.
Eğilmez, 'Rusya Merkez Bankası, enflasyonun peşinden koşmadı, önüne çıkıp durdu. Enflasyonun yönü aşağıya dönünce de başlangıç faiz oranına yavaş yavaş geri döndü' dedi.
Doların değerlenmesiyle ilk kez 1 euro, 1 dolara eşitlendi. Durumu değerlendiren Mahfi Eğilmez, doların değerinin euro ile neredeyse eşitlenmesinin Türkiye'nin aleyhine olduğunu söyledi.
Eğilmez, yazısında 'Hiçbir ülkede merkez bankası faiziyle enflasyon arasında Türkiye kadar devasa boyutta negatif fark bulunmamaktadır' değerlendirmesi yaptı.
İktisatçı Eğilmez, 'Enflasyona, peşinden koşarak yetişemezsiniz. Onu durdurmanın tek yolu faiz silahını çekmektir' değerlendirmesinde bulundu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.