İktisatçı Mahfi Eğilmez hesapladı: Yıl sonu enflasyon hedefi tutar mı?

İktisatçı Mahfi Eğilmez hesapladı: Yıl sonu enflasyon hedefi tutar mı?
İktisatçı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın değiştirmediği yüzde 38'lik yıl sonu enflasyon hedefinin ne kadar gerçekçi olduğunu TÜİK verileri üzerinden hesapladı: "Tutması için mucizeler gerekiyor. Yüzde 44,6 bile zor bir hedef."

Artı Gerçek - Merkez Bankası’nın yüzde 38 oranındaki yıl sonu enflasyon hedefini değiştirmemesi dikkat çekerken, iktisatçı Mahfi Eğilmez bu tahminin tutup tutmayacağını hesapladı. Eğilmez, TÜİK'in resmi verileri üzerinden yaptığı hesaplamayı paylaşarak, "Geçmiş 20 ayın aylık enflasyon ortalamasının yüzde 3,92 olduğunu dikkate aldığımızda Merkez Bankası'nın yüzde 38'lik yılsonu tahmininin tutması için mucizeler gerekiyor. Yüzde 44,6 bile zor bir hedef gibi duruyor" dedi.

Eğilmez'in 'Kendime Yazılar' blogunda '2024 Yılsonu Enflasyon Tahmini' başlığıyla paylaştığı değerlendirmesi şöyle:

"Yılsonu enflasyon tahmininiz nedir sorusuyla birçok yerde karşılaşıyorum. Önce zihnimde hangi enflasyona göre tahminimi açıklamam gerektiğini bir tartıyorum: TÜİK’in açıkladığı enflasyon mu yoksa gerçekte yaşadığımız enflasyon mu? Hangisini tahminime temel olarak almalıyım? Sonuçta, her defasında, gerçeği yansıtmasa da uluslararası alanda geçerli kabul edilen TÜİK verilerini esas almanın doğru olacağı kanısına vardığım için tahminimi ona göre yapıyorum.

Aşağıdaki tablo benim TÜİK’in açıkladığı verilere göre tahminimin dayanağı olan hesaplamamı gösteren basit bir tablo. Bu tabloda Ağustos ayına kadar (sarıyla boyalı alan) olan veriler TÜİK’in resmi verileridir. Sarı boyalı alandaki veriler ise aylık TÜFE artışı varsayımlarına (Aylık TÜFE 1 ve Aylık TÜFE 2 sütunları) göre ortaya çıkan endeks sayılarını (TÜFE Endeksi 1 ve TÜFE Endeksi 2 sütunları) ve bunlara göre hesaplanan enflasyon tahminlerini (12 Aylık TÜFE1 ve 12 Aylık TÜFE2 sütunları) gösteriyor.

mahfi-egilmez-enflasyon.png

'BİR DE GERÇEK YAŞAMDAKİ ORANLAR VAR Kİ...'

Aylık TÜFE 1 başlığını taşıyan sütunda sarı boyalı alandaki aylık TÜFE oranları gerçekleşirse yılsonunda enflasyon yüzde 44,26 çıkacak demektir. Merkez Bankası’nın yılsonu tahmini olan yüzde 38’in gerçekleşmesi için aylık ortalama enflasyon oranlarının yüzde 1,5’da (Aylık TÜFE 2 sütunu) kalması gerekiyor. Geçmiş 20 ayın aylık enflasyon ortalamasının yüzde 3,92 olduğunu dikkate aldığımızda Merkez Bankası'nın yüzde 38'lik yılsonu tahmininin tutması için mucizeler gerekiyor. Yüzde 44,6 bile zor bir hedef gibi duruyor.

Bir de gerçek yaşamdaki enflasyon oranları var ki onu ne siz sorun ne ben söyleyeyim."

Öne Çıkanlar