TÜİK, enflasyon sepetini ifşa eden gazeteciyi hedef aldı: 'Ürün fiyatlarını yayımlamamak isabetli'

TÜİK, enflasyon sepetini ifşa eden gazeteciyi hedef aldı: 'Ürün fiyatlarını yayımlamamak isabetli'
Resmi enflasyonun, sokakta hissedilen enflasyondan düşük çıkmasına dair tartışma sürüyor. TÜİK, resmi enflasyon için kullanılan madde sepetini kalem kalem açıklayan Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş'ı hedef aldı.

Artı Gerçek - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sokakta hissedilen enflasyonla resmi olarak açıkladığı enflasyon arasındaki farka ilişkin tepkilere yanıtında, "ürünlerin fiyatlarının yayımlanmamasının isabetli bir karar olduğunu" savundu. TÜİK, Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş'ın dün yayımladığı ve tepki çeken enflasyon sepeti kalemlerine ilişkin açıklamasında, "Bu tür manipülasyonlara mahal verilmemesi adına dünyanın önde gelen ülkelerinin hiçbirinde madde düzeyinde tüm fiyatlar hesaplanmamakta ve yayımlanmamaktadır" iddiasında bulundu.

ZEYTİN, ZEYTİNYAĞINDAN UCUZ...

Alaattin Aktaş dün yayımlanan "Temmuz enflasyonu işte bu fiyatlarla hesaplandı" başlıklı yazısında, TÜİK'in enflasyonunun neden hissedilen reel enflasyondan düşük çıktığına dair ayrıntılar vermişti. Aktaş, resmi enflasyon sepetinde kiranın 6.256 lira, doktor muayenesinin 34 lira, beyaz peynirin 149 lira, yumurtanın 2,67 lira, özel üniversite ücretlerinin 199 bin lira, yurt ücretinin 457 lira olarak hesaplandığını aktarmıştı. Zeytinyağının da 116 lira ile zeytinden (136 lira) ucuz olduğunu belirtmişti.

TÜİK ise bugün yayımladığı açıklamada, bizzat Aktaş'ı hedef alarak şu ifadeleri kullandı:

"İlgili köşe yazarı tarafından eksik ve yanıltıcı bilgiler üretilerek madde fiyatı sonuçlarına ulaşılmaya çalışılması neticesinde ortaya çıkan tartışmalar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkeler, EFTA ülkeleri, ABD ve Kanada’da olduğu gibi seçilmiş homojen maddeler haricinde kalan ürünlerin fiyatlarının yayımlanmaması kararının ne denli isabetli bir karar olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur."

'EN ŞEFFAF İSTATİSTİK KURUMU BİZİZ'

Açıklamada, "TÜİK'in dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biri olduğu" ileri sürülerek şöyle denildi:

"Bir köşe yazarı tarafından, Kurumumuzca en son Nisan 2022’de yayımlanmış olan bazı madde fiyatları, yine Kurumumuz tarafından hali hazırda yayımlanmakta olan temel başlık seviyesinde fiyat endeksleri ile genişletilerek günümüze ilişkin ortalama fiyat hesaplamalarının yapıldığı iddia edilmektedir.

Bahsi geçen yanıltıcı sonuçların bazı çevreler tarafından manipülasyon aracı olarak kabul görmesi neticesinde, bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir.

Bunun yanı sıra, ilgili köşe yazarı tarafından yapılan hesaplama özellikle bir temel başlık altında birden fazla maddenin ve madde çeşidinin bulunduğu durumlarda tamamen hatalı çıkarımlara neden olmaktadır." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar