Ekonomik krizin derinleşen yüzü: Enflasyonla gelen göreceli fiyat felaketi

Ekonomik krizin derinleşen yüzü: Enflasyonla gelen göreceli fiyat felaketi
Mahfi Eğilmez, kişisel bloğundaki 'Sorun Sadece Enflasyon Değil' başlı analizinde, enflasyonun değiştirdiği etiketlerde TL’nin nasıl değer ölçme aracılığını yitirdiğini anlattı. Bu görecelik karmaşasının her alanda karşımıza çıktığına işaret etti.

Artı Gerçek - Türkiye, yalnızca yüksek enflasyonun getirdiği ekonomik zorluklarla değil, aynı zamanda piyasa müdahaleleri ve hatalı politikalar nedeniyle bozulan göreceli fiyat dengesiyle de mücadele ediyor.

İktisatçı Mahfi Eğilmez'in analizine göre, piyasanın doğrudan maliyet ve kâr hesaplarına dayalı fiyatlama mekanizması, enflasyon ve müdahalelerle altüst olmuş durumda. Özellikle, farklı mal ve hizmetlere uygulanan farklı vergiler ve devlet müdahaleleri, ürünlerin göreceli değerlerini dramatik şekilde değiştiriyor. Bu da tüketicilerin sadece artan fiyatlara değil, aynı zamanda bozulmuş fiyat ilişkilerine de şaşkınlıkla bakmasına yol açıyor.

Eğilmez, bu durumun yalnızca ekonomik değil, her alanda karşımıza çıktığına dikkat çekti ve şu değerlendirmede bulundu:

"Paranın üç temel işlevinden birisi alış verişe konu mal ve hizmetlerin değerini ölçmektir. Yüksek enflasyon ve fiyatlar arasındaki görecelilik ilişkisinin kopmasının yanı sıra Türk Lirasının değer ölçme niteliği de kaybolmuş bulunuyor.

...İşin en kötü tarafı, toplumun yaşadığı bu görecelilik kargaşası yalnızca fiyatlar alanında değil, her alanda karşımıza çıkıyor. Türkiye, hiçbir zaman gelişmiş ülkelerdeki hukuka, demokrasiye, eğitim düzenine sahip olmadı ama her geçen gün bir öncekinden daha geriye giderken eski durumumuzun göreceli olarak daha iyi olduğunu fark ediyoruz. Ve tuhaf bir şekilde dün eleştirdiğimiz durum, bugün geldiğimiz aşamaya bakınca, iyiymiş gibi görünüyor."
YAZININ TAMAMI

Öne Çıkanlar