Mahfi Eğilmez: Ekonomi stagflasyona gidiyor

Mahfi Eğilmez: Ekonomi stagflasyona gidiyor
TÜİK'in bugün açıkladığı istatistiklere göre, işsizlik artarken, sanayi üretimi ise düşmeye devam ediyor. İşsizlik ve sanayi verilerini yorumlayan iktisatçı Mahfi Eğilmez, stagflasyon uyarısında bulundu.

Artı Gerçek - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan veriler, ekonominin stagflasyona doğru gittiği tezini güçlendirdi.

TÜİK verilerine haziran ayında dar tanımlı işsizlik 0,7 puanlık artışla yüzde 9,2 olurken, gerçek işsizlik oranını veren zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise bir önceki aya göre 3,8 puan artarak yüzde 29,2 oldu.

Ekonomik daralmayla birlikte sanayi üretimindeki düşüş de devam ediyor. TÜİK verilerine göre, haziran ayı itibariyle sanayi üretimi yıllık yüzde 4,7 azaldı. İmalat sanayindeki düşüş ise yüzde 6,9'a ulaştı. Yeni alınan siparişlerde ise düşüş serisi 21'inci aya girdi.

İşsizlik ve sanayi üretimi rakamlarını yorumlayan iktisatçı Mahfi Eğilmez "Ekonomi stagflasyona gidiyor" uyarısında bulundu.

STAGFLASYON NEDİR?

İlk kez 1965’te içerisinde bulunulan ekonomik durumu tanımlamak amacıyla İngiltere’de kullanılan stagflasyon kavramı 1970’lerde petrol krizinin ardından yaşanan durgunluk döneminde tekrar gündeme gelerek daha sık kullanılan bir kelime halini almıştır. Stagflasyon kavramı “stagnasyon” ve “enflasyon” kelimelerinin birleşiminde oluşturulmuş bir ekonomik terimdir. Stagnasyon ekonomide bir durgunluk veya daralma sürecine girilmesini ifade ederken enflasyon paranın değerinin düşmesi ve fiyatların yükselmesi durumudur. Piyasalardaki durgunluğun ve bir para birimindeki değer düşüşünün aynı anda gerçekleşmesi stagflasyona neden olur.

İktisat teorisinde paradoksal bir durum olarak görülen stagflasyon durumlarında işsizliğin artması söz konusudur. Stagflasyon durumunun paradoksal olarak görülmesinin nedeni ise normalde iktisat teorilerine göre işsizlik ve enflasyon oranı arasında ters bir bağlantı görülür. Enflasyon yükselirken işsizliğin düşmesi veya enflasyon düşerken işsizlik yükselmesi beklenir. Stagflasyon durumlarında ise bu ters orantı gerçekleşmez, enflasyon ve işsizliğin doğru orantıda gittiği bir tablo mevcuttur. Enflasyon ve işsizlik aynı anda yükselir. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar