Eğilmez, 'Kurları düşürmek ya da TL'ye değer kazandırmak istiyorsak bir risk listesi hazırlayıp onları çözmeye başlamamız gerekiyor' değerlendirmesinde bulundu.
'Dolarizasyon etkisi altında bir ekonomide, enflasyon oranı yüksek iken para arzının reel büyümeden fazla artırılması halinde enflasyon hızlanır.'
'KKMH uygulaması, dolarizasyonu azaltmak bir yana artırmış, yanı sıra bütçeye gereksiz yükler yüklemiş ve gelir dağılımını daha da bozmuş bir uygulama olarak tarihe geçecek gibi görünüyor.'
Eğilmez, insanların düşen kuru fırsat bilerek ucuza döviz satın almaya yöneldiğini söyleyerek 'Merkez Bankası, kısa süreli sonuçlar uğruna rezervlerini erittiğiyle kalıyor' dedi.
Eğilmez, 'Türkiye ekonomisinin rekor düzeyde kur artışı ve enflasyon yükselişi yaşadığı bir ortamda piyasadaki canlılık nasıl açıklanabilir?' sorusuna yanıt verdi.
Eğilmez, 'II. Abdülhamid döneminde büyük başarılar varmış gibi anlatmaya çalışmak yerine, hatalarımızı kabul edip onlardan ders çıkarmaya çalışırsak yeniden başarı yakalarız' dedi.
Eğilmez, 'Satıcıların fiyat artırma nedenleri: Kur kaynaklı maliyet artışı, stoklama, zarardan kaçma çabasının piyasayı bozması, karaborsa ve alış-satış kur farkı etkisi' dedi.
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası ve yaptığı işlemlerle ilgili iddilara dair son yazısında "Perşembe günü bankanın analitik bilançosu yayınlandığında net olarak göreceğiz" dedi.
Eğilmez, 'Geri gidişi tersine çevirebilmek için başkanlık sistemine geçildikten sonra yapılanların tersini yapmaktan ve yapısal reformları tavizsiz uygulamaktan başka çare görünmüyor' dedi.
Eğilmez, 'Kuru denetlemek ve enflasyonu düşürmek amacıyla atılan her adım tersine kuru ve enflasyonu yükseltiyorsa durup 'nerede hata yapıyoruz' diye sormak gerekmez mi?' diye sordu.
İktisatçı Eğilmez, faiz-döviz kuru ve fiyat dengesini yazdı: Bu üçlü bir tahterevalli üzerinde gibi düşünülebilir. İdeal denge halinde faiz bir uçta, fiyat bir uçta ve kur da tam ortadadır.
Türkiye'de yarı kontrollü kambiyo rejiminin uygulandığını ifade eden Mahfi Eğilmez, 'Bu uygulamada sorun, swap anlaşmalarının sürdürülememesi halinde ortaya çıkar' dedi.
Eğilmez, 'Sermayeyi temsil edenlerin çoğu burjuva değil büyük esnaftır. Emeği temsil edenlerin çoğu da sendikasız. Yanlışlara başkaldırılamamasının temelinde bu yatar' dedi.
İktisatçı Eğilmez, 'Özdeyişler' başlıklı yazısında, 'Türkiye, son 40 yılda risklerini düşürmeye değil faizi düşürmeye odaklandığı için enflasyon sorununu çözemedi' ifadesine yer verdi.
IMF’nin bu yıla ilişkin Türkiye tahminleri gerçekleşirse, iktidarın son dönemde ortaya attığı 'faizleri düşürüp kuru yükselterek cari açığı azaltma' tezinin çöküşü gündeme gelebilir...
Eski Hazine Müsteşarı, Ekonomist Mahfi Eğilmez, 'Dolar halen dünya parası konumunda bulunuyor. Ne var ki bunun sonsuza kadar böyle gitmesi mümkün değil' dedi.
Eğilmez, 'Öyle tahmin ediyorum ki dünyanın geleceğinde uzun vadede dolar egemenliğini sürdüremeyecek, bölgesel rezerv paralar oluşacak' değerlendirmesinde bulundu.
Eğilmez, martta rekor kıran enflasyonla mücadele edilmediğine, çünkü Türkiye'nin bir para politikası ve bununla uyumlu maliye politikasının olmadığına dikkat çekti.
Eğilmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda iktisatçıların uyarılarının önemine dikkat çekerek, çöküşten sonra ekonomi bilimini suçlamakla bir yere varılamayacağını belirtti.
'Her şeyden önce bu savaş ABD’nin başta Avrupa olmak üzere bütün dünyaya silah satışını artıracak. Özellikle patriot hava savunma sistemleri ve F 35 uçaklarına talep artışı söz konusu.'
Eğilmez, 'Merkez bankalarının faiz artışlarıyla parasal sıkılaştırmaya başlamaları dışarıdan yüksek maliyetle fon bulabilen Türkiye'nin borçlanma maliyetlerini iyice yukarıya çekecek' dedi.
Eğilmez, 'TCMB'nin kurun ve dolayısıyla enflasyonun yükseldiği bir ortamda faizi artırmak yerine düşürmesinin maliyeti ne yazık ki tahminlerin çok ötesine geçecek gibi görünüyor' dedi.
Eğilmez 'Bence Löw ya da bir başka yabancı teknik direktör daha önce Fenerbahçe’yi çalıştıran ve başarısız olan Aragones gibi, Cocu gibi, Pereira gibi başarısız olmaya mahkûmdur' dedi.
Bu politika, insanların bir bölümünün dövize yönelmesine yol açması nedeniyle karşımıza Dolarizasyon denilen olguyu çıkarıyor.
Ekonomist Mahfi Eğilmez Ukrayna’nın işgaliyle birlikte Türkiye ekonomisinin enflasyonlu büyümeden enflasyonlu küçülmeye (slumpflasyon) geçeceği tespitinde bulundu.
Eğilmez, 'Rusya, Türkiye için en önemli ülkelerden biri. Hafif ambargolu bir soğuk savaşın daha ciddi ambargolu bir soğuk savaşa ilerlemesi oldukça sıkıntılı sonuçlar yaratabilir' dedi.
Eğilmez, fiyat ve stok denetimlerine ilişkin paylaşımında, 'Özal döneminde bu uygulama çok eleştirildi ve bu işler piyasaya terk edilirken reform yapıldığı anlatıldı' yorumu yaptı.
Eğilmez, 'Bugün Türkiye, önceki yıllara göre çok daha düşük bir reyting notuna ve yüksek bir CDS primine sahip. Bunun tek bir nedeni var: Risklerin yükselmiş olması...' dedi.
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Twitter paylaşımında iktidarın 2009 ile 2022 yılları arasında büyük bir fırsatı teptiğini belirterek, 'Şimdi daha zor zamanlar geldi çattı' dedi.
Eğilmez, 'Birçok ülke verimliliği artırarak, teknoloji geliştirerek ve daha fazla üreterek büyümeye çalışırken Türkiye çalışmayarak, tatilleri uzatarak, tüketimi artırarak büyüyor' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.