Fiyatı artan mala talebin azalması beklenirken, konut satışları hızla devam ediyor. Mahfi Eğilmez bu durumu açıklayacak değişkenlerin enflasyon ve faiz olduğunu belirtiyor.
Mahfi Eğilmez, "Eğer Merkez Bankası faizi yüzde 19’dan 14’e indirmeseydi biz bugün çok daha iyi bir yerde olurduk. Ne kur bu seviyelere gelirdi, ne de enflasyon" dedi.
‘Enflasyon kökenlerine göre ikiye ayrılır: Talep enflasyonu ve maliyet enflasyonu. Sonuçları aynı olsa da ikisinin nedenleri birbirinden çok farklıdır.’
Ekonomist Mahfi Eğilmez, yolda yürürken bir kişinin kendisini durdurarak, 'Ekonomiyi eleştirip duruyorsunuz telefonunuza bakayım' dediğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kritik mevduat açıklaması sonrası ekonomistler görüşlerini paylaştı.
‘Merkez Bankası politika faizinin düşürülmesi tahvil faizlerinin düşmesine değil tam tersine ciddi oranda yükselmesine yol açmış görünüyor.’
‘Gelişme bir ülkede hukukun üstünlüğü, demokrasinin gelişmesi, yolsuzlukların azalması, eğitimin ve eğitim kalitesinin yükselmesi, ifade özgürlüğünün sağlanması demek.’
Eğilmez, hatırlattığı eski yazısında, 'Büyümeden sağlanan gelir artışı sınırlı sayıda grupların eline geçiyorsa o zaman büyümenin gelişmişliğe fazlaca bir katkısı olmaz' demişti.
Eğilmez, 'Faiz ve kur üzerine ekonomi politikası kurulmaz. Ekonomi politikasının amacı nedenleri düzeltmek ve sonuca gitmek olmalıdır. Faiz sonuçtur' dedi.
Eğilmez, 'Türkiye’nin ihtiyacı olan şey faizi indirmek değil, yüksek enflasyonu çözmektir. Bunun da yolu diyet yapmaktan yani risklerden uzak durmaktan geçiyor' dedi.
Eğilmez, 'Devalüasyon teknik olarak sabit kur rejiminde ve idari bir kararla olur. Devalüasyon olması için kur rejiminin sabit kur rejimi olması gerekir' ifadelerini kullandı.
Eğilmez, 'Merkez Bankası'nın ne yapacağı karar gününe kadar belli olmuyor; bu belirsizlik TL'nin değer kaybetmesine yol açıyor' değerlendirmesinde bulundu.
Eğilmez, 'Türkiye'yi anlamanın belki de en kolay yolu birçok şeyi tersten okumak veya sözcüklerin yerini değiştirmek ya da bazı sözcüklerde küçük değişiklikler yapmaktan geçer' dedi.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, son BDDK verilerini paylaşarak, 'Bankalardaki her 100 TL mevduatın 56,7 TL'si yabancı para cinsinden' değerlendirmesinde bulundu.
Eğilmez, 'Parasal sıkılaştırmanın çekileceği ve yavaş yavaş faiz artırımlarının gündeme geleceği evreye ilerliyoruz. Yeni bir krize yol açar mı şimdiden bir şey söylemek mümkün değil' dedi.
Eğilmez, 'Daha çok malı daha düşük fiyatla satarken daha az malı daha yüksek birim fiyatla satın almışız, ihracatı artırdığımız halde dış ticaret aleyhimize dönmüş' dedi.
Eğilmez, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları 200 puan artırmasıyla ilgili, '2013'te yazmıştım: Rezervin ödüncü olmaz. Ödünç veren geri isterse rezerv vadesi geçmiş borca dönüşür' dedi.
Eğilmez, 'Sokak kültürünün geliştirdiği en önemli ekonomi teorilerinden birisi finanse edildiği sürece cari açık olmaz teorisidir. Bu teori harika bir totoloji örneğidir' dedi.
Eğilmez, 'Bir zamanlar 'bilimden ayrılanı kurt kapar' demiştim, bu sözümü kurdaki yükseliş çerçevesinde bugüne uyarlayayım: Bilimden ayrılanı kur kapar' dedi.
Eğilmez, doğru bir ekonomi politikası uygulayabilmek için, ilk olarak riskler listesi yapılması ve riskleri çözmeye çalışarak işe başlanması gerektiğini ifade etti.
Batmanın anlamı üzerine..
'Avrupalı futbolcularla Türk futbolcular arasındaki fark, Türk futbolcuların kendi aleyhlerine verilen her kararda hakeme itiraz etmelerinde ortaya çıkıyor.'
Eğilmez, yazısında, 'Dolardaki değer kaybının sürekliliği ve yüksekliğine karşılık ne ihracatta beklenen artış ne de ithalatta beklenen gerileme söz konusu olmuş' dedi.
Kredi iflas riskini gösteren CDS'ler faiz indirimi sonrası 439 puanla altı ayın zirvesinde. Eğilmez, 'İndirim için önce ülke riski azaltılmalı' derken, Özatay, 'Dolarizasyon artıyor' dedi.
Eğilmez, 'CDS primi 300'ün üzerinde olan ekonomiler aşırı riskli ekonomiler olarak kabul ediliyor. Türkiye’nin bugün itibarıyla CDS primi 403 baz puandır' dedi.
Eğilmez, '2001 krizi benim devletten ayrılmamdan dört yıl sonra çıktı. Çıkış nedeni yapısal reformların yapılmamasıydı. Hükümetleri yapısal reformların yapılması için sürekli uyardım' dedi.
'Habertürk'te bir programda adım 2001 krizinde ülkeyi batıran Merkez Bankası Başkanı diye geçmiş. Hayatımda Merkez Bankası'nda hiç görev yapmadım.'
Eğilmez, 'Kalıcı çözüm üretemiyoruz. Kalıcı çözüm üretebilmemiz için en baştan ülke riskindeki yüksekliği nasıl giderebileceğimizden başlamamız gerekiyor' dedi.
İktisatçı Eğilmez, IMF'nin yeni tahsis edilen 6,3 milyar dolarlık SDR'ın Merkez Bankası hesaplarına girdikten sonra rezervlerin eksi 39,8 milyar olduğunu belirtti.
Kurlara baktığımızda piyasanın bu açıklamayı önümüzdeki dönemde faiz indirimi yapılacağı şeklinde yorumlamış olduğu anlaşılıyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.