Bazı bankalar, 2009 yılından önce basılmış 50 ve 100 dolarlık banknotların alımını, para sayma ve ATM makinelerindeki yazılım güncellemeleri tamamlanana kadar durdurdu.
Türkiye finans piyasasından bilgi sahibi bir kaynak, hem devlet hem özel bankaların Rusya ile işlemlerde ABD'nin artan baskısıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Kaynağa göre ufukta iki ülke arasındaki banka transferlerinde normale dönüş gözükmüyor.
S&P Global, Türkiye'deki bankaların ekonomideki dengesizlikler nedeniyle artan riskle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
Borsa İstanbul'da yaşanan olağan dışı hareketlerin 'Rusya'dan 128 milyar dolar' geliyor söylemi olduğu iddia edilirken, devletin yaşananlara kayıtsız kalması tepki çekti.
Vadeli işlem ve opsiyon piyasasında işlem gören bankalar için dayanak varlıkları için işlem teminatı hesaplamalarında kullanılan risk parametreleri güncellendi.
ABD Hazinesi, Türk bankalarının da kullandığı Mir ödeme sistemine ilişkin yaptırım tehdidinde bulunurken, Rusya Merkez Bankası bu sistemi kabul eden ülke sayısını artıracaklarını belirtti.
ABD, Rus ödeme sistemlerinin kullanılmasının yaptırıma tabi kişilere alan açabileceğini belirtti. FT, ABD'nin Türk bankaların Rusya ile yaptığı işlemlerle ilgili endişeli olduğunu yazmıştı.
Bankacılar, TCMB'nin adımları sonrası bazı kredileri veremeyecek duruma geldiklerinden şikâyet ederken, üst düzey bir bankacı, 'Bankalar likidite sağlamayan menkul kıymet istemiyor' dedi.
Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatında menkul kıymet tesisinde 'diğer maliyetler dahil' bileşik faiz oranını da bildirmelerini talep etti.
Yüksek promosyon vererek emeklileri kendine çekmek isteyen bankalardan şimdi de 'zarar ediyoruz' açıklaması geldi. Bankalar promosyon kampanyalarını kaldırmaya hazırlandığını açıkladı.
Emekli promosyonları 7 bin 500 TL'ye çıkınca, birçok şirket enflasyonun altında kaldığı gerekçesiyle mevcut sözleşmeleri iptal ederken, bankalar rakamı 20 bin liranın üzerine taşıyor...
Euro/dolar paritesinin 1'in altına düşmesiyle Morgan Stanley, Nomura ve Societe Generale gibi dev bankalar yeni değerlendirmeler yayımladı. Uzmanlar kurdaki düşüşün sürebileceğini belirtti.
Faizi yüzde 22,85'i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38'i aşan krediler için tutarın yüzde 90'ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. Kredilerde yüzde 30'u aşan faiz uygulaması zorlaştı.
BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün ilk altı ayda elde ettiği net kâr geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 400,5 artışla 169,1 milyar TL oldu, kamu bankaları kârlılıkta uçtu.
Bloomberg, kararın bankaların yüksek kredi faizlerinden duyulan rahatsızlıkla bağlantılı olduğunu yazarken, FT ve Reuters'a konuşan uzmanlar ise büyüme isteğinin baskın geldiğini belirtti.
Her kesim borca batarken tek kazanan sermaye oldu. KOBİ'lerin borcu 1,1 trilyona, tarım sektörünün borcu 224,8 milyar liraya çıkarken, bankaların kârlılıkları dikkat çekti.
Toplam mevduatlar içinde döviz mevduatlarının payı yüzde 54,5 oldu. Kur korumalı mevduatlar dahil edildiğinde mevcut dolarizasyon seviyesinin yüzde 71'e yükseldiği görüldü.
Bankalar ikinci çeyrekte işletme kredilerinde koşulları ağırlaştırırken, üçüncü çeyrekte sıkılaştırmanın devam etmesini öngörüyor. İşletmelerin kredi talebinde artış beklentisi ise yüksek.
AKP iktidarı döneminde sürekli artan girdi maliyetleriyle başa çıkamayan çiftçilerin bankalardan aldığı borç Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.
Bankaların geçen yılın aynı dönemine göre kârlarını 5 kat artırdığını söyleyen Gürses, 'Faiz lobisi' edebiyatına meraklılar iyi bakmalı' dedi.
Belirli tutardan fazla nakit dövizi olan şirketlerin yeni TL krediye erişimini engelleyen kararla bazı bankalar düzenlemenin detayı netleşinceye kadar yeni TL kredi kullandırımını durdurdu.
Enflasyon yüzde 70'e ulaşırken kredi faizleri yüzde 20'lerde kalınca TL kredi hacmi patladı. Bankaların TL kredi hacmi, son bir haftada 78 milyar TL, son sekiz ayda 966 milyar TL arttı.
Moody's Ülke Riskleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Muehlbronner, Türkiye'de enflasyonun yüksek seviyelerde olduğunu, yıl sonuna doğru baz etkisiyle düşmesinin beklendiğini kaydetti.
Piyasadaki dolarizasyonu frenlemek için 19 Nisan'da yürürlüğe giren dövizle ödeme yasağı kur kavgasını ateşledi. Ödeme günü hangi kurun kabul edileceği noktasında ihtilaflar yaşıyor.
Financial Times gazetesi, Türkiye'de bankaların döviz işlemlerini sınırlandırma baskısıyla karşı karşıya olduğunu, 1 milyon dolarlık alımlar için bile inceleme ve onay süreci olduğunu yazdı.
Enflasyonun olumsuz etkileri gitgide artırırken, bankalar kârını yüzde 200-300 hatta 400 arttırdı. Kısacası bankalar bir yılda kazandıkları parayı üç ayda kasalarına koydu.
Döviz kurlarının yükselişe geçmesiyle Merkez Bankası ve BDDK, bankalardan kurumsal döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu 10.00-16.00 saatleri arasına çekmesini istedi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatının ardından birçok batılı banka Rusya'dan çekilirken, Financial Times'ın hesaplamalarına göre bankaların bu kararı 10 milyar dolar kayıp yaratacak.
BDDK, bankacılık sektörü net kârının mart sonu itibarıyla 63,25 milyar TL'ye yükseldiğini açıkladı. 2021 yılının aynı ayında dönem net kârı 16 milyar lira düzeyindeydi.
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türk bankalarının kârlılığının yükselen enflasyon ve negatif reel faizden dolayı baskılanacağını açıkladı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.