Yargıtay, haberleşme ücreti ödemelerinde tüketici lehine karar aldı. CHP milletvekili ve PM üyesi Orhan Sarıbal, kararı TBMM'de düzenlediği basın toplantısında açıkladı, "Kesilen ücretlerin iadesi gerekli" dedi.
Türkiye'de kredi kartları ile yapılan işlem tutarı Ocak-Eylül 2024 döneminde 9.4 trilyon liraya yükseldi. Bunun 1.5 trilyon lirası market ve alışveriş merkezlerinde harcandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi kaçakçılığını önleme amaçlı tedbirleri çerçevesinde, 7 bin liranın üzerindeki ödemelerin banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu kılındı. Karar, banka hesabı olmayanlara da kurallar getirdi.
AKP İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, "AB devletlerinden daha fazla vergi almıyoruz, daha az alıyoruz" dedi. Yıldırım, kredi kartından 750 TL vergi alınmasından vazgeçilmesiyle ilgili ise "Millete rağmen siyaset yapmayız, yapamayız" ifadesini kullandı.
AKP'li Tayyar, 100 bin TL ve üzeri limitli kredi kartlarından 750 TL kesinti planından vazgeçilmesi sonrası BBP lideri Destici'ye yüklendi: "Cumhurbaşkanımız da vatan haini, DEM’li, Yunan, Ermeni mi oldu? Büyük lokma yutacaksın, büyük laf etmeyeceksin."
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Savunma Sanayii Destekleme Fonu görüşmelerinin 2025 yılına kadar ertelendiğini açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kredi kartından vergi alınması hazırlığı için "Savunma sanayi fonunu 165 milyara çıkartmışız. Bunu artırmamız gerekecek. Kaynak gerekiyor denildi" açıklamasında bulundu. "Eleştirilere kulağımızı tıkayamayız" dedi.
AKP kaynakları, savunma sanayii harcamaları için kredi kartlarından 750 lira tutarında katılım payı kesilmesi teklifine gelen tepkiler üzerine düzenlemenin tekrar değerlendirileceğini söyledi.
Mustafa Sandal, 100 bin TL üzeri kredi kartı limiti bulunanlardan savunma sanayiine destek için 750 TL katkı payı alınmasına ilişkin kanun teklifinin Meclis’e sunulmasının ardından kredi kartı limitini 99 bin TL'ye düşürdüğünü açıkladı.
Limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından ocak ayında 750 lira 'savunma sanayi fonu' adı altında para kesilecek. Bu vergiyi ödemek istemeyenler, 'kredi kartı limitimi nasıl düşürebilirim?' sorusunun yanıtını aramaya başladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, borç para anlamına gelen kredi kartlarından tutun da ev ve araç satışına kadar neredeyle her işlemden 'fon' adı altında yeni vergiler alacak. Ev başına düşen yıllık yeni vergi ise ortalama 3 bin 750 lirayı bulacak.
100 bin TL limitli kredi kartlarından yıllık 750 TL 'savunma katkı payı' alınmasını içeren düzenlemeye tepki gösterenler, limit düşürmek için sıraya girdi. Bankalar, bu teklifin henüz yürürlükte olmadığını belirten otomatik mesajlar göndermeye başladı.
Kredi kartı limitleri yüksek enflasyon nedeniyle zorunlu olarak artarken 100 bin TL üzeri limiti bulunan kişilerden 'savunma katkı payı' olarak vergi alınması girişimine tepki sürüyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, öneriyi 'hayalden vergi almak' diye niteledi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de kredi kartı kullanma oranının yüzde 85 civarı olduğunu belirtti. Palandöken "Esnafın kazanamadığı parayı arada komisyon olarak bankalar alıyor. Kredi kartlarındaki faiz oranını düşürmeleri lazım" dedi.
Yaklaşık 41 milyon kişi bankalardan çektiği krediyle, 38 milyon kişi de kredi kartını kullanarak ayakta durmaya çalışıyor. Türkiye nüfusunun yarısı bankalara borçlu hale geldi, borç yükü 5.3 trilyon TL’ye çıktı.
Bankaların temmuz ayı itibariyle bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde ettiği faiz geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 194 arttı. Bankalara 717,6 milyar TL faiz ödendi.
Yüksek faiz, krediye erişim sorunları ve yüksek enflasyon, hem bireylerin hem ticari işletmelerin nakit akışlarını bozdu. Bankaların takipteki alacaklarında, özellikle son 3-4 ayda hızlı bir artış yaşandı.
Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 645 bini aştı. Haziranda tasfiye olunacak alacaklar yüzde 103 arttı.
Kredi faizlerinin yükselmesiyle batık krediler arttı. Batık kredi kartı borçlarında son bir yılda yüzde 245, batık ihtiyaç kredisi borçlarında ise yüzde 59,9 oranında artış oldu.
Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla haziranda yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98 artış gösterdi. Kartlı ödemelerin tutarı haziranda 1,27 trilyon liraya ulaştı.
İhtiyaç kredisinde bileşik faiz oranı yüzde 70'i aşınca kredi kartına yüklenildi. Yılın ilk yarısında kredi kartı borçları 313 milyarlık artışla 1 trilyon 468 milyar liraya çıktı
Kartlar ve mobil cihazlar üzerinden yapılacak temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti bugünden itibaren 1500 liraya çıkarıldı.
Kartlar ve mobil cihazlar üzerinden yapılacak temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 1 Temmuz'dan itibaren 1500 liraya çıkarılıyor. 1 Temmuz 2022'de 750 liraya çıkarılan temassız işlem limiti 2 yıl sonra 1500 TL'ye çıkarılıyor.
Kredi kartlarında yapılan harcamalarda adeta patlama yaşanıyor. Mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamalar yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL’ye yükseldi. Önümüzdeki günlerde limit ve taksit sayılarını azaltmaya yönelik adımların atılması bekleniyor.
Merkez Bankası, yüksek kredi kartı limitlerinin, bireylerde gelirleriyle uyumlu olmayan harcama davranışına yol açabildiğini belirterek, limit kısıtlaması uyarısında bulundu. Merkez, enflasyona karşı kredi kartlarına kısıtlama için bastırıyor.
Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, enflasyona karşı tüketimin azaltılması için kredi kartlarına sınırlama getirilmesini istedi. Baştuğ, yıl sonunda baz etkisiyle enflasyonun yüzde 45'e düşeceği tahmininde bulundu.
CHP’nin hazırladığı ekonomi raporunda, vatandaşların borçlanarak ayakta kaldığını ve bu borcunda giderek katlandığını ortaya koydu. Rapora göre, yüksek faizlere rağmen kredi kullanımı devam ediyor.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbulluların ev içi gündeminin nabzını tuttu. Buna göre, evlerde geçen ay 31 Mart yerel seçimleri ve ekonomik sorunlar konuşuldu. Katılımcıların yüzde 97,8’i ekonomik sebeplerle gıda çeşidini azalttığını belirtti
CHP Milletvekili Başevirgen, vatandaşın son 3.5 ayda bankalara olan borcunun 187 milyar lira arttığına dikkat çekerek, ‘Bankalar kâr rekoru kırarken, vatandaşın borcu çığ gibi büyüyor’ dedi.
81 ilde son 1 yılda kartlarda ortalama yüzde 85, ek hesaplarda ortalama yüzde 64 borç artışları görüldü.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.