Merkez Bankası'ndan kredi kartlarında limit uyarısı

Merkez Bankası'ndan kredi kartlarında limit uyarısı
Merkez Bankası, yüksek kredi kartı limitlerinin, bireylerde gelirleriyle uyumlu olmayan harcama davranışına yol açabildiğini belirterek, limit kısıtlaması uyarısında bulundu. Merkez, enflasyona karşı kredi kartlarına kısıtlama için bastırıyor.

Artı Gerçek - Merkez Bankası, enflasyonu dizginlemek için tüketim harcamalarını baskılama aracı olarak bir kez daha kredi kartı uyarısında bulundu. Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporu’nda, hanehalkı borcunun milli gelire oranında bireysel kredi kartı borcunun payının arttığına işaret edildi. Kredi kartlarının enflasyonist dönemde taksit olanaklarıyla kolay erişilebilir bir finansman sunduğu ifade edildi.

Hanehalkının finansal yükümlülüklerindeki artışta kredi kartı borçlarının belirleyici olduğu vurgulanan raporda, “Tüketici temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme kaynaklı kullanım kolaylıkları, ödemelerde banknot kullanımının azalarak kart kullanımının yaygınlaşması, bankaların yüksek limit artırımları, kredi kartı taksit imkanları gibi faktörler kredi kartı bakiye büyümesinde etkili olmuştur” değerlendirmesine yer verildi.

28 MİLYON AKTİF KREDİ KARTI KULLANICISI VAR

Aktif kredi kartı kullanıcı sayısının 28 milyona yaklaştığı bilgisi verilen raporda, bireylerin kredi kartı bakiye ve limitlerini önemli ölçüde artırdığına işaret edilerek, “Artan kredi kartı faiz oranları ile birlikte özellikle gelir/borçlanma uyumsuzluğu olan bireylerde faize bırakma davranışının borç servis yükünü artırabileceği değerlendirilmektedir” denildi.

Raporda 2024 başı itibarıyla bireylere tanımlanan toplam kredi kartı limitinin 4,2 trilyon TL’ye, toplam kart bakiyesinin de 1,3 trilyon TL’ye ulaştığı aktarıldı.

Öne Çıkanlar