'Geçen yılsonu kurunu 7,44. Bu yıl için tahmin edilen ortalama kur da 8,30 olduğuna göre bu yıl için tahmin edilen USD / TL kurunu çok kaba bir hesapla 9,16 olarak hesaplayabiliriz'
Eğilmez, büyümenin demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile desteklenmesi gerektiğini belirterek, 'Büyüyen ama gelişemeyen bir ekonomi er ya da geç kazanımlarını yitirir' dedi.
Eğilmez, 'Enflasyonu düşürmeye çalışmak genellikle büyümeyi düşürür, işsizlik artar. Tüm hedefleri birbiriyle çelişmeyecek şekilde ele almanın bir tek yolu beklentileri iyileştirmek' dedi.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, son yazısında 'yanlış bilinen konuların doğrusunu' anlattı.
Eğilmez, 'Türkiye ekonomisi arada birkaç kez hamle yapsa da son 40 yılda geriye gitmiş. En acıklı bölümü 2001 krizinden sonra yakalanan çıkış fırsatının heba edildiği 2008 ve sonrası' dedi.
'Cumhuriyet tek bir proje değildi; Birçok projeyi içinde taşıyan bir idealler bütünüydü.'
Mahfi Eğilmez, kendi sitesinden yayımladığı yazısında iktisadi analizlerde teknoloji, zevkler ve tercihler, teşvikler vb. değişkenlerin de değiştiğinde neler olacağını kaleme aldı.
Türkiye'de gelir dağılımındaki bozulmaya dikkat çeken Eğilmez, 'Orta sınıfın bir bölümü zenginler kategorisine terfi ederken büyük çoğunluğu yoksullar kategorisine düştü' tespiti yaptı.
Eğilmez, yüksek riske karşılık yüksek faize gelen dövizlerin çıkmaya başlayacağını ve bunun dış kaynak sağlama maliyetlerini daha da yükselteceğini belirtti.
Eğilmez, 'Türkiye 2018'den başlayarak dünya kişi başına gelir ortalamasının gerisine düştü. 2003-2020 arası yaşanan bu gelişme önce zenginleştiren sonra yoksullaştıran büyüme serüveni' dedi.
Erdoğan'ın dün gece 'Faizleri düşürmemiş şart' açıklamasının yankıları sürüyor. Ekonomist Eğilmez, 'Faizi düşürmeyi hedef aldığımız sürece TL değer kaybetmeye devam eder' dedi.
Eğilmez, 'TL en çok değer yitiren para konumunda. TL/dolar kuru yılbaşında 7,44 idi, bugün 8,44 düzeyinde seyrediyor. Buna göre TL, beş ayda yüzde 12'ye yakın değer kaybetti' dedi.
Hazine'nin döviz cinsi iç borçlanma tutarı artarken Eğilmez, 'Yurttaşından TL dışında bir parayla borçlanan devletin yurttaşlarına TL’ye dönmeleri çağrısı anlamsız kalır' dedi.
Eğilmez, faizi düşürmenin yolunun riskleri düşürmekten geçtiğini belirterek, 'Yapılması gereken tek şey konuya bilim penceresinden bakarak neden-sonuç ilişkisini doğru kurabilmektir' dedi.
Eğilmez, dolar bazında hesaplandığında Türkiye'nin 2020'de yüzde 5.8 küçüldüğüne dikkat çekerek, 'GSYH, TL cinsinden sürekli büyürken dolar cinsinden 2016 dışında sürekli küçülüyor' dedi.
Döviz kurlarındaki dalgalanmayla ilgili Eğilmez, 'Kur yükseldiğinde faiz değişmiyorsa sıcak para kaçar. Faizi sürekli artıramayacağımıza göre sıcak parayı sürekli tutmanın yolu yoktur' dedi.
Kayıt dışı varlıkların önemli kısmının Türkiye'de saklandığını belirten Eğilmez, bunların krizde sisteme girdiğini işler düzelince yavaş yavaş aynı yöntemle sistemden çıktığını belirtti.
Mahfi Eğilmez, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği yılın ilk eurobond ihalesine çok yüksek talep gelmesini ve 3,5 milyar dolar satış yapılmasını sosyal medyada eleştirdi.
TÜİK'in yüzde 6,7 olarak açıkladığı büyüme verisinin ardından Eğilmez, 'İnsanlar enflasyon oranına inanmazdı. Sonra işsizlik oranına ve büyüme oranına da inanmamaya başladılar' dedi.
Eğilmez, 'Bu çok pahalı deneyim bize bir kez daha gösterdi ki, iyi yönetici kendi söylediğini yansıtanları değil, farklı görüşleri dile getirenleri dinlemelidir' değerlendirmesi yaptı.
Türkiye'nin gündemi TL'deki değer kaybı ve dövizin önlenemeyen artışı. İktisatçı Eğilmez, dolar kurunun neden faiz artırımına rağmen düşmediğini özetledi...
Eğilmez, gerçek işsizlik oranının yüzde 23,1 ile TÜİK tarafından son açıklanan yüzde 13,2'lik resmi işsizlik oranından 10 puan daha fazla olduğunu hesapladı.
Bugün açıklanan büyüme verisini değerlendiren Eğilmez, 'Kamuoyu, kamu kesiminin açıkladığı verilere inancını yitirmiş görünüyor. Bunu uzun zamandır gözlemliyoruz' dedi.
Dün kısa bir süre 7 lirayı geçen dolar bugün 6,98 seviyelerinde... Mahfi Eğilmez, doları 7 TL'nin altında tutmak için rezervlerden 27,5 milyar dolar harcandığını ifade etti.
Mahfi Eğilmez, '2019'da piyasaya sürülen banknot miktarı bir yılda yüzde 1,57 azalmışken bu yıl piyasaya sürülen banknot miktarı geçen yıla göre yüzde 55,5 arttı' diye yazdı.
İktisatçı Eğilmez, koronavirüs önlemleri konusunda hükümete açık mektup yazarak, ne yapılması gerekiyorsa hemen bugün yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Koronavirüsün Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren Eğilmez, 'Koronavirüsün ekonominin mal üretimi alanına etkisi kadar turizm alanına da etkisi olacak' dedi.
Erdoğan, faiz indirimi kararı öncesi 'Enflasyon ve faizi düşürmede kararlılığımızı sürdürüyoruz' dedi, Eğilmez ise 'Faizi düşürmekle enflasyon düşmez' diye yazdı.
Mahfi Eğilmez, dolardaki artışın nedenlerine yer verdiği yazısında, koronavirüsün etkilerinin çok çabuk ortadan kalkmayacağını, bunun da doları yükselteceğini belirtti.
Mahfi Eğilmez YEP'i değerlendirdi: 2018’de 72,8 milyar TL açık veren bütçe için eski programın 2019 tahmini 80,6 milyar TL'ydi. Yeni programda açık tahmini 125 milyar TL.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.