Siyasetin ülkeyi çökerten akıl dışı savrulmalarına bakınca Osmanlı'nın son dönemini hatırlamamak mümkün değil... 1900'lerde Osmanlı toplumunun sinirleri nasıldı acaba?
Oyun adeta bizi açıldığı andan itibaren bir yere varmaya hazırlıyor... Evden kaybolan, geri dönmeyen dadılar, devrilen kayıktan boğazın serin sularına karışan kadınlar, elinde bir kangal iple uygun ağaç arayan adamlar…
Lozan görüşmeleri devam ederken Türkiye’deki gelişmelere baktığımızda Osmanlı ortadan kalkmasına rağmen, 1876 ve 1921 Anayasalarının eş zamanlı olarak yürüklükte olmalarından kaynaklı 'iki anayasalı dönem'in ortadan kalkmadığını görürüz.
Tekçi otoriter Türkiye rejimleri tarafından unutulmaya terk edilmiş olan ve son zamanlarda halkçı, çoğulcu ve ademimerkeziyetçi özellikleriyle muhalifler tarafından mitleştirilen 1921 Anayasasının günümüzde daha iyi anlaşılmasına ihtiyaç olduğu açıktır.
Anayasal revizyon, anayasanın belli maddelerinin değiştirilmesini, metinden çıkarılmasını ve maddelerde değişiklikler yapılmasını kapsayabilmektedir. Anayasa değişikliği kavramını ise mevcut anayasanın yerine yenisinin konulması anlamında kullanıyorum.
Memlekette kaç Ermeni vardı, kaçı öldürüldü, kaçı zorla başka kimliklere dönüştürüldü, bugün toplumda böyle kaç insan yaşıyor, kim bunlar?
Lozan’da Kürtlerin kaderleri tartışılırken Mustafa Kemal’in önerisiyle Kürdistan mebusları ulusal kıyafetleriyle Meclis’e geliyor, Lozan’a bir telgraf çekme kararı alıp, ortak devlet vurgusuyla ayrı bir Kürt devletine karşı olduklarını belirtiyorlardı.
Bugün yeni anayasa için (gerekli olduğu iddia edilen) uzlaşı mevcut olmadığı gibi, radikal değişiklikler gerçekleştirebilecek (devrimci/dönüştürücü) siyasetin şansı da objektif olarak mevcut değildir…
Anadolu’dan İran’a gidenler alışveriş için değil, İran’da bizden ne kaldı sorusuna cevap bulmak için yollardalar. Gerçekten, İran’da ‘bize ait’ hala bir şeyler var mı?
Belçika'da doğup yetişmiş araştırmacı Erol Bostancı Türkiye karikatürünü ve çizgi romanını tüm görselleriyle yedi ciltte belgeledi.
Anayasa tarihi, Osmanlı ve Türkiye demokrasi tarihinin kaçınılmaz temel parçalarından birini oluşturur. Anayasa ve anayasacılık tarihi kaynakları, hukuk tarihiyle olduğu kadar siyasi ve düşün tarihi kaynaklarıyla da çakışmaktadır.
Bu kitabın içeriğini anlamış olsaydım, kendimi belki ermiş sayardım. Bu yüzden kitabın içeriğini anlatmak yerine, kapağıyla uğraştım. Sanırım başka türlü de işin içinden çıkamazdım; uzun uzun uzaklara bakmak dışında, kurtarıcının haberini beklerken.
Şu anki Türkiyemiz ile ecdadımız Osmanlı arasındaki benzerlikten bahsederken, son zamanlarda Osmanlı simgeleri kullanmanın iktidar çevrelerinde moda oluşu da takılıyor insanın aklına.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini hedef alan sözleriyle ilgili açıklama yapan Merdan Yanardağ, "Gerçekler tehdit ve baskıyla değiştirilemez" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ŞİÖ Zirvesi dönüşü New York'ta Tunç Soyer ve Merdan Yanardağ'a tepki gösterdi: Ecdadımıza layık olacaksak bunlara hukuk çerçevesinde gereğini yapmamız lazım.
Topkapı Sarayı’nda 16. yüzyıldan günümüze kadar korunarak gelen İznik çinilerinin delindiği ortaya çıktı. Çinilerin üzerinde yer alan delikler, kağıtla kapatıldı.
'Dünyanın sıfır noktası' kabul edilen Milyon Taşı ve çevresindeki arkeolojik kazılar sırasında Osmanlı’da mahalle olduğu düşünülen yapı kalıntıları ve Bizans dönemine ait duvarlar bulundu.
Zülfü Livaneli, 'Kaplanın Sırtında' romanında Osmanlı tarihinin en tartışmalı ismini ele alıyor: Bir gün kaplanın sırtından düşersen paramparça eder seni o kaplan. İktidar öyle bir şeydir.
Özgüden, "Düşünce Özgürlüğü İçin İstanbul Buluşması"nınTürkiye’de çeşitli alanlarda insan hakları ihlallerinin ele alındığı oturumda "Sürgünler"i anlattı.
Eğilmez, 'II. Abdülhamid döneminde büyük başarılar varmış gibi anlatmaya çalışmak yerine, hatalarımızı kabul edip onlardan ders çıkarmaya çalışırsak yeniden başarı yakalarız' dedi.
Zelyut, 'Borçla, faizle, sistem devam etseydi Osmanlı yıkılmazdı. Üretimden kopan her ülke önce faiz sonra topraklarını kaybederek büyük bedeller öder' tespitinde bulundu.
Zülfü Livaneli'nin 7 dile çevrilen 'Engereğin Gözü' romanı, ‘Harem’ kod adıyla dizi oluyor.
Türk’ün (daha doğrusu Hanefi-Sünni-Müslüman-Türk/HASÜMÜT’ün) tekelci egemenliğine dokunulsun istenmiyor.
'En güzel iftar, paylaşılan iftardır' diyen Tarihçi-yazar Artun Ünsal, Türkiye’nin değişen beslenme rejimini ve sofra ekonomisini anlattı.
İzmir'in Bornova ilçesinde jandarmanın arama yaptığı otomobilde Osmanlı, Roma ve Bizans dönemlerine ait 65 sikke ve 7 obje ele geçirildi; 2 kişi gözaltına alındı.
Zelyut, 'Osmanlı 1854'te Kırım Savaşı sonrası İngiltere'den 3 milyon sterlin aldı. Bunu diğerleri takip etti, 21 milyar dolar borç alındı. Bu borçlar Düyûn-ı Umûmiye'ye kadar götürdü' dedi.
Bazı göçlerde gemiler yakılmıştır ve köprüler yıkıktır.
Osmanlı döneminde Anadolu'daki ilk umumi hela olarak yaptırılan ve halk arasında 'sık dişini helası' olarak bilenen yapı, 'Su ve Temizlik Müzesi' olarak hizmet verecek.
Osmanlı padişahlarına ait portrelerin, 100 yıldır İskoçya’daki bir malikânenin çatı katında olduğu ortaya çıktı.
Bahçeli, Türk lirasındaki rekor değer kayıp, geçim sorunları üzerine hükümetin ekonomi politikasını eleştirenleri hedef aldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.