Mahfi Eğilmez: Nereye gittiği bilinmeyen dövizlerde 16 milyar dolar artış var

Mahfi Eğilmez: Nereye gittiği bilinmeyen dövizlerde 16 milyar dolar artış var
Mart ayı cari denge verilerine göre, 'net hata ve noksan' eksi 16,1 milyar dolara çıktı. Geçen yıl rakamın 1,1 milyar dolar olduğunu hatırlatan İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez "Nereye gittiği bilinmeyen dövizlerde 16 milyar dolar artış var" dedi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası'nın dün açıkladığı verilere göre, cari denge martta 4,54 milyar dolar açık verdi. Yıllıklandırılmış cari açık 31,23 milyar dolar oldu.

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, cari denge verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmerde, net hata ve noksan kalemindeki büyük artışa dikkat çekti. Nereye gittiği bilinmeyen dövizde 16 milyar dolar artış olduğunu vurgulayan Eğilmez, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Mart 2024 itibarıyla cari açık 12 aylık bazda 31,2 milyar dolar oldu (geçen Martta 52,6 milyar dolardı.) İthalattaki hızlı düşüşün nedeni, büyük ölçüde, altın ithalatına kısıtlama getirilmiş olması. Buna karşılık geçen martta eksi 1,1 milyar dolar olan net hata ve noksan bu martta eksi 16,1 milyar dolar olarak geçekleşti. Nereye gittiğini bilmediğimiz dövizlerde 16 milyar dolar artış var. Nedeni, bir ölçüde, kaçak giren altınlar için yapılan kaçak ödemeler olabilir."

'MİKTAR BÜYÜDÜKÇE İŞLER KARIŞIR'

Eğilmez, bir takipçisinin sorusu üzerine ise "Makul bir miktara kadar net hata ve noksan kabul edilebilir. Çünkü geç gelen paralar söz konusu olabilir ayrıca bazı miktarlar (turizm gelirleri gibi) anketlerle belirlendiği için hatalar olabilir. Ama dediğim gibi bunlar bir dereceye kadar kabul edilebilir. Miktar büyüdükçe işler karışır" yanıtını verdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar