Altın 2 bin dolar sınırından döndü: Neden yükseliyor, artış devam edecek mi?

Altın 2 bin dolar sınırından döndü: Neden yükseliyor, artış devam edecek mi?
Altının ons fiyatı fiyatı bugün 1,981 dolara kadar çıkarak rekor tazeledi. Gözler Fed'in yarınki faiz kararında. Beklentiler altında yukarı yönlü hareketin devam edeceği yönünde...

ARTI GERÇEK - Tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşan spot altın fiyatları, bu sabaha karşı 1,980 dolara kadar tırmandıktan sonra kar satışlarıyla karşılaştı. Altındaki düşüş Asya borsalarındaki yükselişi sınırlarken; yatırımcıların gözü yarın açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararına çevrildi.

Tüm zamanların zirvesini gören altındaki yükseliş küresel piyasaların odağındaki yerini koruyor. Bir yandan da Fed'in yarın akşam açıklanacak olan faiz kararını bekleyen küresel piyasalarda, Asya borsalarında sınırlı da olsa yükseliş yaşanırken ABD vadelileri yatayda seyrediyor. 

Yatırımcılar Fed'in bu haftaki toplantısında son derece gevşek para politikasını teyit edeceğini ve belki de uzun vadede daha yüksek enflasyona göz yumacağının işaretini vereceğini bekliyorlar. 

ALTINDAKİ REKORUN ARDINDAN EURO/TL 8,06'DA DENGELENDİ

Yurt içinde ise döviz fiyatlarında dün akşam yaşanan yukarı yönlü sert hareketlerin ardından bu sabah sakin bir hava hakim.

Euro/TL dün akşam 8,22 seviyelerine çıkarak tarihi zirvesini yenilemesinin ardından bu sabah 8,06 seviyelerinden değerleniyor. 6,97 seviyesini test eden dolar/TL ise bu sabah 6,86 düzeyinde.

ALTIN 2 BİN DOLAR SINIRINA ÇOK YAKLAŞTI

Altın tekrar sert yükselerek yeni tarihi zirveyi gördükten sonra kâr realizasyonuyla geriledi. Altındaki kâr satışları doların iki yılın dip seviyesinden yükselmesini sağlarken, Asya hisse piyasalarındaki yükselişi de sınırladı.

Yeni haftanın ilk saatlerinde rekor seviyeleri görmesinin ardından altın, yaklaşık 40 dolar yükselerek 1,981 dolara çıktı ancak satışlarla 1,947 dolara gerileyerek dalgalı seyir izledi.

Daha sonra dolardaki toparlanmanın etkisi ile ons altının fiyatı 1,939 seviyesine kadar indi. Altın vadelileri ise 2 bin dolar seviyesine kadar çıktı.

Dolar bugünkü rekor seviyesi ile mart ayından beri yüzde 34 yükselmiş oldu.

Altın pazartesi sabahı ise Asya piyasalarında yeni tarihi zirvesine yükselmiş ve 1,944 dolara kadar çıkmıştı.

Kapalıçarşı'da ise fiyatlar anlık değişiyor.

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR? YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

İnfo Yatırım FX tarafından paylaşılan bilgi notunda ABD ile Çin arasında artan gerginlikler, doların küresel bazda zayıf performansı, Coronavirus pandemisinin istenilen kontrol altına alınamaması ve Fed’in güvercin duruşuna devam edebileceği beklentileri altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeleri desteklediğine işaret edildi.

Pandemi başladığından beri altın yüzde 20'nin üzerinde değer kazandı, bazı analistler altının ons fiyatının 2 bin doları aşmasını bekliyor. Altının bu kadar değer kazanmasında güvenli liman olarak görülmesi büyük rol oynuyor. Aynı zamanda doların değer kaybetmesi de altının yükselişinde rol oynayan bir etmen. Enflasyon ve paranın bollaşmasının etkilerinden kaçmak isteyen yatırımcılar değerli madenlere yöneliyor.

Altın bundan önceki son zirvesini 6 Eylül 2011'de 1,920 dolar ile görmüştü. Gümüş fiyatları da 2014 yılından beri en yüksek seviyesine çıktı.

MAHFİ EĞİLMEZ: ALTINDAKİ YÜKSELİŞTE İKİ NEDEN ETKİLİ OLUYOR 

Ekonomist Mahfi Eğilmez, geçtiğimiz günlerde altının yükselişini iki neden bağlamış ve bunları sosyal medya hesabından yanıtlamıştı. Dünyanın en önemli rezerv parası olan doların değer kaybettiğini, yerini alacak daha iyi bir rezerv para da olmayınca altına dönüşün başladığını belirten Eğilmez, Covid-19 salgınının kötüye gideceği yönündeki açıklamaların da altın tercihini öne çıkardığını belirtti.

Dolar endeksinin (DXY endeksi) düşüşe geçmesiyle euro/dolar paritesinin 1,15'i geçtiğini kaydeden Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kura müdahale amacıyla dolar sattığını da ekledi.

Yatırımcılar, Amerikan Merkez Bankası Fed'in bu haftaki toplantısında gevşek para politikasını teyit edeceğini ve uzun vadede daha yüksek enflasyona göz yumabileceğinin işaretini vermesini bekliyor.

Bu beklentiler, altını bir haftadan kısa sürede 130 dolar yukarı taşıdı.

ABDURRAHMAN YILDIRIM: ALTININ YÜKSELMESİ TÜRKİYE'NİN LEHİNE

Ekonomist Abdurrahman Yıldırım, Habertürk'teki yazısında altının neden yükseldiğini, "Altının pandemi ile birlikte yükselmesini tetikleyen ana etken küresel likidite bolluğu ve faizlerin daha düşmesi, hatta tahvil piyasasının yaklaşık dörtte birinin negatif faizli hale gelmesidir. Yani altının yıldızını parlatan, altına altın dönemini yaşatan ana faktör paranın bollaşmasıdır" diyerek açıkladı.

Yıldırım, Türkiye'deki altın fiyatının üzerine bir de kur artışı binince gram altının rekor kırdığını açıkladı. Yıldırım,  altının yükselişinin Türkiye'nin lehine geliştiğini ifade ederek, "Halkın elinde önemli miktarda bir altın stoku var. Emeklilik fonlarında, yatırım fonlarında, altın mevduatında da artışlar söz konusu. İşte bu stok değerleniyor" dedi.

Goldman Sachs gibi bazı yatırım bankaları altının önümüzde yeni rekorlar kıracağını tahmin ediyor.

PETROLDE ZAYIF DOLAR ETKİSİYLE YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Petrol fiyatları, ABD ekonomisinin Coronavirus krizinden toparlanması çabalarının talebe verdiği destek ve zayıf seyreden doların etkisiyle art arda üçüncü günde yükseldi.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün yüzde 0,2 yükseldikten sonra bugün yüzde 0,8 artışla 43,76 dolara yükseldi. ABD hafif ham petrolü yüzde 0,7 artışla 41,87 dolarda bulunuyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar