Antalya'da kiralar uçtu: 3 bin liralık evler, 20 bin lira oldu

Antalya'da kiralar uçtu: 3 bin liralık evler, 20 bin lira oldu
Büyükşehirlerde maaşlar artık ev kiralarına yetişemiyor. Savaş nedeniyle Ukrayna ve Rusya vatandaşlarının ilgisinin arttığı Antalya'da 2 bin 500-3 bin bandında olan kiralar 20 bin lirayı buldu. Üstelik bir yıllık kira peşin isteniyor.

Artı Gerçek - Savaş sonrası Rus ve Ukraynalıların Türkiye'de yerleşmek için birinci tercihi olan Antalya'da kiralar kontrolden çıktı. Deniz kenarındaki lüks dairelerin aylık kirası 100 bin lirayı aştı. Artan talebe yüksek enflasyon da eşlik edince, savaş öncesi 2 bin 500-3 bin lira olan ev kiraları 1 yıllık peşin olmak üzere 20-40 bin liranın üzerine çıktı. Üniversite eğitimi için kente dışarıdan gelen öğrenciler içinse ev kiralamak hayal oldu.

130 BİN KİRA, 260 BİN LİRA DEPOZİTO

Emlak sitelerinde yer alan ilanlarda, Lara bölgesindeki 4+1 lüks daire için aylık 130 bin lira kira, 260 bin lira depozito bedeli istenirken, Konyaaltı'nda 3+1 lüks daire için aylık 125 bin lira kira ve 125 bin lira depozito bedeli talep ediliyor. İlanlarda her 2 lüks daire için 1 yıllık kira ücretinin peşin talep edildiği notu yer aldı.

ÇAĞLAR: KİALAR ASTRONOMİK DÜZEYDE

Antalya Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, yaklaşık 1 yıldır ev ve arsa fiyatlarının yükseldiğini belirterek, "Kent çok fazla göç alıyordu. Ukrayna-Rusya savaşından sonra bu durum bir kat daha arttı. Fiyatların artmasının ana sebebi 'ayakçı' diye tabir ettiğimiz yabancıların kayıt dışı emlakçılık yapmasıdır. Burada vergi ödemeden, kendi hemşehrilerine ev fiyatlarını artırarak verdiler. Bunlar şu an mahkeme yolunda. Bunu gören Türk vatandaşları ise yan taraftaki dairelerin yüksek fiyatını görüp, fiyatlarını artırdı. Bu yüzden fiyatlar astronomik düzeyde seyrediyor. Son bir yılda satış ve kiralamalarda fiyatlar yüzde 200 arttı" dedi.

'NORMAL' DAİRELER 10 BİN İLE 20 BİN ARASINDA

Konyaaltı ve Muratpaşa'daki normal eşyalı ev fiyatlarının 15-20 bin lira olduğunu belirten İsmail Çağlar, eşyasız evlerin ise 10 ile 15 bin lira arasında kiraya verildiğini söyledi. Kepez ilçesine gidildikçe fiyatların 8-10 bin lira arasında değiştiğini aktaran Çağlar, şu açıklamayı yaptı: "10 bin liralık eve 15 bin lira denildiğinde cezai işlem yapılması lazım. Şu an serbest piyasa olduğu için bir şey yapılamıyor. Evlerin içini lüks yaptıkça fiyatları artırdıklarını söylüyorlar. Bazı kesimler de içinin döşemesine ve lüksüne göre Türk vatandaşlarına evlerini kiraya vermek istemiyor. Evlerini daha yüksek fiyatlara vermek istiyorlar. Bazı sahile yakın kesimdeki evlerin fiyatları 100-125 bin lirayı aştı. Burada Türk vatandaşlarımızın oturma şansı sıfır. Tamamen yabancıya yönelik kiraya veriliyor. Türkiye vatandaşları da bu durumdan muzdarip. Konyaaaltı'nda kira bedelinin artması, Kepez bölgesinde de otomatik olarak kiraları artırıyor. Örneğin; bir evladımızı evlendireceğiz, ev bulamıyoruz. Asgari ücrette çalışan kişi 5-6 ya da 7 bin liraya ev kiralayıp çocuğunu evlendiremiyor."

ÖĞRENCİYE EV HAYAL

İsmail Çağlar, Antalya'ya üniversitede okumaya gelen öğrencilerin de artan kiralardan dolayı zor durumda olduklarını belirterek, "Öğrenciler şu anda kiralık ev bulamıyor. 2-3 kişi bir evde kalıyor. Bunun bir şekilde önüne geçilmesi gerekiyor" diye konuştu. (DHA)

Öne Çıkanlar